“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-61

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-61

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1 – 5): Read the following information carefully answer the questions given below.

Kalai, Kavi, Kani, Kamal, Kajal, Kunal, Kailash and Kayal are the eight persons living in eight different floors. The lowermost floor numbered one, its above floor numbered two and so on till top most floor numbered eight. They are in different weights namely 65, 70, 74, 80, 83, 85, 90 and 92 Kgs. All the given information are not necessarily in same order

Only two persons lives between Kayal and Kajal. The person who was second weightiest among all will stay in second floor. Not more than three persons lives above the person whose weight is 83kgs. Kavi lives immediately above Kajal, who lives below Kayal. Number of persons sits between Kajal and Kamal is equal to the number of person lives between Kalai and Kunal. Kunal lives one of the floor above the person whose weight is 83. Kalai lives in even numbered floor, whose weight was divisible by 10. Kamal was lighter than Kailash, who does not lives any floor above Kamal. Not more than two persons lives between Kunal and Kalai.  The difference of weight of the person who lives in eight floor and the weight of person in third floor is equal to the difference of weight of persons in Sixth and Second floor. Neither Kajal nor Kayal was weightiest among the group. Kamal was heavier than the person in third floor, who was heavier than Kalai. The person who lives in fourth and fifth floor was not 74kgs. Kayal was heavier than Kalai.

1). Who among the following person was heaviest person?

a). Kunal

b). Kavi

c). Kalai

d). Kailash

e). None of these

2). Who among the following person who second heaviest among the group?

a). Kailash

b).Kajal

c). Kamal

d). Cannot be determined

e). None of these

3). How many persons are heavier than Kavi?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than four

4). How many persons are living below are lighter than the person who lives in fifth floor?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

5). How many persons lives between Kamal and Kalai?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than four

e). None

 

Direction (6 – 10): A number arrangement machine arranges three digit numbers into a typical manner. Each step gives output taking input from the previous step. The following is an illustration of Input and rearrangement. Using the illustration answer the question given below.

Input:  653 879  321  981  567  245  799

Step 1: 642 868  310  970  556  234  788

Step 2: 321 434  155  485  278  117  394

Step 3: 314  427  148  478  271  110  387

Step 4: 338  451  172  502  295   134  411

Input: 579  931  765  893  935  635  197

6). What is the difference of second and sixth number in the Step 3, from left end?

a). 541

b). 537

c). 367

d). 145

e). None of these

7). What is the sum of third and fourth number from left in step 4, from left end?

a). 110

b). 385

c). 800

d). 852

e). None of these

8). Which of the following number will be second to the left of the number which from right end in step 2?

a). 568

b). 462

c). 377

d). 277

e). None of these

9). What is the sum of first and last number in step 4?

a). 301

b). 487

c). 411

d). 458

e). 497

10). What is the difference between third and fifth number in step 4, from left end?

a). 80

b). 64

c). 85

d). 63

e). Cannot be determined

Direction (11 – 15): Read the following information carefully answer the questions given below.

A certain number of persons sitting in a linear row facing South. P sits second to the right of F. Only two persons sits between F and G. Six persons sits between G and H. J sits third to the right of K. L sits fifth to the right of G. Not more than two persons sit between L and H. Not more than five persons sits to the right of H. J sits fifth to the left of F. Only three persons sits between J and D. Not less than nine persons sits between L and D.

11). How many persons are sits between F and D?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than Four

12). How many persons are sitting in the linear line?

a). Nine

b). Twenty

c). Nineteen

d). Twenty one

e). None of these

13). How many persons sits between L and H?

a). One

b). Two

c). Three

d). None of these

e). None

14). How many persons sits to the left of F, in the linear arrangement?

a). Ten

b). Eight

c). Seven

d). Nine

e). None of these

15). How many persons sits between J and L?

a). Ten

b). Eleven

c). Twelve

d). Thirteen

e). None

 

Direction (16 – 18): Read the following information carefully answer the questions given below.

A, C, E, D, J, I and K are the  seven members in a family. The person’s name with vowel are female and the person name with consonant are either male or female. There are three generations in the family.

E is the children of D, who has one sister and one brother. K is the son of J. C is the mother of J. K is the son of J. A was a married woman and was not a mother of K.

16). Which of the following information was definitely true?

a). A is father of K

b). D is the only brother of I

c). K’s uncle is D

d). C has only one grand child

e). Both C and D.

17). How was A related to D?

a). Husband

b). Sister – in – law

c). Brother – in- law

d). Wife

e). Cannot be determined

18). How was I related to E?

a). Niece

b). Aunt

c). Sister

d). Grand mother

e). None of these

Direction (19– 20): Read the following information carefully answer the questions given below.

A stands 4 meter north of B, who stands 6 meter west of D. C stands 4 meter south of D, who stands 10 meter east of F. E stands 6 meter south of H, who stands 3 meter east of A.

19). On what direction does E located with respect to C?

a). South

b). North West

c). South East

d). South West

e). North

20). What is the shortest distance between F and E?

a). 53 meter

b). 50 meter

c). 49 meter

d). 7 meter

e). √53 meter.

Answers:

Direction (1 – 5):

i). Only two persons lives between Kayal and Kajal.

ii). The person who was second weightiest among all will stay in second floor.

iii). Kavi lives immediately above Kajal, who lives below Kayal.

Case(i) Case(ii) Case(iii) Case(iv)
8 Kayal
7 Kayal
6 Kavi Kayal
5 Kajal Kavi Kayal
4 Kajal Kavi
3 Kajal Kavi
2 90 90 90 Kajal 90
1

iv). Not more than three persons lives above the person whose weight is 83kgs.

v). Kunal lives one of the floor above the person whose weight is 83.

vi). Kalai lives in even numbered floor, whose weight was divisible by 10.

vii). Number of persons sits between Kajal and Kamal is equal to the number of person lives between Kalai and Kunal.

viii). Not more than two persons lives between Kunal and Kalai.

ix). Kamal was lighter than Kailash, who does not lives any floor above  Kamal.

x). The difference of weight of the person who lives in eight floor and the weight of person in third floor is equal to the difference of weight of persons in Sixth and Second floor.

xi). Neither Kajal nor Kayal was weightest among the group.

xii). Kamal was heavier than the person in third floor, who was heavier than the person in Kalai.

xiii). The person who lives in fourth and fifth floor was not 74kgs.

xiv). Kamal was heavier than the person in third floor, who was heavier than the person in Kalai.

xv). Neither Kajal nor Kayal was weightest among the group.

xvi). Kayal was heavier than Kalai.

Case(ii)
8 Kunal 65
7 Kayal 74
6 Kalai 70
5 Kavi 83
4 Kajal 80
3 Kani 85
2 Kamal 90
1 Kailash 92

 

8 Kunal 65
7 Kayal 74
6 Kalai 70
5 Kavi 83
4 Kajal 80
3 Kani 85
2 Kamal 90
1 Kailash 92
  1. Answer: D
  2. Answer: C
  3. Answer: C
  4. Answer: A
  5. Answer: C

Direction (6 – 10):

Step 1 –> subtract 11

Step 2 –> Divide 2 from step 1

Step 3 –> Subtract 7 from above number

Step 4 –> Add 24 to the above number

Input : 579  931  765  893  935   635   197

Step 1: 568  920  754  882   924  624  186

Step 2: 284  460  377  441   462  312   93

Step 3: 277  453  370  434   455   305  86

Step 4: 301  477  394  458   479   329   110

6. Answer: C

7. Answer: D

8. Answer: B

9. Answer: C

10. Answer: C

Direction (11 – 15):

i). P sits second to the right of F.

ii). Only two persons sits between F and G.

iii). Six persons sits between G and H.

Case (i): P __ F ___  ___  G ___   ___  ____  ____   ___  ____  H

Case (ii): H __   P __ F ___  ___  G

Case (iii):   G __  ___  P __ F ___  H

Case (iv): H ___   ___ ____  ____  ____  ____  G __  ___  P __ F

iv). L sits fifth to the right of G (Case(i) and Case(ii) does not follows)

v). Not more than two persons sit between L and H.

vi). J sits fifth to the left of F.

vii). Only three persons sits between J and D.

viii). Not less than nine persons sits between L and D.

ix).J sits third to the right of K.

H  __  L   __  ___  ___  ___   G  P  ___  F  __  ___  ___  ___  J  ___   ___  K   D

Answer: E

Answer: B

Answer: A

Answer: D

Answer: C

Direction (16 – 18):

16. Answer: C

17. Answer: D

18. Answer: B

Direction (19 – 20):

19. Answer: B

20. Answer: E

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM
Online Mock Tests 2019: