# IBPS Clerk Prelims 2018 – Quantitative Aptitude Questions Day-2

Dear Readers, Bank Exam Race for theÂ Year 2018 is already started, ToÂ enrichÂ your preparation here we have providing new series of Practice Questions onÂ Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing forÂ IBPS PO Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 3956]

Directions (Q. 1 â€“ 5) what value should come in place of question mark (?) in the following number series?

1) 2487, 2522, 2567, 2632, 2737, ?

a) 2853

b) 2877

c) 2922

d) 2935

e) 2984

2) 5652, 1412, 352, 87, ?

a) 20.75

b) 33

c) 42

d) 50.25

e) 62.5

3) 157, 175, 197, 235, 337, ?

a) 524

b) 578

c) 637

d) 695

e) 713

4) 24, 70, 206, 612, 1828, ?

a) 4213

b) 5474

c) 4852

d) 5196

e) 4685

5) 1082, 1078, 1062, ? , 962, 862

a) 1037

b) 978

c) 995

d) 1044

e) 1026

Directions (Q. 6 â€“ 10) Study the following information carefully and answer the given questions:

The following table shows the distance (In Km) travelled by five different buses in 6 different days in a week.

Â

6) If the speed of the bus A in Friday is 36 km/hr, then find the total time taken by A on Friday to reach the destination?

a) 7 hours

b) 8 hours

c) 6 hours

d) 5 hours

e) None of these

7) If the total time taken by bus E on Tuesday is 8 hours 54 mins to reach the destination, then find the speed of the bus E on Tuesday?

a) 40 km/hr

b) 35 km/hr

c) 50 km/hr

d) 60 km/hr

e) None of these

8) Find the average distance travelled by bus C in all the given days together?

a) 288

b) 356

c) 272

d) 314

e) None of these

9) Find the difference between the total distance travelled by bus B on Monday and Wednesday together to that of total distance travelled by bus D on Tuesday and Saturday together?

a) 110

b) 70

c) 160

d) 50

e) None of these

10) Find the ratio between the total distance travelled by Bus A to that of Bus D on all the given days?

a) 944: 851

b) 152: 77

c) 359: 223

d) 471: 379

e) None of these

Direction (1-5) :

The difference of difference is, *2

Explanation:

The pattern is, Ã· 4 – 1

Explanation:

The difference of difference is, 41, 42, 43, 44,..

Explanation:

The pattern is, *3 – 2, *3 – 4, *3 – 6, *3 â€“ 8, *3 â€“ 10,….

Explanation:

The difference is, 22, 42, 62, 82, 102,â€¦

Direction (6-10) :

Explanation:

The speed of the bus A in Friday = 36 km/hr

The total time taken by A on Friday to reach the destination

= > Distance/Speed

= > 216/36 = 6 hours

Explanation:

The total time taken by bus E on Tuesday to reach the destination

= > 8 hours 54 mins = 8 54/60 = 8 9/10 = 89/10 hours

The speed of the bus E on Tuesday = Distance/Time

= > 356/(89/10) = 3560/89 = 40 km/hr

Explanation:

The average distance travelled by bus C in all the given days together

= > (352 + 340 + 328 + 316 + 290 + 258)/6

= > 1884/6 = 314

Explanation:

The total distance travelled by bus B on Monday and Wednesday together

= > 248 + 204 = 452

The total distance travelled by bus D on Tuesday and Saturday together

= > 282 + 240 = 522

Required difference = 522 â€“ 452 = 70

Explanation:

The total distance travelled by Bus A on all the given days

= > 380 + 278 + 396 + 194 + 216 + 424 = 1888

The total distance travelled by Bus D on all the given days

= > 276 + 282 + 224 + 316 + 364 + 240 = 1702

Required ratio = 1888: 1702 = 944: 851

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Current Affairs Quiz (Hindi) 9.30 AM IBPS PO Prelims – Reasoning 10.00 AM IBPS PO Prelims â€“ Quantitative Aptitude 11.00 PM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM IBPS PO Prelims â€“ English Language 1.00 PM IBPS PO/Clerk â€“ GKÂ 3.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM IBPS Clerk Prelims – Reasoning 6.00 PM IBPS Clerk Prelims â€“ Reasoning (Hindi) 6.30 PM IBPS Clerk Prelims â€“ Quantitative Aptitude 7.00 PM IBPS Clerk Prelims â€“ Quantitative Aptitude (Hindi) 7.30 PM IBPS Clerk Prelims â€“ English Language 8.00 PM