“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-72

0
(0)

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-72

Click here to view this questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sitting in the square table. The person who sits at corner of the table faces inside, while the person who sits at middle of the table faces outside the table. Only two persons sits between R and Q. Only one person sits between R and W. S sits second to the right of T, Neither of them was an immediate neighbour of R. V sits second to the left of P.  R does not sits at middle of the table. U was not an immediate neighbour of neither S and W.

1). Name the person who sits second to the right of U?

a). P

b). Q

c). R

d). V

e). None of these

2). How many person sits between T and P when counted in clock wise direction of T?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). If all the persons are made to sit in anti-clockwise  direction from P, then how many of them will remains in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None 

4). Name the person who sits third to the left of R?

a). P

b). V

c). U

d). T

e). None of these

 

5). Find the one who does not belongs to the group, in the as per the given arrangement?

a). U

b). V

c). R

d). P

e). Q

Direction (6-10):

A @ B means A is greater than B

A $ B means A is greater than or equal to B

A % B means A is less than B

A & B means A is less than or equal to B

A  * B means A is equal to B.

6). Which of the following symbol will come in the place of question mark(?) to make the condition “V & K” definitely true?

Statement: M $ N % V & B ? S & D * K

a). @

b). $

c). %

d). Either & or  *

e). None of these

7). Which of the following symbol will come in the place of question mark (?) to make the condition “O @ S” definitely true?

Statement: P $ O * I $ Y ? E * S

a). @

b). $

c). %

d). &

e). None of these

8). Which of the following symbol will come in the place of question mark (?) to make the condition “B @ M” definitely true?

Statement: M & N * V ? B $ X @ L * S

a). @

b). $

c). %

d). &

e). None of these

9). Which of the following symbol will come in the place of question mark (?) to make the condition “ P % J” definitely false?

Statement: P * L & K ?  D % B * N *J

a). @

b). *

c). %

d). $

e). #

10). Which of the following symbol will come in the place of question mark (?) to make the condition “A $ C” definitely true?

Statement: A * M $ N ? B $ C % V

a). @

b). *

c). %

d). &

e). #

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Aadarsh, Aadavan, Arjun, Arun, Abinandhan, Aniruth and Aakash are the seven persons staying in a room for seven months. They all planned together, to bare the expenditure of one whole month. The monthly expenditure may vary for each month. The month was starts from January to July. The none of the given information are not necessary to be in the same order.

Arjun has bared the lowest expenditure, which is 7000. Aakash bared the expenditure in the month immediately before  Arjun. Aakash expenditure was two thousand more than Aadavan.  Aakash was not bared the month which has 31 days. Aniruth spend sixty percentage less than Aadarsh, whose expense was highest. Arun bared the expense of one of the month which has thirty one days, after Arjun’s turn. The difference of Arjun’s expense and Arun’s expense was 5000. The sum of Aadhavan’s expenditure and Aniruth’s expenditure was Aadarsh’s expenditure. The person who bared the expense before Aakash was not spend more than Aakash. Abinathan’s expenditure was thousand less than Aniruth’s expense. Arun spends three thousand less than Aadavan. The difference of July’s expense and January’s expense was thousand less than Aakash’s expense. April’s expense was more the June’s expense.

11). Who among the following has spend second highest amount?

a). Aniruth

b). Arun

c). Aadavan

d). Arjun

e). Aakash

12). Who among the following person has bared the expense of month of June?

a). Aniruth

b). Arun

c). Aadavan

d). Arjun

e). Aakash

13). How many persons have spent less amount than the person who bared the expense of month of May?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). Cannot be determined

14). Who among the following person has spend more than Aadavan?

a). Aniruth

b). Arjun

c). Abinandhan

d). Arun

e). None of these

15). On which month does Aadarsh bared the expense?

a). January

b). May

c). June

d). July

e). April

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, C, D, E, F, G and H are the seven persons related to each other and there were two couples in the family. E is son of H, who is Uncle of F. G is the mother of C, who is the sister-in-law of A. F is the grand daughter of G. D is not husband of G.

16). How was D related to H?

a). Daughter in law

b). Sister –in-law

c). Son-in-law

d). Brother-in-law

e). None of these

 17). How was E related to F?

a). Brother

b). Sister

c). Cousin

d). Daughter

e). None of these

18). How was A related to F?

a). Son

b). Daughter

c). Aunt

d). Uncle

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Anuj stands 5 meter south of Anand, who stands 6 meter west of Ram. Punith stands 4 meter north of Ram. Yaswanth stands 3 meter west of Punith.

19). On which direction does Yaswanth stands with respect to Ram?

a). North West

b). South East

c). North East

d). South West

e). None of these

20). If Amir  stands 3 meter east of Anandh, then on what direction does Amir stands with respect to Yaswanth?

a). North

b). South

c). West

d). East

e). Cannot be determined

Explanation With Answers:

 

 

Directions (Q. 1-5):

i). Only two persons sits between R and Q.

ii). R does not sits at middle of the table.

iii). Only one person sits between R and W.

iv). S sits second to the right of T, Neither of them was an immediate neighbour of R.

v). V sits second to the left of P.

vi). U was not an immediate neighbour of neither S and W.

1). Answer: D

2). Answer: D

3). Answer: E

 4). Answer: A 

5). Answer: C

Direction (6-10):

6). Answer: D

Explanation: M ≥ N < V ≤ B S ≤ D = K or

M ≥ N < V ≤ B = S ≤ D = K

7). Answer: A

Explanation: P ≥ O = I ≥ Y > E = S

8). Answer: C

Explanation: M ≤ N = V < B ≥ X > L = S

9). Answer:  A

Explanation: P = L ≤ K > D < B = N = J

10). Answer: B

Explanation: A = M ≥ N = B = C < V

 

 

Directions (Q. 11-15):

i). Arjun has bared the lowest expenditure, which is 7000.

ii). Aakash bared the expenditure in the month immediately before Arjun.

iii). Aakash was not bared the month which has 31 days.

Case (i)Case (ii)Case (iii)
January
FebruaryAakash
MarchArjun7000
AprilAakash
MayArjun7000
JuneAakash
JulyArjun7000

 

iv). Arun bared the expense of one of the month which has thirty one days, after Arjun’s turn.

v). The person who bared the expense before Aakash was not spend more than Aakash.

vi). The difference of Arjun’s expense and Arun’s expense was 5000.

Case (i)aCase (ii)Case (iii)Case(i)b
January
FebruaryAakashAakash
MarchArjun7000Arjun7000
AprilAakash
MayArun12000Arjun7000
JuneAakash
JulyArun12000Arjun7000Arun12000

 

vii). The sum of Aadhavan’s expenditure and Aniruth’s expenditure was Aadarsh’s expenditure.

viii). The person who bared the expense before Aakash was not spend more than Aakash.

ix). Aniruth spend sixty percentage less than Aadarsh, whose expense was highest.

x). Arun spends three thousand less than Aadavan.

Arun – 12000

Aadavan – 15000

Aniruth + Aadavan = Aadarsh

Aniruth was 40% of Aadarsh

So, Aniruth = 10000

Aadarsh = 25000

xi). Abinanthan’s expenditure was thousand less than Aniruth’s expense

Abinanthan – 9000

xii). The difference of July’s expense and January’s expense was thousand less than Aakash’s expense.

xiii). April’s expense was more the June’s expense.

Case (i)aCase (ii)Case(i)b
JanuaryAbinanthan9000
FebruaryAakash17000Aakash
MarchArjun7000Arjun7000
AprilAadhavan15000Aakash
MayArun12000Arjun7000
JuneAniruth10000Aadavan
JulyAadarsh25000Arun12000Arun12000

 

JanuaryAbinanthan9000
FebruaryAakash17000
MarchArjun7000
AprilAadhavan15000
MayArun12000
JuneAniruth10000
JulyAadarsh25000

 11). Answer: E

12). Answer: A

 13). Answer: C

 14). Answer: E

 15). Answer: D

Directions (Q. 16-18):

16). Answer: D

 17). Answer: C

 18). Answer: C

Direction (19-20):

19). Answer: A 

20). Answer: B

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Logical Reasoning10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
Static GK Quiz1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Banking Awareness Quiz3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz9.00 PM

 

0 / 5. Reviews 0

Be the first to rate this post.

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF