# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-42

0
(0)

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-42

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

## Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

### Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

1. The average score of 45 students of a class is 78. If the last five students are removed, the average drops by 5 marks. If the five least marks are consecutive increasing integers, then find the least score.
1. 128
2. 116
3. 134
4. 104
5. None of these
1. A and B can separately complete a piece of work in 24 days and 27 days respectively. After how many days should B leave so that the work gets completed in 16 days, if both start working simultaneously?
1. 12 days
2. 6 days
3. 4 days
4. 9 days
5. None of these
1. The Present population of a city is 360000. It increases by 6% in the first year and decreased by 8% in the second year. What will be the population of a city after two years?
1. 465056
2. 351072
3. 418400
4. 381344
5. None of these
1. Raja scored 456 marks in an exam and Seema got 54 percent marks in the same exam which is 24 marks less than Raja. If the minimum passing marks in the exam is 34 percent, then how much more marks did Raja score than the minimum passing marks?
1. 184
2. 192
3. 178
4. 166
5. None of these
1. The average age of two persons is 52 years. 16 years back the ratio between their ages were 1 : 2, then what is the difference between present ages of these two persons?
1. 16 years
2. 20 years
3. 24 years
4. 14 years
5. 10 years

Directions (Q. 6-10): What value will come in the place of question mark (?) in the given questions?

1. (8/15) of (3/17) of (12/13) of 15470=?
1. 1344
2. 1287
3. 1456
4. 1173
5. None of these
1. (26)2 × 6 ÷ 13 + 53 + 88 = ?3 – 204
1. 11
2. 14
3. 9
4. 6
5. None of these
1. 26 × 14 × 432 ÷ √2916 = x + 728
1. 1568
2. 3245
3. 1780
4. 2184
5. None of these
1. 5 7/8 + 9 3/16 – 7 4/9 = x + 3 2/3
1. 4  25/167
2. 5  37/125
3. 3  137/144
4. 6  167/231
5. None of these
1. 136% of 105 – 84% of 165 =?
1. 5.6
2. 4.2
3. 7.8
4. 6.4
5. None of these

Directions (Q. 11-15): What should come in place of question mark (?) in the following number series?

1. 18, 54, 162, 486,?
1. 1458
2. 2134
3. 1098
4. 2890
5. None of these
1. 16, 896, 1336,? , 1666, 1721
1. 1421
2. 1378
3. 1489
4. 1556
5. None of these
1. 48, 47, 92, 273,? , 5435
1. 2346
2. 1088
3. 3674
4. 2980
5. None of these
1. 776,? , 772, 785, 768, 787
1. 776
2. 812
3. 783
4. 804
5. None of these
1. 16, 33, 108, ? , 2334
1. 356
2. 789
3. 924
4. 892
5. None of these

Directions (Q. 16-20): Study the following table carefully and answer the questions given below it:

Production of Cement by Different Companies in Different Years (In Lakh Tonnes) 1. In which year, was the total production of cement by the companies A and D equal to the total production of E and G together?
1. 1992
2. 1993
3. 1994
4. 1995
5. 1996
1. The average production of G in all the years is approximately what % of average production of C in all the years?
1. 126 %
2. 145 %
3. 137 %
4. 114 %
5. None of these
1. How many companies have shown a continuous growth in the production for the given period?
1. 1
2. 2
3. 3
4. 4
5. 5
1. Find the ratio of total production of B, D and E in the year 1994 to the total production of A, C and F in the year 1998?
1. 5:13
2. 6:17
3. 2:11
4. 4:15
5. None of these
1. The approximate percentage increase in the total production of all the companies in 1997 as compared to 1995 was?
1. 11%
2. 12%
3. 13%
4. 14%
5. 15%

The average score of 45 students = 78

Total score of 45 students = 45*78 = 3810

If the last five students are removed, the average drops by 5 marks.

So,

The average score of 40 students = 73

Total score of 40 students = 40*73 = 2920

X+ (x+1) + (x+2) + (x+3) + (x+4) = 590

5x + 10 = 590

5x = 580

X = 116

Least score = 116

According to the question,

(16/24) + (x/27) =1

(2/3) + (x/27) =1

(X/27) =1 – (2/3)

(x/27) =1/3

X= 9 days

Population = 360000 × 106/100 × 92/100 =351072

Raja’s score = 456 marks, Seema = 54 % of total = Raja’s score – 24

Seema = 456-24 = 432 = 54% of total marks

(54/100)*x = 432

X = 432*(100/54) = 800

Minimum passing marks = 34 % of total marks

= > (34/100)*800 = 272

Raja scores 184 marks more than the passing marks.

Let the present age of these two persons are ‘x’ & ‘y’

(x + y)/2 = 52

x + y = 104 –à (1)

(x – 16)/(y – 16) = 1/2

2x – 32 = y – 16

2x – y = 16–à (2)

By solving the equation (1) and (2), we get,

x = 40 years and y = 64 years

Difference = 64 – 40 = 24 years

Directions (Q. 6-10):

(8/15) of (3/17) of (12/13) of 15470= X

X= (8/15)*(3/17)*(12/13)*15470

X= 1344

(26)2 × 6 ÷ 13 + 53 + 88 = x3 -204

(26*26*6)/13 +125 +88 = x3 -204

312 +125 +88 +204 = x3

X3 = 729

X= 9

(26 × 14 × 432) / 54 = x + 728

2912 -728 = x

X = 2184

5 7/8 + 9 3/16 – 7 4/9 – 3 2/3 = x

(5+9 -7-3) (7/8 + 3/16 – 4/9 – 2/3) =x

4 [(126+27 -64-96)/144] =x

X= 4 (-7/144) = 569/144

X = 3 137/144

136% of 105 – 84% of 165 = X

142.8 – 138.6 =X

X= 4.2

Directions (Q. 11-15):

The pattern is, ÷ 1 × 3, ÷ 2 × 6, ÷ 3 × 9, ÷ 4 × 12

(Or)

The series follows *3, *3, *3….

The pattern is, difference of 2 numbers /2

The pattern is, *1 -1, *2-2, *3-3, *4-4, *5 -5….

The pattern is, +7, -11, +13, -17, +19

The pattern is, *2 + 12, *3 + 32, *4 + 52, *5 + 72

Directions (Q. 16-20):

Total production of cement by the companies A and D in year 1994

= 50 + 35 = 85

The companies E and G in year 1994 = 22 + 63 = 85

Hence, year 1994 in the answer

The average production of G in all the years

= > 32 + 37 + 52 + 63 + 80 + 120 +123 + 129 = 636

The average production of C in all the years

= > 78 + 69 + 63 + 70 + 72 + 59 + 81 + 65 = 557

Required % = (636/557)*100 = 114. 18 % ≈ 114 %

From table

It is shown, clearly that company E & G have shown continuous growth in production

The total production of B, D and E in the year 1994,

= > 23 + 35 +22 = 80

The total production of A, C and F in the year 1998,

= > 63 + 65 + 80 = 208

Required Ratio = 80: 208

= > 5: 13