# IBPS Clerk Prelims 2018 – Quantitative Aptitude Questions Day-16

Dear Readers, Bank Exam Race for the Year 2018 is already started, To enrich your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing for IBPS Clerk Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 4140]

Directions (Q. 1 – 5): In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer as,

a) If x > y

b) If x ≥ y

c) If x < y

d) If x ≤ y

e) If x = y or no relation can be established between x and y

1)

I) x = √(12875 – 3271)

II) y = ∛474552

2)

I) x2 – 6x – 72 = 0

II) y2 + 3y – 88 = 0

3)

I) 3x2 + 26x + 56 = 0

II) 2y2 + 15y + 28 = 0

4)

I) 4x – 5y = -12

II) 3x + 4y = 53

5)

I) x2 – 17x + 52 = 0

II) y2-5y – 66 = 0

Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions.

The following line graph shows the total number of voter id holders (In thousands) from Mumbai and Chennai in 6 different years. 6) Find the difference between the total number of voter id holders from Mumbai in the year 2013 and 2015 together to that of total number of voter id holders from Chennai in the year 2012 and 2016 together?

a) 15000

b) 18000

c) 12000

d) 10000

e) None of these

7) Find the ratio between the total number of voter id holders in the year 2015 to that of 2017 in both the cities together?

a) 67: 78

b) 53: 59

c) 32: 17

d) 119: 123

e) None of these

8) The total number of voter id holders in the year 2013 in both the cities together is approximately what percentage of total number of voter id holders in the year 2016 in both the cities together?

a) 120 %

b) 60 %

c) 75 %

d) 90 %

e) 105 %

9) Find the average number of voter id holders in the year 2012, 2013, 2014 and 2015 together in Mumbai?

a) 132000

b) 116000

c) 128000

d) 139000

e) None of these

10) The total number of voter id holders in Chennai in the year 2012 and 2017 together is approximately what percentage more/less than the total number of voter id holders in the year 2014 in both the cities together?

a) 6 % more

b) 15 % less

c) 6 % less

d) 20 % more

e) 15 % more

Direction (1-5) :

I) x = √(12875 – 3271)

X = √9604 = 98

II) y = ∛474552

Y = 78

X > y

I) x2 – 6x – 72 = 0

(x – 12) (x + 6) = 0

X = 12, – 6

II) y2 + 3y – 88 = 0

(y + 11) (y – 8) = 0

Y = -11, 8

Can’t be determined

I) 3x2 + 26x + 56 = 0

3x2 + 12x + 14x + 56 = 0

3x(x + 4) + 14(x + 4) = 0

(3x + 14) (x + 4) = 0

X = -14/3, -4 = -4.667, -4

II) 2y2 + 15y + 28 = 0

2y2 + 8y + 7y + 28 = 0

2y(y + 4) + 7 (y + 4) = 0

(2y + 7) (y + 4) = 0

Y = -7/2, -4 = -3.5, -4

X ≤ y

4x – 5y = -12 –à (1)

3x + 4y = 53 –à (2)

By solving the equation (1) and (2), we get,

X = 7, y = 8

X < y

I) x2 – 17x + 52 = 0

(x -14) (x – 3) = 0

X = 14, 3

II) y2 – 5y – 66 = 0

(y – 11) (y + 6) = 0

Y = 11, -6

Can’t be determined

Direction (6-10) :

The total number of voter id holders from Mumbai in the year 2013 and 2015 together

= > 132000 + 136000 = 268000

The total number of voter id holders from Chennai in the year 2012 and 2016 together

= > 116000 + 140000 = 256000

Required difference = 268000 – 256000 = 12000

The total number of voter id holders in the year 2015 in both the cities together

= > 136000 + 132000 = 268000

The total number of voter id holders in the year 2017 in both the cities together

= > 152000 + 160000 = 312000

Required ratio = 268000: 312000 = 67: 78

The total number of voter id holders in the year 2013 in both the cities together

= > 132000 + 124000 = 256000

The total number of voter id holders in the year 2016 in both the cities together

= > 148000 + 140000 = 288000

Required % = (256000/288000)*100 = 88.88 % = 90 %

The total number of voter id holders in the year 2012, 2013, 2014 and 2015 together in Mumbai

= > 124000 + 132000 + 120000 + 136000 = 512000

Required average = 512000/4 = 128000

The total number of voter id holders in Chennai in the year 2012 and 2017 together

= > 116000 + 160000 = 276000

The total number of voter id holders in the year 2014 in both the cities together

= > 120000 + 140000 = 260000

Required % = [(276000 – 260000)/260000]*100 = 6 % more

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Current Affairs Quiz (Hindi) 9.30 AM IBPS Clerk Prelims – Reasoning 10.00 AM IBPS Clerk Prelims – Reasoning (Hindi) 10.30 AM IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude 11.00 AM IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude (Hindi) 11.30 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM IBPS PO Prelims – English Language 1.00 PM SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) 2.00 PM IBPS PO/Clerk – GK Questions 3.00 PM SSC Practice Questions (English/General Knowledge) 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM IBPS PO Mains – Reasoning 6.00 PM IBPS PO Mains – Quantitative Aptitude 7.00 PM IBPS PO Mains – English Language 8.00 PM 