# IBPS Clerk Prelims 2018 – Quantitative Aptitude Questions Day-20

Dear Readers, Bank Exam Race for the Year 2018 is already started, To enrich your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing for IBPS Clerk Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 4186]

Directions (Q. 1 – 5): In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer as,

a) If x > y

b) If x ≥ y

c) If x < y

d) If x ≤ y

e) If x = y or no relation can be established between x and y

1)

I) x = ∜14641

II) 4y3 = – (17303 ÷ 13) + 5y3

2)

I) 3x2 = 9408

II) y3 – 328 = 238000

3)

I) x2 + 9x – 52 = 0

II) y2 – 18y + 65 = 0

4)

I) 2x2 -13x – 34 = 0

II) y2 + 20y + 75 = 0

5)

I) x2 + 2x – 35 = 0

II) y2 + 15y + 56 = 0

Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions.

The following bar graph shows the sales of cars of 2 different companies in 5 different years. 6) Total cars sold by the company A in the year 2012 and 2016 together is approximately what percentage of total cars sold by both the companies in the year 2013?

a) 95 %

b) 75 %

c) 105 %

d) 120 %

e) 130 %

7) Find the ratio between the total cars sold by both the companies in the year 2012 to that of the year 2015?

a) 65: 73

b) 83: 87

c) 131: 152

d) 51: 59

e) None of these

8) Find the average number of cars sold by the company A in all the given years together?

a) 1340

b) 1420

c) 1160

d) 1280

e) None of these

9) If the total cars sold by the company A and B in the year 2017 is increased by 20 % and 25 % respectively while comparing with the previous year, then find difference between the total number of cars sold by the company A to that of B in the year 2017?

a) 420

b) 360

c) 280

d) 540

e) None of these

10) Total cars sold by company B in the year 2014 and 2016 together is approximately what percentage more/less than the total cars sold by the company A in the year 2013 and 2015 together?

a) 15 % less

b) 15 % more

c) 6 % more

d) 24 % less

e) 6 % less

Direction (1-5):

I) x = ∜14641

X = 11

II) 4y3 = – (17303 ÷ 13) + 5y3

(17303 ÷ 13) = y3

Y3 = 1331

Y = 11

X = y

I) 3x2 = 9408

X2 = 9408/3 = 3136

X = ±56

II) y3 – 328 = 238000

y3 = 238328

y = 62

x < y

I) x2 + 9x – 52 = 0

(x + 13) (x – 4) = 0

X = -13, 4

II) y2 – 18y + 65 = 0

(y – 13) (y – 5) = 0

Y = 13, 5

X < y

I) 2x2 -13x – 34 = 0

2x2 + 4x – 17x – 34 = 0

2x(x + 2) -17(x + 2) = 0

(2x – 17) (x + 2) = 0

X = 17/2, -2 = 8.5, -2

II) y2 + 20y + 75 = 0

(y + 15) (y + 5) = 0

Y = -15, -5

X > y

I) x2 + 2x – 35 = 0

(x + 7) (x – 5) = 0

X = -7, 5

II) y2 + 15y + 56 = 0

(y + 7) (y + 8) = 0

Y = -7, -8

x ≥ y

Direction (6-10) :

Total cars sold by the company A in the year 2012 and 2016 together

= > 1240 + 1200 = 2440

Total cars sold by both the companies in the year 2013

= > 1160 + 1420 = 2580

Required % = (2440/2580)*100 = 95 %

The total cars sold by both the companies in the year 2012

= > 1240 + 1380 = 2620

The total cars sold by both the companies in the year 2015

= > 1480 + 1560 = 3040

Required ratio = 2620: 3040 = 131: 152

The total number of cars sold by the company A in all the given years together

= > 1240 + 1160 + 1320 + 1480 + 1200 = 6400

Required average = 6400/5 = 1280

The total cars sold by the company A in the year 2017

= > 1200*(120/100) = 1440

The total cars sold by the company B in the year 2017

= > 1440*(125/100) = 1800

Required difference = 1800 – 1440 = 360

Total cars sold by company B in the year 2014 and 2016 together

= > 1360 + 1440 = 2800

Total cars sold by company A in the year 2013 and 2015 together

= > 1160 + 1480 = 2640

Required % = [(2800 – 2640)/2640]*100 = 6 % more

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Current Affairs Quiz (Hindi) 9.30 AM IBPS Clerk Prelims – Reasoning 10.00 AM IBPS Clerk Prelims – Reasoning (Hindi) 10.30 AM IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude 11.00 AM IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude (Hindi) 11.30 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM IBPS PO Prelims – English Language 1.00 PM SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) 2.00 PM IBPS PO/Clerk – GK Questions 3.00 PM SSC Practice Questions (English/General Knowledge) 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM IBPS PO Mains – Reasoning 6.00 PM IBPS PO Mains – Quantitative Aptitude 7.00 PM IBPS PO Mains – English Language 8.00 PM 