Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI PO Prelims 2018 Day-133

Dear Readers, SBI is conducting Online Examination for the recruitment of probationary officer. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI PO Prelims Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2773]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of three different newspaper sold by two different stores in different months in a year and the ratio of three different newspaper also given.

  Store P Store Q
  Total The Hindu : TOI : Deccan Total The Hindu : TOI : Deccan
Jan 35000 3 : 2 : 2 42000 3 : 1 : 3
Feb 48000 2 : 1 : 1 57000 8 : 7 : 4
Mar 31860 4 : 3 : 2 43680 6 : 5 : 3
Apr 48360 6 : 3 : 4 38550 5 : 7 : 3
May 58080 5 : 4 : 3 50040 6 : 7 : 5

 Note: The newspapers are The Hindu, Times of India and Deccan Chronicle

  1. Total “The Hindu” newspaper sold in the month of Jan, Mar and May together from store P is approximately what percentage of total “Times of India” newspaper sold in the same month from store Q?
  1. 115 %
  2. 100 %
  3. 85 %
  4. 130 %
  5. 140 %
  1. Find the average number of Deccan Chronicle newspaper sold from store Q of all the given months together?
  1. 12194
  2. 12485
  3. 14782
  4. 13857
  5. 12749 
  1. Find the ratio between the total The Hindu and Times of India newspaper from Store P in the month of Jan and May together to that of total The Hindu and Deccan chronicle newspaper from store Q in the month of Feb and Mar together?
  1. 521 : 436
  2. 237 : 156
  3. 857 : 801
  4. 1123 : 859
  5. None of these 
  1. Find the difference between the total Times of India newspaper from store P to that of total The Hindu newspaper from store Q of all the given months together?
  1. 28120
  2. 27110
  3. 26780
  4. 27640
  5. None of these 
  1. Total number of newspaper sold by Store P of all the given months together is approximately what percentage less than the total number of newspaper sold by store Q of all the given months together?
  1. 4 %
  2. 18 %
  3. 15 %
  4. 21 %
  5. 8 %

Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total amount of cotton exported (In tons) for different countries in different years.

  2013 (In tons) 2014 (In tons) 2015 (In tons) 2016 (In tons) 2017 (In tons)
USA 520 480 460 550 570
Bangladesh 405 470 430 520 530
Egypt 320 350 340 390 425
Taiwan 270 320 300 350 380
Hong Kong 480 450 420 500 550

 

  1. If 10 % and 8 % of total cotton in USA and Egypt in the year 2015 and 2017 respectively are rejected while exporting, then find the ratio of total tons of exported cotton in USA in the year 2015 and Egypt in the year 2017?
  1. 127 : 156
  2. 414 : 391
  3. 238 : 153
  4. 352 : 289
  5. None of these 
  1. Find the difference between the total tons of cotton exported for Bangladesh in the year 2013, 2015 and 2017 together to that of total tons of cotton exported for Taiwan in the year 2014, 2015 and 2016 together?
  1. 410 tons
  2. 370 tons
  3. 290 tons
  4. 395 tons
  5. None of these
  1. Find the average tons of cotton exported for Hong Kong in all the given years together?
  1. 420 tons
  2. 390 tons
  3. 480 tons
  4. 350 tons
  5. None of these
  1. If the total tons of cotton exported for Bangladesh in the year 2013 is 8 % increased while comparing with the previous year, then find the total tons of cotton exported for Bangladesh in the year 2012?
  1. 375 tons
  2. 400 tons
  3. 435 tons
  4. 470 tons
  5. None of these  
  1. Find the total tons of exports for Egypt and Taiwan in the year 2013, 2015 and 2017 together
  1. 1780 tons
  2. 1520 tons
  3. 2035 tons
  4. 2165 tons
  5. None of these

Answers:

1). Answer d

Total “The Hindu” newspaper sold in the month of Jan, Mar and May together from store P

= > 35000*(3/7) + 31860*(4/9) + 58080*(5/12)

= > 15000 + 14160 + 24200 = 53360

Total “Times of India” newspaper sold in the month of Jan, Mar and May together from store Q

= > 42000*(1/7) + 43680*(5/14) + 50040*(7/18)

= > 6000 + 15600 + 19460 = 41060

Required % = (53360/41060)*100 = 129.95 % = 130 %

2). Answer a

The total number of Deccan Chronicle newspaper sold from store Q of all the given months together

= > 42000*(3/7) + 57000*(4/19) + 43680*(3/14) + 38550*(3/15) + 50040*(5/18)

= > 18000 + 12000 + 9360 + 7710 + 13900= 66530

Required average = 60970/5 = 12194

3). Answer c

The total The Hindu and Times of India newspaper from Store P in the month of Jan and May together

= > 35000*(5/7) + 58080*(9/12)

= > 25000 + 43560 = 68560

The total The Hindu and Deccan chronicle newspaper from store Q in the month of Feb and Mar together

= > 57000*(12/19) + 43680*(9/14)

= > 36000 + 28080 = 64080

Required ratio = 68560: 64080 = 857: 801

4). Answer b

The total Times of India newspaper from store P of all the given months together

= > 35000*(2/7) + 48000*(1/4) + 31860*(3/9) + 48360*(3/13) + 58080*(4/12)

= > 10000 + 12000 + 10620 + 11160 + 19360 = 63140

The total The Hindu newspaper from store Q of all the given months together

= > 42000*(3/7) + 57000*(8/19) + 43680*(6/14) + 38550*(5/15) + 50040*(6/18)

= > 18000 + 24000 + 18720 + 12850 + 16680 = 90250

Required difference = 90250 – 63140 = 27110

5). Answer a

Total number of newspaper sold by Store P of all the given months together

= > 35000 + 48000 + 31860 + 48360 + 58080

= > 221300

Total number of newspaper sold by store Q of all the given months together

= > 42000 + 57000 + 43680 + 38550 + 50040

= > 231270

Required % = [(231270 – 221300)/231270]*100 = 4.31 % = 4 %

Direction (6-10)

6). Answer b

The total tons of exported cotton in USA in the year 2015

= > 460*(90/100) = 414 tons

The total tons of exported cotton in Egypt in the year 2017

= > 425*(92/100) = 391 tons

Required ratio = 414: 391

7) Answer d

The total tons of cotton exported for Bangladesh in the year 2013, 2015 and 2017 together

= > 405 + 430 + 530 = 1365 tons

The total tons of cotton exported for Taiwan in the year 2014, 2015 and 2016 together

= > 320 + 300 + 350 = 970 tons

Required difference = 1365 – 970 = 395 tons

8). Answer c

The average tons of cotton exported for Hong Kong in all the given years together

= > (480 + 450 + 420 + 500 + 550)/5

=> 2400/5

= > 480 tons

9). Answer a

Let the total tons of cotton exported for Bangladesh in the year 2012 be x,

The total tons of cotton exported for Bangladesh in the year 2012

= > (108/100)*x = 405

= > x = 405*(100/108)

= > x = 375 tons

10). Answer c

The total tons of exports for Egypt and Taiwan in the year 2013, 2015 and 2017 together

= > 320 + 270 + 340 + 300 + 425 + 380

= > 2035 tons

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments