Dear Readers, IBPS NIACL is conducting Online Examination for the recruitment of Assistant. To **enrich** your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – **Quantitative Aptitude Questions**. Candidates those who are appearing in NIACL Assistant Mains Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

**Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Day-188**

**Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions**

**Click Here to view this Questions in Hindi**

**Directions (1 – 5): Study the following information carefully and answer the given questions:**

The following table shows the total number of employees in 5 different organizations and the ratio of male and female among them and the percentage distribution of total employees in production, Accounts and sales department.

**1) Find the average number of employees in all the given organizations together, if the total number of males in organization A is 1500 and the total employees in production department in organization C is 784?**

a) 2600

b) 2750

c) 2800

d) 2850

e) None of these

**2) Total number of employees in production department in organization A and E together is approximately what percentage of total number of employees in Accounts department in organization B and D together, if percentage distribution of sales department in organization D is 32 % and the total number of employees in sales department in organization A is 775?**

a) 88 %

b) 75 %

c) 100 %

d) 65 %

e) 120 %

**3) Find the ratio between the total number of male employees in organization C to that of total number of female employees in organization D, if the total number of female employees in organization C is 1600?**

a) 5 : 6

b) 1 : 2

c) 7 : 9

d) 3 : 4

e) None of these

**4) Find the difference between the total number of employees in Accounts and sales department together in organization B to that of D?**

a) 78

b) 56

c) 62

d) 90

e) None of these

**5) Total employees in organization A and E together is approximately what percentage more/less than the total employees in organization B and D together, if the total number of female employees in organization A is 1000?**

a) 35 % less

b) 25 % more

c) 25 % less

d) 35 % more

e) 15 % more

**Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions:**

The following line graph shows the percentage of profit earned by two different companies during the year 2011 to 2017.

**6) If the incomes of company P and Q are same in the year 2012, then find the ratio between the expenditures of company P to that of Q?**

a) 15 : 13

b) 21 : 17

c) 35 : 34

d) 42 : 37

e) None of these

**7) If the income of company P in 2011 and the expenditure of company Q in 2014 is same, which is equal to 65 lakhs, then find the difference between the expenditure of company P in 2011 to that of the income of company Q in 2014?**

a) 29.25 lakhs

b) 31.75 lakhs

c) 33 lakhs

d) 27.5 lakhs

e) None of these

**8) Find the ratio between the profit % of company P to that of Q in all the given years?**

a) 152 : 137

b) 314 : 301

c) 78 : 55

d) 231 : 206

e) None of these

**9) If the income of company Q in 2014 and the expenditure of company P in 2012 is 72 lakhs and 56 lakhs respectively, then find the sum of the expenditure of company Q in 2014 and the income of company P in 2012?**

a) 152 lakhs

b) 76 lakhs

c) 145.25 lakhs

d) 138.34 lakhs

e) None of these

**10) The expenditure of company P in 2015 is approximately what percentage of the income of company P in same year?**

a) 52 %

b) 64 %

c) 71 %

d) 83 %

e) 45 %

**Answers :**

**Direction (1-5) :**

**1). Answer: c)**

The total number of males in organization A = 1500

The total employees in organization A = (1500/3)*5 = 2500

The total employees in production department in organization C = 784

(28/100)*total employees in organization C = 784

The total employees in organization C = 784*(100/28) = 2800

The average number of employees in all the given organizations together

= > [2500 + 3200 + 2800 + 3600 + 1900]/5

= > 14000/5 = 2800

**2). Answer: a)**

The percentage distribution of sales department in organization D = 32 %

Total employees in Accounts department in organization D

= > 3600*(26/100) = 936

The total number of employees in sales department in organization A = 775

= > (31/100)*total employees in organization A = 775

= > Total employees in organization A = 775*(100/31) = 2500

Total number of employees in production department in organization A and E together

= > 2500*(37/100) + 1900*(39/100)

= > 925 + 741 = 1666

Total number of employees in Accounts department in organization B and D together

= > 3200*(30/100) + 936

= > 960 + 936 = 1896

Required % = (1666/1896)*100 = 87.8 % = 88 %

**3). Answer: d)**

The total number of female employees in organization C = 1600

The total number of male employees in organization C

= > (1600/4)*3 = 1200

The total number of female employees in organization D

= > 3600*(4/9) = 1600

Required ratio = 1200 : 1600 = 3 : 4

**4). Answer: b)**

The total number of employees in Accounts and sales department together in organization B

= > 3200*(67/100) = 2144

The total number of employees in Accounts and sales department together in organization D

= > 3600*(58/100) = 2088

Required difference = 2144 – 2088 = 56

**5). Answer: a)**

The total number of female employees in organization A = 1000

= > (2/5)*total employees in organization A = 1000

= > Total employees in organization A = 1000*(5/2) = 2500

The total employees in organization A and E together

= > 2500 + 1900 = 4400

The total employees in organization B and D together

= > 3200 + 3600 = 6800

Required % = [(6800 – 4400)/6800]*100 = 35 % less

**Direction (6-10) :**

**6). Answer: c)**

Let the incomes of company P and Q in the year 2012 be x,

The expenditures of company P = x*(100/136)

The expenditures of company Q = x*(100/140)

Required ratio = [x*(100/136)] : [x*(100/140)] = 35 : 34

**7). Answer: a)**

The income of company P in 2011 = 65 lakhs

The expenditure of company P in 2011 = 65*(100/125) = 52 lakhs

The expenditure of company Q in 2014 = 65 lakhs

The income of company Q in 2014 = 65*(125/100) = 81.25 lakhs

Required difference = 81.25 – 52 = 29.25 lakhs

**8). Answer: d)**

The profit % of company P in all the given years

= > 25 + 36 + 30 + 34 + 40 + 66 = 231

The profit % of company Q in all the given years

= > 32 + 40 + 30 + 25 + 35 + 44 = 206

Required ratio = 231 : 206

**9). Answer: b)**

The income of company Q in 2014 = 72 lakhs

The expenditure of company Q in 2014 = 72*(100/125) = 57.6 lakhs

The expenditure of company P in 2012 = 56 lakhs

The income of company P in 2012 = 56*(136/100) = 76.16 lakhs

Required sum = 57.6 + 76.16 = 133.76 lakhs

**10). Answer: c)**

Let the expenditure of company P in 2015 be x,

The income of company P in 2015 = x*(140/100) = 7x/5

Required % = [x/(7x/5)]*100 = 71.4 % = 71 %

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic | Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials | 8.00 AM |

Current Affairs Quiz | 9.00 AM |

Quantitative Aptitude “20-20” | 11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) | 12.00 PM |

General Awareness “20-20” | 1.00 PM |

English Language “20-20” | 2.00 PM |

Reasoning Puzzles & Seating | 4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates | 5.00 PM |

Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) | 6.00 PM |

Reasoning Ability “20-20” | 7.00 PM |

English Language (New Pattern Questions) | 8.00 PM |

**Click Here for More Quantitative Aptitude Questions**