Railway Exam 2021– Reasoning (Letter Series) Questions

Railway Exam 2021 – Reasoning (Letter Series) Questions Set-29:
Dear Readers, Here we have given from Reasoning Questions for Railway Exam 2021. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

RRB NTPC Memory Based Paper 2021

Directions(Q. No 1 – 2) In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it
1).a_bbc_aab_cca_bbcc
a)  bacb
b)  acba
c)  abba
d)  caba
2).ab_aa_bbb_aaa_bbba
a)  abba
b)  baab
c)  aaab
d)  abab
Directions(Q. No : 3 – 5) In each of the following questions, various term of a letter series are given with two term missing as shows by(?). Choose the missing term out of the given alternative.
3).Z, L, X, J, V, H, T, F, ?, ?
a)  R, D
b)  R, E
c)  S, E
d)  Q, D
4).Z, S, W, O, T, K, Q, G, ?, ?
a)  N, C
b)  N, D
c)  O, C
d)  O, D
5).W, V, T, S, Q, P, N, M, ?, ?
a)  I, J
b)  J, I
c)  J, K
d)  K, J
6).How many B’s are there in the following letter – series, which are followed by G but G is not be followed by S?
BGSQBRNOBGNSQLTBGQTDBGUWXBGF
a)  4
b)  3
c)  2
d)  5
Directions (Q. 7 – 8) : Which one of the alternatives will replace the question mark(?)
7).MR, PO, SL, VI, ?
a)  YF
b)  ZE
c)  YD
d)  ZF
8).LOT, NNR, QMO, ULK, ?
a)  YKE
b)  YJF
c)  JKF
d)  ZKF
9).In the following series which is the 8th letter to the right of 16thletter from your left ?
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
a)  K
b)  Y
c)  X
d)  W
10).If first half of the following series is written in the reverse order, which will be the 5th letter to the left of 13th letter from your right ?
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
a)  S
b)  E
c)  F
d)  D
Answers:                    
1).b ) 2). b) 3). a) 4). a) 5). d) 6). a) 7). a) 8). d) 9). c) 10). b)
Explanation:
 
1).aa b b cc / a abb c c / aa b b c c  = acba
In the given series the pattern aabbcc is repeated
Answer:  b)
 
2).The letters are repeated twice, than thrice, then four times and so on.
a bb / a aa b b b /a a a ab b b b / a = baab
Answer: b)
 
3).Z L X J V H T F ? ?
The given series consists of two series
 Z → X → V → T → H
  (-2)  (-2)  (-2)  (-2)
Similarly, L → J → H → F → D
Answer: a)
 
4).Z S W OT K Q G ? ?
The given series is the combination of two series
Z → W → T → Q → N
  (-3)  (-3)  (-3)  (-3)
Similarly,
S → O → K → G → C
  (-4)  (-4)  (-4)  (-4)
Answer: a)
 
5).W → V → T → S → Q → P → N → M → K → J
        (-1)   (-2)    (-1)   (-2)  (-1)   (-2)  (-1)  (-2)  (-1)
Answer: d)
 
6).There are four number series OBG, TBG, DBG, XBG
Answer: a)
 
7).M → P → S → V → Y
(+3)  (+3)  (+3)  (+3)
R → O → L → I → F
  (-3)  (-3)  (-3)  (-3)
Answer: a)
 
8).L → N → Q → U → Z
     (+2)  (+3)  (+4)  (+5)
O → N → M → L → K
  (-1)  (-1)  (-1)  (-1)
T → R → O → K → F
 (-2)  (-3)  (-4)  (-5)
Answer: d)
 
9).ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
16thletter from left is P and 8th letter to the right of P is X.
Answer: c)
 
10).MLKJIHGFEDCBANOPQRSTUVWXYZ
Thus, 13th letter from right is N and 5th letter to the left of N is E.
Answer: b)
5 1 vote
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments