“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-57

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-57

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction(1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Aadavan, Anand, Akilan, Arun, Akash, Akshath, Abinandhan and Anup are the eight peoples living in eight different places namely Chennai, Bangalore, Delhi, Vizag, Kolkata, Mumbai, Hyderabad and Srinagar. They all were born in four different months of January, February, March and April of two different dates 5th and 21st.

Abinandhan was either from Bangalore or Kolkata. The person who was born on February was from Hyderabad and Kolkata. The person from Srinagar was born in second half of the month. Only two persons born between the person who was from Chennai and the person from Mumbai. Anand was youngest among the group. Arun and Anup was born on same month. The person was from Mumbai was born before the person who was from Vizag, but they all born in same date. Akshath was from Delhi, who was younger than Abinandhan. Akshath was not younger than the person who was from Srinagar. Only two persons born after Arun and before Aakash.Akilan was born on second half of the month. Neither Anup nor Anand was from Srinagar. The person from Hyderabad and Chennai was not born on same date. Akash was not born in the same month as Aadhavan.

1). Name the person who was from Hyderabad?

a). Anup

b). Arun

c). Aadavan

d). Akash

e). None of these

 

2). On which month does Abinandhan born?

a).February

b). January

c). April

d). March

e). Cannot be determined

 

3). When does Akshath born?

a). January 5

b). February 5

c). January 21

d). March 5

e). None of these

 

4). Akilan was from which among the following city?

a). Delhi

b). Bangalore

c). Mumbai

d). Kolkata

e). Chennai

 

5). How many persons born after the person who was from Delhi?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than Four

 

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below it.

 

Numbers 5 9 8 3 2 1 4 7 6 0
Symbols $ & * ! # ¥ ® β

Note: Here 0 was considered neither as odd nor as even.

Conditions

(i). If first number is even number and third number is odd number the both numbers should be coded as code of square of 2.

(ii). If any numbers are repeated twice in the given series, then both the numbers are coded as code of its doubled number.

(iii). If Second number is odd and third number is even then both the codes should be interchanged.

 

6). What is the code for the “8953”?

a). #&$#

b). #$&#

c).€$&€

d).€&€!

e). *&$!

 

7). What is the code for the “9564”?

a).&€$®

b).€®&$

c).&®$€

d).$&®€

e). None of these

 

8). What is the code for the “0713”?

a).β ! ¥Ω

b).β ! Ω¥

c). ! ¥Ω β

d).! ¥Ω β

e). None of these

 

9). What is the code for the “2682”?

a). ®€*€

b). ®€€*

c). *€®€

d). €®*€

e). None of these

 

10). What is the code for the “8264”?

a). *#®€

b). €*®#

c). #*€®

d). ®*#€

e). None of these

 

 

Direction(11-15):Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight people sitting in circular table facing centre of the table. They are aged between 15, 20, 25, 26, 29, 31, 37, and 39 years. R sits third to the right of youngest person. Only two person sits between the person whose age are 37 and 25. Not more than two persons, not less than one person sits between P and Q.S was elder than U, but not elder than P.P was not an eldest among the group.R was an immediate neighbour of T, who was second eldest among the group. The age difference of U’s neighbours is one less than R’s age. P sits second to the left of V, whose age is perfect square number. More than two persons sits between S and U, who was not an immediate neighbour of P.

11). What is the age of W?

a). 29

b). 31

c). 39

d). 37

e). Cannot be determined

 

12). How many persons where sits between W and R,when counted anticlockwise direction from w?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

13). If all the persons are made to sit in alphabetical order from the anti clock wise direction of P( except P), then how many of them will remains in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

14). How many persons where younger than P, between the persons P and W, when counted in clockwise direction of P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

15).Name the person sits second to the right of the person whose age is 15?

a). U

b). W

c). R

d). P

e). Q

Direction(16-18):In each group of questions below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

 

a). Only Conclusion(i) follows

b). Only Conclusion(ii) follows

c). Either Conclusion (i) or Conclusion(ii) follows

d).Neither Conclusion (i) nor Conclusion(ii) follows

e). Both Conclusion (i) and Conclusion(ii) follows

 

16).

Statement:

Some Apples are Oranges

No Oranges are Grapes

No Grapes are Melon

Conclusion:

i). All Apples being Melon are possible

ii). Some Apples are not Grapes

 

17).

Statement:

All UJT are BJT

Some UJT are MOSFET

No MOSFET are JFET

Conclusion:

i). Some JFET being BJT are possible

ii). No UJT are JFET

18).

Statement:

Some Pens are Pencil

Some Pencils are Eraser

Some Erasers are Sharpener

Conclusion:

i). All Sharpener are Pencils

ii). Some Pens are Erasers

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

L stands 3 meter south of M. R stands 3 meter north of P. Z stands 4 meter west of P. R stands 4 meter east of G. J stands 5 meter south of G. M stands 9 meter west of R.

19). On which direction does L stands with respect to G?

a). South East

b). North East

c). South West

d). North West

e). None of these

20). What is the shortest distance between L and J?

a). 29

b). 30

c).√30

d).√29

e). None of these

Direction(1-5):

i). The person who was born on February was from Hyderabad and Kolkata.

ii). Anand was youngest among the group.

iii). The person was from Mumbai was born before the person who was from Vizag, but they all born in same date.

iv). Abinandhan was either from Bangalore or Kolkata.

v). Only two persons born between the person who was from Chennai and the person from Mumbai.

vi).The person from Srinagar was born in second half of the month.

vii).Arun and Anup was born on same month.

viii).Akshath was not younger than the person who was from Srinagar.

ix). Akshath was from Delhi, who was younger than Abinandhan.

x).Neither Anup nor Anand was from Srinagar.

Condition(x) and Condition (vi) –> does not follows Case(ii)

xi).Only two persons born after Arun and before Aakash.

xii). Akilan was born on second half of the month.

xiii).Akash was not born in the same month as Aadhavan.

  1. Answer: D
  2. Answer: B
  3. Answer: C
  4. Answer: D
  5. Answer: E

Direction (6-10):

6. Answer: D

8953 –> €&€! (Condition (i))

7. Answer: C

9654 –> &®$€ (Condition (iii))

8. Answer: E

0713 –> β ¥ Ω !

9. Answer: D

2682 –> €®*€ (Condition (ii))

10. Answer: A

8264 –> *# ®€

Direction(11-15):

i).R sits third to the right of youngest person.

ii).R was an immediate neighbour of T, who was second eldest among the group.

iii).Only two person sits between the person whose age are 37 and 25.

iv). P sits second to the left of V, whose age is perfect square number.

v). More than two persons sits between S and U, who was not an immediate neighbour of P.

vi).Not more than two persons, not less than one person sits between P and Q.

vii). The age difference of U’s neighbour is one less than R’s age

viii).

ix).  P was not an eldest among the group.

x).S was elder than U, but not elder than P.

11. Answer: C

12. Answer: A

13. Answer: A

14. Answer: B

15. Answer: A

Direction (16-18)

16. Answer: E

17. Answer:A

18. Answer: D

Direction (19-20):

19. Answer: C

20. Answer: D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests