Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI Clerk/PO Prelims 2018 Day-150

Dear Readers, SBI is conducting Online Examination for the recruitment of Clerical Cadre and probationary officer. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk/PO Prelims Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2727]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5) study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of students in five different arts college and the percentage distribution of B. Sc, M. Sc, B.Com and B.A students in the given colleges in a certain year.

Colleges Total students B. Sc M. Sc B. Com B. A
A 2500 29 % 27 % 23 % 21 %
B 3200 32 % 19 % 35 % 14 %
C 1500 34 % 17 % 29 % 20 %
D 1800 25 % 24 % 33 % 18 %
E 2700 28 % 21 % 32 % 19 %

 1. Total number of B. Sc students in college A, C and E together is approximately what percentage of total number of B. Com students in college B, C and D together?

  1. 80 %
  2. 93 %
  3. 108 %
  4. 117 %
  5. 72 % 
  1. Find the difference between the total number of M. Sc students to that of B.Com students of all the given colleges together?
  1. 1389
  2. 1546
  3. 1872
  4. 1051
  5. None of these 
  1. Find the average number of B.A students in all the given colleges together?
  1. 422
  2. 478
  3. 564
  4. 636
  5. None of these 
  1. Total number of B. Sc students in college B, C and D together is approximately what percentage of total number of B. A students in College A, C and E together?
  1. 130 %
  2. 100 %
  3. 148 %
  4. 85 %
  5. 120 %
  1. Find the ratio between the total number of students in college A, B and C together to that of college C, D and E together?
  1. 6 : 5
  2. 5 : 7
  3. 3 : 4
  4. 7 : 8
  5. None of these 

Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions:

Company Cost price Selling price Profit % Loss%
Lenovo 10000 25
Vivo 14400 10
OPPO 12000 30
Samsung 19000 5
Acer 15000 15

 6. The cost price of Vivo mobile is what percentage of the cost price of Samsung mobile?

  1. 50 %
  2. 65 %
  3. 80 %
  4. 90 %
  5. None of these 
  1. Find the ratio between the selling prices of Lenovo mobile to that of Acer mobile?
  1. 35 : 27
  2. 42 : 53
  3. 50 : 69
  4. 76 : 81
  5. None of these
  1. Find the average selling price of all the given mobiles together?
  1. 15750
  2. 12340
  3. 13580
  4. 17820
  5. None of these
  1. The profit of Lenovo mobile is approximately what percentage the profit of Acer mobile?
  1. 140 %
  2. 110 %
  3. 125 %
  4. 100 %
  5. 85 %
  1. Find the total loss of Vivo and Samsung mobile together?
  1. 3200
  2. 4800
  3. 2600
  4. 3700
  5. None of these

Answers:

1). Answer b

Total number of B. Sc students in college A, C and E together

= > 2500*(29/100) + 1500*(34/100) + 2700*(28/100)

= > 725 + 510 + 756 = 1991

Total number of B. Com students in college B, C and D together

= > 3200*(35/100) + 1500*(29/100) + 1800*(33/100)

= > 1120 + 435 + 594 = 2149

Required % = (1991/2149)*100 = 92.64 % = 93 %

2). Answer d

The total number of M. Sc students of all the given colleges together

= > 2500*(27/100) + 3200*(19/100) + 1500*(17/100) + 1800*(24/100) + 2700*(21/100)

= > 675 + 608 + 255 + 432 + 567 = 2537

The total number of B. Com students of all the given colleges together

= > 2500*(23/100) + 3200*(35/100) + 1500*(29/100) + 1800*(33/100) + 2700*(32/100)

= > 575 + 1120 + 435 + 594 + 864 = 3588

Required difference = 3588 – 2537 = 1051

3). Answer a

The total number of B.A students in all the given colleges together

= > 2500*(21/100) + 3200*(14/100) + 1500*(20/100) + 1800*(18/100) + 2700*(19/100)

= > 525 + 448 + 300 + 324 + 513 = 2110

Required average = 2110/5 = 422

4). Answer c

Total number of B. Sc students in college B, C and D together

= > 3200*(32/100) + 1500*(34/100) + 1800*(25/100)

= > 1024 + 510 + 450 = 1984

Total number of B. A students in College A, C and E together

= > 2500*(21/100) + 1500*(20/100) + 2700*(19/100)

= > 525 + 300 + 513 = 1338

Required % = (1984/1338)*100 = 148 %

5). Answer a

The total number of students in college A, B and C together

= > 2500 + 3200 + 1500 = 7200

The total number of students in college C, D and E together

= > 1500 + 1800 + 2700 = 6000

Required ratio = 7200: 6000 = 6: 5

Direction (6-10)

6). Answer c

The cost price of Vivo mobile

= > 14400*(100/90) = 16000

The cost price of Samsung mobile

= > 19000*(100/95) = 20000

Required % = (16000/20000)*100 = 80 %

7). Answer c

The selling price of Lenovo mobile

= > 10000*(125/100) = 12500

The selling price of Acer mobile

= > 15000*(115/100) = 17250

Required ratio = 12500: 17250 = 50: 69

8). Answer a

The selling price of Lenovo mobile

= > 10000*(125/100) = 12500

The selling price of Acer mobile

= > 15000*(115/100) = 17250

The selling price of OPPO mobile

= > 12000*(130/100) = 15600

The total selling price of all the given mobiles together

= > 12500 + 14400 + 15600 + 19000 + 17250

= > 78750

Required average = 78750/5 = 15750

9). Answer b

The profit of Lenovo mobile

= > 10000*(25/100) = 2500

The profit of Acer mobile

= > 15000*(15/100) = 2250

Required % = (2500/2250)*100 = 111 % = 110 %

10). Answer c

The cost price of Vivo mobile

= > 14400*(100/90) = 16000

The cost price of Samsung mobile

= > 19000*(100/95) = 20000

The total loss of Vivo and Samsung mobile together

= > (16000 – 14400) + (20000 – 19000)

= > 1600 + 1000

= > 2600

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments