# Quantitative Aptitude Questions (Pipes and Cisterns) for SBI Clerk 2018 Day-21

## Quantitative Aptitude Questions (Pipes and Cisterns) for SBI Clerk 2018 Day-21:

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from March 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Pipes and Cisterns – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 1318]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

## Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Q.1) Two pipes A and B alone can fill an empty tank in 20 min and 24 min respectively. Two pipes are opened simultaneously, after some time pipe B is closed. In how many minutes after pipe B is closed if the tank was filled in 15 minutes

1. 5 min
2. 6 min
3. 4 min
4. 4.5 min
5. None of these

Q.2) Two inlet pipes can fill an empty tank in 12 and 15 hours and one outlet pipe can empty the tank in 20 hours. In how many hours required filling the full tank if all the pipes opened simultaneously?

1. 6
2. 14
3. 10
4. 12
5. 8

Q.3) Pipe P can fill an empty tank in 24 hours and pipe Q can fill the same tank in 16 hours. How many hours required to fill the whole tank, if P and Q fill alternatively doing the work, P begins on first hour?

1. 17 1/2
2. 19 1/3
3. 18 1/3
4. 18 3/5
5. None of these

Q.4) P alone can fill two-third of an empty tank in 28 hours and Q alone can fill three-fifth of the same tank in 21 hours. Pipe A can empty the full tank in 70 hours. Pipe P and Q opened simultaneously, after every 2 hours pipe A is opened for 1 hour then find the number of hours required to fill the whole tank

1. 33 1/11
2. 32 1/11
3. 33 1/3
4. 32 1/3
5. 11 1/11

Q.5) Three pipes can fill an empty tank in 4 hours. If there is leakage in the tank it takes 1 hour more, then find the no of hours required to empty the full tank by leakage pipe alone

1. 12
2. 15
3. 24
4. 18
5. 20

Q.6) Pipe B is two times efficient as pipe C. Pipe A and B together can fill an empty tank in 8 4/7 hours. Pipe A and C together can fill the same tank in 12 hours. In how many hours required filling by pipe B alone?

1. 15
2. 12
3. 20
4. 30
5. 10

Q.7) Pipe A and B can fill an empty tank in 8 hours. Pipe B and C together can fill the same tank in 9 3/5 hours. Pipe A opened for first one hour, Pipe B opened for second one hour and pipe C opened for third one hour and this process is repeated until the tank filled completely. How many hours required filling half of the tank if A is twice efficient as B?

1. 10 hrs
2. 12 hrs
3. 6 hrs
4. 9 hrs
5. 8 hrs

Q.8) Two inlet pipes can fill an empty tank in 24 min and 18 min and one outlet pipe can empty the same tank in 36 min. Two inlet pipes are opened simultaneously for 6 min and outlet pipe opened for 3 min. Find the fraction of work left

1. 1/4
2. 1/2
3. 1/3
4. 2/3
5. 3/5

Q.9) Pipe P takes x hours to fill an empty tank. Pipe Q takes (x+10) hours to fill the same tank and R takes 10 hours to fill the same tank. All the pipes are opened simultaneously and fill 5 5/11 hours, then find the efficiency ratio of P and Q

1. 2:3
2. 1:2
3. 2:1
4. 3:2
5. 1:3

Q.10) Pipe P is half efficient as pipe R and 50% more efficient than Q. Pipe Q and R opened for alternative hours starts with pipe Q then how many hours required to fill the tank completely if P and Q together can fill the tank in 12 hours?

1. 12 2/3 hrs
2. 11 4/5 hrs
3. 15 1/3 hrs
4. 12 1/3 hrs
5. None of these

15/20+x/24=1

18+x=24=>x=6 minutes

LCM of 12, 15 and 20 =60 units

Required no of hours = 60/(5+4-3)=60/6=10 hours

LCM of 24 and 16 =48 units

1 cycle (2 hours) = 5 units

9th cycle (18 hours) = 45 units

19th hour =2 units

Required no of hours = 18+1+1/3=19  1/3 hours

LCM of 42, 35 and 70 = 210

1 cycle (3 hours) = 2*(5+6) + 3=22-3=19

11th cycle = 209 units completed

Remaining = 210-209=1 units

Required no of hours = 33+1/11=33  1/11

Required no of hours = ¼ -1/5 =(5-4)/20=1/20

Efficiency ratio of B and C =2:1

Time ratio of B and C = 1:2

Given,

(1/A+1/B)- (1/A+1/C) =7/60-1/12

1/B-1/C=2/60=1/30

1/x-1/2x=1/30

=>1/2x=1/30

1/x=1/15

Efficiency ratio of A and B = 2:1 and time ratio of A and B = 1:2

1/x+1/2x=1/8

3/2x=1/8=>x=12 hours

A= 12 hrs B= 24 hrs C= 16 hrs

LCM of 12, 24 and 16 =48 units

1st cycle (3 hrs) = 4+2+3=9 units

Half of the tank 24 units filled in 8 hrs

LCM of 24, 18 and 36 = 72 units

6 hrs output = (4+3)*6=42 units filled

3 hrs output = 2*3=6 units left

Remaining = 72-(42-6) = 72-42+6=36 units

The fraction of work left is,

=> 36/72 = 1/2

Given,

1/x+1/(x+10)+1/10=11/60

(2x+10)/(x2+10x) = 5/60

X2-14x-120=0

X=20

Required ratio = 1/20:1/30=3:2

Efficiency ratio of P to Q =150:100=3:2

Time ratio of P to Q = 2:3

Given,

1/2x+1/3x=1/12

5/6x=1/12

X=10 hrs

P=20, Q = 30 and R=10

LCM of 30 and 10 = 30 units

1 cycle (2 hrs) = 1+3=4 units

7th cycle (14 hrs) = 28 units

15th cycle = 28+1=29 units completed

Required number of hours = 15+1/3=15  1/3 hrs 