“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-68

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-68

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Anisha, Banu, Chitra, Divya, Elakya, Fathima and Gandhi are the seven persons are playing seven different sports namely Rugby, Cricket, Kabadi, Hockey, Badminton, Football and Kho-kho. They all have matches in a week starting from Monday to Sunday. All the given information are not necessary to be in the same order.

Only two persons attended the match between the person who played Hockey and the person who likes Rugby, who does not like to play in first day of the week. Fathima will play on Friday and she neither likes Rugby not Hockey. Banu like to play after Anisha but not after Divya. Neither Chitra nor Fathima like to play Badminton. And Badminton will not play on first two days of the week. The person who plays Kho-Kho will plays third day of the week. The Person who likes Cricket will play before the person who likes Hockey. Gandhi either likes to play Football or Kabadi. Gandhi does not plays after Fathima. Only two persons played between Chitra and the person who likes Football, which was not played in first day of the week.  Not less than two persons played between Divya and Elakya. Banu will play neither immediately before nor after Rugby match.

1). Name the person who likes Kho-kho?

a). Anisha

b). Elakya

c). Fathima

d). Cannot be determined

e). None of these

2). How many persons have a match between Dhivya and Anisha?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). Who among the following person played Cricket Match?

a). Banu

b). Gandhi

c). Fathima

d). Cannot be determined

e). None of these

4). On which day does Rugby match was conducted?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). None of these

5). On which day does Badminton match was held?

a). Wednesday

b). Sunday

c). Monday

d). Thursday

e). Saturday

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below. Each step in the given question will follow a unique pattern. Find the Pattern and apply it in the below given Input. After a certain steps, the same Pattern from Step 1 will be repeated. Note: The step 4 given in the question was not a final output of the following.

 

Input: Weather mobile prediction climate radiation increases

Step 1: Prediction mobile weather increases radiation climate

Step 2: Climate mobile increases weather radiation prediction

Step 3: Mobile climate weather increases prediction radiation

Step 4: Climate weather mobile prediction radiation increase

And so on

Step 4 will not be a final step

Input: Wave sea shore sunshine climate gravitation

6). Which of the following word will be fourth from the right, in step 3?

a). sea

b). shore

c). sunshine

d). wave

e). None of these

7). Which of the following word will be third from the left end in step 4?

a). sea

b). shore

c). sunshine

d). wave

e). None of these

8). How many letters are their between sea and sunshine in step 6?

a). one

b). two

c). three

d). four

e). None

9). Which of the following step will be the last step for the given input?

a). Step 10

b). Step 9

c). Step 4

d). Step 5

e). There is no final input

10). Which of the following word will fourth from the right end in step 7?

a). sea

b). shore

c). sunshine

d). wave

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sitting in a parallel row facing each other. All eight are belongs to same family. There are two couples and three generations in the family and all are related to each other. There was a one vacant floor in each of the linear row. No two vacant floors faces each other.

P sits diagonally opposite to his husband R. The person who was immediate neighbour of R was his only grandchild. The person who sits immediate neighbour of vacant floor was the aunt of U, who sits second to the right of U. Vacant floor not in extreme end.Q was an Aunt of T, who is the only child of W. R’s son U sits immediate left of his wife W. Q’s mother does not have any siblings. Only two places between V and his Nephew T.  W has only one brother, who faces P. Q’s Aunt will not faces North.

11). Who among the following person was immediate neighbour of T?

a). Q

b). T

c). Vacant

d). Either a or C

e). None of these

12). How was V related to the person who sits immediate right of W??

a).  Son

b). Niece

c). Son-in-law

d). Cannot be determined

e). None of these

13). Who among the following person who faces W?

a). R’s Daughter

b). Q’s Niece

c). V’s Nephew

d). S’s Niece

e). None of these

14). Name the person who faces vacant floor, which faces South direction?

a). Q

b). P

c). T

d). R

e). None of these

15). Who among the following person sits second to the left of  P’s Husband?

a). W’s Son

b). T’s Grand mother

c). Q’s Aunt

d). Vacant

e). None of these

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Arun is father of Ganga, who is was only sister of Gugan. Aruna was mother of Gowtham and she has 3 children. Anupriya was the daughter-in-law of Aruna, who is aunt of Dhinesh. Dhinesh’s parents have no sister. Anupriya was not married to Gowtham.

16). If Vijay was married to Ganga, then how was Vijay related to Dhinesh’s Mother?

a). Son

b). Son-in-law

c). Brother

d). Nephew

e). Cannot be determined

17). How was Dhinesh’s Mother related to Arun?

a). Sister

b). Sister-in-law

c). Daughter-in-law

d). Cannot be determined

e). Either a or b.

18). How was Dhinesh related to Gowtham?

a). Sister

b). Brother

c). Cousin

d). Brother-in-law

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Jack walked 6 meter east from his home and turned left and walked for 3 meter, then he took right and walked for 4 meter and reached the point W. From the point W, he took left and walked for 2 meter and then he took left and walked for 15 meter and reached Ramu’s home. From Ramu’s home he turned left and walked for 12 meter and reached the point F, which was 3 meter east of C. Finally reached his destination, which was 2 meter north of C.

19). On which direction does point F located with respect to Jack’s home?

a). North East

b). South West

c). North West

d). South East

e). None of these

 

20). What was the total distance travelled by Jack to reach the Ramu’s home?

a). 40m

b). 25m

c). 35m

d). 30m

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who plays Kho-Kho will plays third day of the week.

ii). Only two persons attended the match between the person who played Hockey and the person who likes Rugby, who does not like to play in first day of the week.

Case(i) Case(ii) Case(iii) Case(vi) Case(v)
Monday Hockey Hockey
Tuesday Hockey Rugby
Wednesday Kho-Kho Kho-Kho Kho-Kho Kho-Kho Kho-Kho
Thursday Rugby Rugby Rugby
Friday Rugby
Saturday Hockey
Sunday Hockey Rugby

 

iii). The Person who likes Cricket will play before the person who likes Hockey.

iv). Fathima will play on Friday and she neither likes Rugby not Hockey.

v). Gandhi either likes to play Football or Kabadi.

vi). Gandhi does not plays after Fathima.

vii). Only two persons played between Chitra and the person who likes Football, which was not played in first day of the week.

viii). Neither Chitra nor Fathima like to play Badminton. And Badminton will not play on first two days of the week

viii). Banu like to play after Anisha but not after Divya.

ix). Not less than two persons played between Divya and Elakya.

x). Banu will play neither immediately before nor after Rugby match.

Monday Kabadi Gandhi
Tuesday Cricket Chitra
Wednesday Kho-Kho Elakya
Thursday Rugby Anisha
Friday Football Fathima
Saturday Badminton Banu
Sunday Hockey Divya
  1. Answer: B
  2. Answer: B
  3. Answer: E
  4. Answer: D
  5. Answer: E

Direction (6-10)

Input: Wave sea shore sunshine climate gravitation

Step 1: shore sea wave gravitation climate sunshine

Step 2: sunshine sea gravitation wave climate shore

Step 3: sea sunshine wave gravitation shore climate

Step 4: sunshine wave sea shore climate gravitation

Step 5: sea wave sunshine gravitation climate shore

Step 6: shore wave gravitation sunshine climate sea

Step 7: wave shore sunshine gravitation sea climate

And so on

Step 7 will not be a final step

 

6. Answer: D

7. Answer: A

8. Answer: A

9. Answer: E

10. Answer: C

Direction (11-15):

i). P sits diagonally opposite to his husband R.

ii). The person who was immediate neighbour of R was his only grandchild.

iii). Only two places between V and his Nephew T.

iv). Q’s Aunt will not faces North.

v). Q’s mother does not have any siblings.

vi). R’s son U sits immediate left of his wife W.

vii). The person who sits immediate neighbour of vacant floor was the aunt of U, who sits second to the right of U.Vacant floor not in extreme end.

viii). W has only one brother, who faces P.

ix). Q was an Aunt of T, who is the only child of W.

11. Answer: C

12. Answer: D

13. Answer: C

14. Answer: A

15. Answer: D

Direction (16-18)

16. Answer: E

17. Answer: E

18.  Answer: C

Direction (19-20):

19. Answer: B

20. Answer: D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests