# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-58

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 . Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-58

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1 – 5): What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. 132, 66, 22, 5.5, ?
1. 3.3
2. 2.2
3. 1.1
4. 4.4
5. None of these
1. 81, 85, 101, 165, ?
1. 421
2. 345
3. 298
4. 536
5. None of these
1. 72, 75, 87, 114, ?
1. 214
2. 162
3. 326
4. 298
5. None of these
1. 57, 59, 68, 96, ?
1. 132
2. 196
3. 125
4. 161
5. None of these
1. 12, 22, 84, 498, ?
1. 1098
2. 3976
3. 2864
4. 2312
5. None of these

Directions (Q. 6 – 10): What will come in place of the question mark (?) in the following questions?

1. (0.5)? = (0.25)3 × (0.125 × 0.5)4 ÷ (0.3125 × 0.5)2
1. 6
2. 15
3. 10
4. 8
5. None of these
1. (1 5/7) ÷ (36/14) × 7 ½ = (5/6) of (7/10) of (12/42) of x
1. 45
2. 30
3. 50
4. 65
5. None of these
1. 582 % of 250 – x % of 520 = 729 % of 300 – 123
1. 156.4
2. 198.5
3. 191.5
4. 137.3
5. None of these
1. 373248 ÷ 18 + 18 % of 720 = x – 502
1. 567.3
2. 734.8
3. 635.6
4. 478.4
5. None of these
1. 45.5 ÷ [(3/4) of (57 + 27) – 15 ½] =?
1. 63/85
2. 91/95
3. 76/78
4. 52/95
5. None of these

1. Present age of Rahul is 8 years less than Raju’s present age. If 3 years ago Raju’s age was x, which of the following represents Rahul’s present age?
1. x + 3
2. x – 5
3. x – 3 + 8
4. x + 3 + 8
5. None of these
1. An article was sold at a discount of 20% and there was a profit of 20%. If the profit earned was Rs 65 less than the discount offered, what was the selling price of the article?
1. 680
2. 340
3. 670
4. 780
5. None of these
1. A boat covers a distance of 60 km downstream 2 hours while it takes 6 hours to cover the same distance upstream. What is the speed of the boat in km per hour?
1. 20 km/hr
2. 12 km/hr
3. 16 km/hr
4. 25 km/hr
5. None of these
1. Arun and John started a joint firm. Arun’s investment was thrice the investment of John and the period of his investment was two times the period of investment of John. John got Rs 4000 as profit for his investment. Find their total profit if the distribution of profit is directly proportional to the period and amount invested.
1. Rs 24000
2. Rs 16000
3. Rs 28000
4. Rs 20000
5. None of these
1. A builder decided to build a farmhouse in 40 days. He employed 100 men in the beginning and 100 more after 35 days and completed the construction in stipulated time. If he had not employed the additional men, how many days behind schedule would it have been finished?
1. 10
2. 15
3. 20
4. 5
5. None of these

Directions (Q. 16 – 20): The following table shows the percentage of marks obtained by five students in six different subjects. Answer these questions based on the following information given in the table.

 Students Maths(Out of 200) History(Out of 200) Science (Out of 100) English (Out of 100) Geography (Out of 75) Civics(Out of 50) Anand 76% 52% 58% 70% 90% 42% Raja 67% 94% 86% 76% 74% 76% Navneet 72% 88% 65% 87% 68% 84% Ravi 81% 70% 55% 90% 78% 66% Mukul 75% 64% 77% 61% 60% 54%

1. What is the difference between the total marks obtained by Mukul in Civics, Science and Maths and that obtained by Anand in the same subject?
1. 32
2. 22
3. 23
4. 20
5. 38
1. What is the approximate overall percentage of marks obtained by Raja?
1. 76 %
2. 80 %
3. 66 %
4. 72 %
5. 58 %
1. What are the average marks scored by all the students in History?
1. 160.5
2. 158.4
3. 147.2
4. 154.4
5. 149.6
1. What are the total marks scored by Navneet in all subject together?
1. 390
2. 598
3. 645
4. 455
5. 565
1. The marks scored by Raja in Geography is what per cent of the marks scored by him in Science?
1. 58.45%
2. 64.53%
3. 76.12%
4. 68.16%
5. 72.45%

Directions (Q. 1 – 5):

The pattern is, ÷ 2, ÷ 3, ÷ 4, ÷ 5

The pattern is, +4, +42, +43, +44,..

The pattern is, +(1*3), +(2*6), +(3*9), +(4*12),..

The pattern is, +(13 + 1), +(23 + 1), +(33 + 1), +(43 + 1),..

The pattern is, *2 -2, *4 -4, *6 -6, *8 -8,..

Directions (Q. 6 – 10):

(0.5)x = (0.5)6 × (0.5)16 ÷ (0.5)12

(0.5)x  = (0.5)6 + 16 – 12

X = 10

(12/7)*(14/36) *(15/2) = (5/6)*(7/10)*(12/42)*x

5 = (x/6)

X = 30

(582/100)*250 – (x/100)*520 = (729/100)*300 – 1728

1455 – 2187 + 1728 = (x/100)*520

996 = (x/100)*520

X = 191.5

(72/18) + (18/100)*720 + 502 = x

4 + 129.6 + 502= x

X = 635.6

45.5 ÷ [(3/4)*84 – (31/2)] = x

X = 45.5 ÷ (95/2)

X = (91/2)*(2/95) = 91/95

Rahul = Raju – 8

3 years ago, Raju = x

Present, Raju = x + 3

According to the question,

Rahul = x + 3 – 8

Rahul = x-5 years

Let the cost price be x,

Selling price = (120/100)x = 6x/5

Marked price*(80/100) = 6x/5

MP = 3x/2

The profit earned was Rs 65 less than the discount,

According to the question,

= > (3x/2 – 6x/5) – (6x/5 – x) = 65

= > 3x/10 – x/5 = 65

= > x = 650

Cost price = Rs. 650

Selling price = 650*(120/100) = Rs. 780

Speed of the downstream= 60/2= 30 km/hr

Speed of the upstream= 60/6= 10 km/hr

Speed of boat in still water = (1/2) [Speed of downstream + Speed of upstream]

= > ½ [30 + 10] = 40/2

= > 20 km/hr

The investment of Arun and John = 3 : 1

The period of Arun and John = 2 : 1

The ratio of profit of Arun and John = 6 : 1

John’s share = Rs 4000

So, Arun’s share = Rs 24000

Total profit = Rs 28000

200 men do the rest of the work in 40 – 35 = 5 days.

100 men can do the rest of the work in   200*5/100= 10 days

Additional days required = 10 – 5 = 5 days

Directions (Q. 16 – 20):

Total marks obtained by Mukal in Civics, Science and Mathematics

= (54/100)×50+(77/100)×100+(75/100)×200

= 27+77+150 = 254

Total marks obtained by Anand in Civics, Science and Maths

= (42/100)×50+(58/100)+(76/100)×200

= 21+58+152 = 231

Required difference = 252-231 = 23

Total marks obtained by Raja

=(67/100)×200+(94/100)×200+(86/100)×100+(76/100)×100+(74/100)×75+(76/100)×50

= 134+188+86+76+55.5+38 = 577.5

Full marks of all subjects = 200+200+100+100+75+50 = 725

Overall percentage marks of Raja

= (577.5/725) ×100 = 80 %

Average marks obtained by all the students in History

= [(52+94+88+70+64) / (100×5)] × 200 = (368 × 200)/500

= 147.2

Total marks obtained by Navneet in all the subjects together

= (72/100) × 200 + (88/100) × 200 + (65/100) × 100 + (87/100) × 100 + (68/100) × 75 + (84/100) × 50

= 144 + 176 + 65 + 87 + 51 + 42

= 565