“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-127

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

[WpProQuiz 2667]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the given information carefully and answer the questions given below.

            Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are living in eight different floors. Each one of them likes different colours namely Red, Blue, Green, Grey, Pink, Purple, Violet and Yellow. All the given information is not necessary to be in the same order.

            A likes Blue colour and lives on floor number 5. The person who lives on floor number 2 likes Green colour. D lives on floor number 8.Only two person lives between F and E, who lives on one of the floor below F. B and F lives on consecutive floors. H lives on one of the floor above the person who likes Green colour. G lives on one of the floors above C. G lives neither on floor number 6 nor on floor number 7. The person who likes Purple colour lives on even numbered floor. Only two people lives between the person who likes Grey colour and the person who likes Pink Colour. The person who likes Violet colour does not live on topmost floor. The person who likes Red colour lives immediately above the person who likes Grey colour. Neither E nor B likes purple colour. F either likes Grey colour or likes Violet colour. D does not like purple colour.

1). Who among the following person likes Yellow colour?

a). A

b). G

c). D

d). H

e). None of these

2). The person, who likes Pink colour lives on which of the following floor?

a). Floor number 6

b). Floor number 2

c). Floor number 1

d). Floor number 3

e). None of these

3). Who among the following person likes Green colour?

a). G

b). A

c). D

d). H

e). None of these

4). How many people lives between the person who likes Red colour and H?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

5). Four among the five are alike in such a way based on the given arrangement, find the one which does not belongs to the group?

a). Blue

b). Yellow

c). Red

d). Violet

e). Pink

 

Direction (6-10): Read the given information carefully and answer the questions given below.

F 5 J X C 3 B  $ Y 2 U % D * S 7 C @ 8 Z 2 $ A S 6 P & R 4 # L & U ! G 5 E R 7 T Q $ O V X M 3 B

6). How many such vowels are there in the above arrangement which is immediately preceded by a consonant and followed by a number?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

7). If all the symbols are deleted from the given series, then which of the following element is thirteenth to the right of twenty fifth from the right end?

a). 4

b). G

c). 5

d). U

e). None of these

8). How many such numbers are there in the above arrangement, which is immediately preceded or followed by vowels?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

9). How many such symbols are there in the above arrangement, which is immediately preceded and followed by consonant? 

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

10). If all the numbers and symbols are deleted, then which of the following letter is thirteenth from the right end?

a). P

b). O

c). Q

d). R

e). None of these

Direction (11-15): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Ten people sitting in two parallel rows facing each other. In Row I: A, B, C, D and E are sitting and they are all facing south. In Row II: P, Q, R, S and T are sitting and they are all facing north. All the information is not necessary to be in the same order.

            T sits second to the left of S.  Q faces the person C. P sits second to the left of Q. R does not sit at the middle of the row. B sits immediate right of D and both of them are not immediate neighbour of C. A sits immediate right of C. E is not an immediate neighbour of A, who neither faces S nor faces R.

11). Who among the following person sits second to the right of A?

a). B

b). C

c). D

d). E

e). None of these

12). Who sits second to the left of one who facing C?

a). R

b). S

c). T

d). Q

e). None of these

13). Who among the following sits third to the right of one who is facing B?

a). R

b). S

c). T

d). Q

e). None of these

14). Four among the following five are alike in such a way based on their arrangement, find the one which does not belongs to the group?

a). R

b). E

c). S

d). B

e). C

15). D faces the person, who sits second to the left of who among the following person?

a). R

b). S

c). T

d). Q

e). None of these

Direction (16-18): Read the given information carefully and answer the questions given below.

A stands 2 meters north of B, who stands 3 meters west of C. D stands 4 meters east of E. H stands 2 meters south of G. F stands 1 meter east of G. D stands 2 meters south of C. F stands 1m north of E.

16). In which direction does A stands with respect to F?

a). North West

b). South East

c). North East

d). South West

e). None of these

17). In which direction does H stands with respect to E?

a). North West

b). South East

c). North East

d). South West

e). None of these

18). If U stands 1 meter west of A, then what is the distance between E and U?

a). 4m

b). 5m

c). 3m

d). 8m

e). None of these

Direction (19-20): Read the given information carefully and answer the questions given below.

            A, B, C, D, E, F and G are the seven people in a family. There are two married couples and three generations in a family. C is the father of D. B is the only daughter-in-law of E. G is the grandson of A, who has only one daughter and no son.  C is uncle of F, who has no siblings. D’s father’s sister is E. G is not a child of B. C and A are married couples.

19). How is D related to E?

a). Niece

b). Nephew

c). Daughter

d). Cannot be determined

e). None of these

20). How is G related E?

a). Grand Son

b). Grand Mother

c). Grand Father

d). Sister in law’s Grandson

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). A likes Blue colour and lives in floor number 5.

ii). The person who lives in floor number 2 likes Green colour.

iii). D lives on floor number 8.Only two person lives between F and E, who lives one of the floor below F.

iv). B and F is living in consecutive floors.

v). H lives one of the floor above the person who likes Green colour.

vi). G lives one of the floors above C.

vii). G neither lives in floor number 6 nor in floor number 7.

viii). The person who likes Purple colour lives in even numbered floor.

ix). Only two people lives between the person who likes Grey colour and the person who likes Pink Colour.

x). The person who likes Violet colour does not lives in top most floor.

xi). The person who likes Red colour lives immediately above the person who likes Grey colour.

xii). Neither E nor B likes purple colour. D does not like purple.

xiii). F either likes Grey colour or likes Violet colour.

1.Answer: C

2.Answer: D

3.Answer: A

4.Answer: B

5.Answer: B

Direction (6-10):

6.Answer: E

Explanation: No such arrangement found.

7.Answer: C

Explanation:

F 5 J X C 3 B Y 2 U D S 7 C 8 Z 2 A S 6 P R 4 L U G 5 E R 7 T Q O V X M 3 B

8.Answer: B

Explanation:

F 5 J X C 3 B  $ Y 2 U % D * S 7 C @ 8 Z 2 $ A S 6 P & R 4 # L & U ! G 5 E R 7 T Q $ O V X M 3 B

9.Answer: C

Explanation:

F 5 J X C 3 B $ Y 2 U % D * S 7 C @ 8 Z 2 $ A S 6 P & R 4 # L & U ! G 5 E R 7 T Q $ O V X M 3 B

10.Answer: D

Explanation:

F J X C B Y U D S C Z A S P R L U G E R T Q O V X M B

Direction (11-15):

Explanation:

i). T sits second to the left of S.

ii). Q faces the person C.

iii). P sits second to the left of Q.

iv). R does not sit at the middle of the row.

v). B sits immediate right of D and both of them are not an immediate neighbour of C.

vi). A sits immediate right of C.

vii). E is not an immediate neighbour of A, who neither faces S nor faces R.

11.Answer: A

12.Answer: E

13.Answer: D

14.Answer: E

15.Answer: D

Direction (16-18):

Explanation:

16.Answer: C

17.Answer: D

18.Answer: A

Direction (19-20):

Explanation:

19.Answer: A

20.Answer: D

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments