# Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-58

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June/July 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims and IDBI Executive Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 1818]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Direction (Q. 1 – 5) Read the following information carefully and answers the following questions. The table and graph below shows data related to students in different schools:

 Schools Total Students Boys: Girls Pass: Fail % of students who got scholarship P 7:9 65 % Q 1500 8:7 R 4:5 60 % S 1800 5:4 T 9:5 40 % U 1500 12:13 20 %
1. If 20% of the boys in school U got scholarship then find how many girls did not receive scholarship?
1. 624
2. 640
3. 476
4. 380
5. 760
1. 60% of the students who passed the examination in school Q are boys and the percentage of girls who passed the examination is 80% then find number of boys in school Q?
1. 1510
2. 840
3. 976
4. 880
5. 1100
1. If the difference between the boys and girls in school P is 180 then find how many students in school P did not get scholarship?
1. 416
2. 504
3. 578
4. 352
5. 496
1. If the number of students who received scholarship in school R is 540 and 20% of the boys in school R received scholarship then find how much percentage of girls received scholarship out of total girls in school R?
1. 92
2. 85
3. 86
4. 68
5. 78
1. If 20% of the students who passed the examination in school S received scholarship then find number girls who received scholarship if 120 boys from school S received scholarship?
1. 92
2. 40
3. 76
4. 80
5. 60

Directions (Q. 6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

The following pie charts represent percentage wise distribution of incomes (in Rs.) and expenditures (in Rs.) of five persons. 1. Incomes of P and Q together are what percent of Savings of Q and R together?
1. 112.89%
2. 160.77%
3. 154.49%
4. 132.33%
5. None of these
1. Find the respective ratio of Incomes of S and T together and expenditures of Q and R together.
1. 44:75
2. 41:73
3. 75:44
4. 73:41
5. None of these
1. If the expenditure of S is increased by 10%, find the percentage decrease in saving.
1. 7.12%
2. 11.74%
3. 9.53%
4. 10.59%
5. None of these
1. Find the sum of savings of all the persons.
1. Rs.130000
2. Rs.122000
3. Rs.148000
4. Rs.110000
5. None of these
1. If the income of Q is increased by 12% and income of S is increased by 15%, incomes of Q and S together is what percent of total income?
1. 42.12%
2. 43.04%
3. 40.09%
4. 38.16%
5. None of these

Direction (Q. 1 – 5)

Total students who received scholarship in school U= 20*1500/100= 300

No of boys in school U= 12*1500/25= 720

No of girls= 1500-720= 780

No of boys who received scholarship= 20*720/100= 144

No of girls who received scholarship= 300-144= 156

No of girls who did not scholarship= 780-156= 624

No of students who passed in school Q= 8*1500/15= 800

No of boys who passed the examination in school Q= 60*800/100= 480

No of girls who passed the examination in school Q= 800-480= 320

Total number of girls in school Q= 320*100/80= 400

Boys in school Q= 1500- 400= 1100

Total number of students in school P= 180*16/2= 1440

Number of students who did not receive scholarship in school P

= > 1440*35/100= 504

Total number of students in school R= 540*100/60= 900

Number of boys in school R= 4*900/9= 400

Number of girls in school R= 900-400= 500

Number of boys who received scholarship= 400*20/100= 80

Number of girls who received scholarship= 540-80= 460

Required percentage= 460*100/500= 92%

Number of students who passed the examination in school S

= 1800*5/9

= 1000

Number of students who received scholarship in school S=20*1000/100= 200

Number of girls who received scholarship= 200-120= 80

Directions (Q. 6 – 10):

Incomes of P and Q together = (18 + 22)/100 x 250000

= 40/100 x 250000

= 100000

Incomes of Q and R together = (22 + 24)/100 x 250000

= 46/100 x 250000

= Rs.115000

Expenditures of Q and R together = (12 + 32)/100 x 120000

= 44/100 x 120000

= Rs.52800

Savings of Q and R together = 115000 – 52800 = Rs.62200

Required percentage = (100000/62200) x 100

= 160.77%

Incomes of S and T together = (16 + 20)/100 x 250000

= 36/100 x 250000

= Rs.90000

Expenditures of Q and R together = (12 + 32)/100 x 120000

= 44/100 x 120000

= Rs.52800

Required ratio = 90000:52800

= 75: 44

Income of S = 16/100 x 250000

= Rs.40000

Expenditure of S = 18/100 x 120000

= Rs.21600

Savings = 40000 – 21600 = Rs.18400

Increased expenditure = 21600 x 110/100 = Rs.23760

New saving = 40000 – 23760 = Rs.16240

% decrease in saving = (18400 – 16240)/18400 x 100

= 2160/18400 x 100

= 11.74%

Saving of P = 18/100 x 250000 – 20/100 x 120000

= 45000 – 24000

= Rs.21000

Saving of Q = 22/100 x 250000 – 12/100 x 120000

= 55000 – 14400

= Rs.40600

Saving of R = 24/100 x 250000 – 32/100 x 120000

= 60000 – 38400

= Rs. 21600

Saving of S = 16/100 x 250000 – 18/100 x 120000

= 40000 – 21600

= Rs.18400

Saving of T = 20/100 x 250000 – 18/100 x 120000

= 50000 – 21600

= Rs.28400

Required sum = 21000 + 40600 + 21600 + 18400 + 28400

= Rs.130000

Income of Q = 22/100 x 250000

= Rs.55000

Increased income of Q = 55000 x 112/100 = Rs.61600

Income of S = 16/100 x 250000

= Rs.40000

Increased income of S = 40000 x 115/100 = Rs.46000

Total increased income of Q and S = 61600 + 46000 = Rs.107600

Required percentage = (107600/250000) x 100 = 43.04%

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 