SBI PO Prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-46)

Dear Aspirants, Our IBPS Guide team is providing new series of Quantitative Aptitude Questions for SBI PO 2019 so the aspirants can practice it on a daily basis. These questions are framed by our skilled experts after understanding your needs thoroughly. Aspirants can practice these new series questions daily to familiarize with the exact exam pattern and make your preparation effective.

[WpProQuiz 6349]

Click Here for SBI PO Pre 2019 High-Quality Mocks Exactly on SBI Standard

Click Here to View Quantitative Aptitude Questions in Hindi

1) 8 years ago, the age of the father and son is in the ratio of 5 : 2. 7 years hence, the age of the father and his son is in the ratio of 13 : 7. The average Present age of the father, mother, son and daughter is 38. The difference between the age of the mother and her daughter is 34. Then find the present age of the daughter?

20 years

18 years

14 years

16 years

None of these

2) A sum of money invested for 7 years in Scheme A which offers SI at a rate of 8% per annum. The amount received from Scheme A after 7 years invested for 2 years in Scheme B which offers CI rate of 10% per annum. If the interest received from Scheme B was Rs. 1638. What was the sum invested in Scheme A?

Rs.6500

Rs.5000

Rs.7500

Rs.8000

None of these

Directions (Q. 3 – 5): What approximate value should come in place of (?) in the following questions?

3) 58.13 × 12.05 – ? ÷ 0.35 = 723.93 × 0.251

180

150

165

215

240

4) 16 4/5 % of 198.76 + 10 2/7 % of 249 =? – (2/3) of 50.52

114

135

93

72

56

5) 7 ¼ + 5 4/7 – 3 ½ – 4 2/7 = ? – 5 ¾

17

15

13

11

9

Directions (Q. 6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.

The following bar graph shows the total production (In hundred tonnes) of rice, wheat and Jowar in different years in a certain state.

6) Find the difference between the total production of all the given food grains in the year 2014 to that of 2017?

10000 tonnes

12500 tonnes

14000 tonnes

8500 tonnes

None of these

7) Find the average production of Rice in all the given years together?

56000 tonnes

72000 tonnes

68000 tonnes

63000 tonnes

None of these

8) Find the ratio between the totalproductions of Wheat to that of Jowar in all the given years?

19 : 28

67 : 59

33 : 46

75 : 91

None of these

9) The total production of all the given food grains in the year 2013 is approximately what percentage oftotal production of all the given food grains in the year 2018?

65 %

56 %

82 %

93 %

110 %

10) If 8 % and 6 % of Rice produced in the year 2014 and 2016 respectively is remained unsold, then find the total tonnes of Rice sold in the year 2014 and 2016 together?

121040 hundred tonnes

134570 hundred tonnes

156280 hundred tonnes

102850 hundred tonnes

None of these

Answers:

Directions (1 – 2):

1) Answer: d)

8 years ago, the ratio of age of the father and his son = 5 : 2 (5x, 2x)

7 years hence, the ratio of age of the father and his son = 13 : 7

According to the question,

(5x + 15)/(2x + 15) = (13/7)

35x + 105 = 26x + 195

9x = 90

x = 10

The present age of the father and his son = (5x + 8), (2x + 8) = 58, 28

The average Present age of the father, mother, son and daughter = 38

Total Present age of the father, mother, son and daughter = 38*4 = 152

Total present age of the mother and her daughter = 152 – 86 = 66

Let the present age of mother and daughter be A and B,

A + B = 66 —>(1)

A – B = 34 —>(2)

By solving the equation (1) and (2),

A = 50, B = 16

The present age of daughter = 16 years

 2) Answer: b)

Let the sum invested in Scheme A be x,

SI =>Amount= [(x*8*7)/100] + x = (56x+100x)/100 = 156x/100 = 39x/25

CI => (39x/25)*[(1 + 10/100)2 – 1] =1638

= > (39x/25)*[(121/100) – 1] = 1638

= > (39x/25)*[21/100] = 1638

= >x= (1638*100*25)/(21*39) = Rs. 5000

Directions (Q. 3 – 5):

3) Answer: a)

58*12 – (x/0.35) = 724*(1/4)

696 – (x/0.35) = 181

515 = (x/0.35)

x = 515*0.35 = 180.25 = 180

 4) Answer: c)

17 % of 200 + 10 % of 250 = x – (2/3) of 51

(17/100)*200 + (10/100)*250 = x – (2/3)*51

34 + 25 = x – 34

x = 34 + 25 + 34 = 93

 5) Answer: d)

7 ¼ + 5 4/7 – 3 ½ – 4 2/7 + 5 ¾ = x

x = 7 + 6 – 4 – 4 + 6 = 11

Directions (Q. 6 – 10):

 6) Answer: a)

The total production of all the given food grains in the year 2014

= >580 + 400 + 420 = 1400 hundred tonnes

The total production of all the given food grains in the year 2017

= >640 + 500 + 360 = 1500 hundred tonnes

Required difference = 150000 – 140000 = 10000 tonnes

7) Answer: d)

The average production of Rice in all the given years together

= > (660 + 580 + 420 + 720 + 640 + 760)/6

= > 3780/6 = 630 hundred tonnes

= > 63000 tonnes

8) Answer: b)

The total production of Wheat in all the given years together

= > 440 + 400 + 360 + 420 + 500 + 560

= > 2680 hundred tonnes

= > 268000 tonnes

The total production of Jowarin all the given years together

= > 380 + 420 + 320 + 400 + 360 + 480

= > 2360 hundred tonnes

= > 236000 tonnes

Required ratio = 268000 : 236000 = 67 : 59

9) Answer: c)

The total production of all the given food grains in the year 2013

= >66000 + 44000 + 38000 = 148000 tonnes

The total production of all the given food grains in the year 2018

= >76000 + 56000 + 48000 = 180000 tonnes

Required % = (148000/180000)*100 = 82.22 % = 82 %

10) Answer: a)

The total tonnes of Rice sold in the year 2014 and 2016 together

= >58000*(92/100) + 72000*(94/100)

= > 53360 + 67680 = 121040 hundred tonnes

Related Articles :

SBI PO Prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-45)

SBI PO Prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-44)

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments