“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-77

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-77

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons sits in a linear table. They all have different mobiles namely HTC, Acer, L.G, Lenova, Apple, Micromax, Redmi and Samsung. They all sitting in a linear row facing north, but not necessarily in the same order

A sits third to the left of the person who have Samsung. The person who has HTC mobile sits second to the left of the person who sits at extreme right end of the line. H likesLenova phone. The person who likes Micromax mobile sits at extreme end of the line. Only three persons sits between E and G, either of them sits at extreme end of the line. Neither E nor G likes Micromax. The person who likes LG, sits second to the left of G. Only one person sits between A and the person who likes Lenovo Phone.The person who likes Redmi sits second to the left of C. More than four persons sits between the person who likes Acer and F.  B sits second to the left of F. D does not like LG Mobile.

1). Name the person who sits second to the left of D?

a). A

b). B

c). E

d). F

e). None of these

2). How many persons sits between A and the person who likes Redmi mobile?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). Name the person who sits second to the right of the person has Lenovo phone?

a). E

b). F

c). G

d). B

e). A

 4). If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right in the linear  row, then how many of them will remains in original passion?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

  5).Which among the following mobile was liked by the person who sits second to the left of Apple?

a).HTC

b). Samsung

c).Lenovo

d). Acer

e).Redmi

 

Direction (6-10):In each question below are given some conclusions followed by statements. You have to take the given conclusions to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the statements and then decide which of the given statements logically follow from the given conclusions.

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e).Both Conclusion I and Conclusion II follows

6).

Statement:

Some Pens are Pencil

No Pencil is Eraser

All Eraser are Sharpener.

Conclusion:

i). All Pen being Sharpener are Possible

ii). Some Pen are not Eraser.

7).

Statement:

All Apple are IOS

Some IOS are Windows

All Windows are Android

Conclusion:

i). Some Android are Apple

ii). All IOS are Android

8).

Statement:

Some Butter are Bread

No Bread are Sandwich

No Sandwich are Cutlet

Conclusion:

i). Some Cutlet are not Butter

ii). Some Butter are not Sandwich

9).

Statement:
Some Red are Blue

No Blue is Green

Some Green is Violet.

Conclusion:

i). Some Violet are Blue

ii). No Blue are Violet

10).

Statement:

All Timber are Glass

Some Glass arePlastic

No Plastic areWoollen

Conclusion:

i). Some Glass are not Woollen

ii). No Timber are Wollen

Direction (11-15):Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are eight persons living in eight different floors, likes different banded shirts namely Diesel, Zara, Nike, Adidas, Ramraj, Walls, Otto and Tommy. They all likes different colours like Violet, Brown, Red, Pink, Blue, Black, Green and White. There are eight different floors, bottom most floor isnumbered one, its above floor numbered two and so, on till topmost floor numbered eight.

The person who likes Adidas lives in one of the even numbered floor and does not lives floor numbered two. The person who likes Redcolour lives in even numbered floor above the person who likes Adidas. The person who lives in Seventh floor does not likes Black colour. The person who likes White colour lives immediately below the person who likes Blue colour. The person who likes Zara will have Pink colour shirt, who does not lives any floor above the person who likes Adidas. Only two person lives between the person who likes Nike and the person who likes Ramraj, either of them likes Red colour.The person who likes Green colour shirt lives in floor numbered two. The person who likes Nike does not lives any floor above the person who likes Adidas. Number of persons lives above the person who likes Walls is equal to the number of persons lives below the person who likes Diesel. The person who has Tommy does not lives any floor below the person who likes Walls, who does not likes Green Colour.The person who likes Otto either likes Black colour or Brown Colour. More than three person lives between the person who likes Violet colour and the person who likes Nike.

11). Name the brand of the shirt which was liked by the person who likes White colour?

a). Diesel

b). Otto

c). Nike

d). Walls

e). None of these

12). How many persons sits between the person who likes Zara and the person who likes Black colour?

a). One

b). Two

c). Four

d). Six

e). Three

13).On which floor does the person who likes Red colour lives?

a).8th

b). 4th

c). 5th

d). 6th

e). None of these

14). Name the brand of the shirt which was liked by the person who likes Brown colour?

a). Diesel

b). Otto

c). Nike

d). Walls

e). None of these

15).On which floor does the person who likes Blue colour lives?

a). Second

b). Sixth

c). Fifth

d). Seventh

e). None of these

Direction (16-18):Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, G, J, K, M, C and O are the eight persons in the family. There are two married couple in a family. All the persons are inter related to each other. A was mother of C and Aunt of O, whose father has no siblings. G has only one Child. B was Son of M, who was brother of K.C was Nephew of K. O’s uncle has no brothers. G was not a male. A has one sister.

16). How was C related to J?

a). Aunt

b). Uncle

c). Niece

d). Nephew

e).Cannot be determined

17). How many Child does J has?

a). One

b). Two

c). Three

d).Cannot be determined

e). None of these

18). How was B related to O?

a). Sister

b). Brother

c). Aunt

d). Cousin

e). None of these

Direction (19-20):Read the following information carefully and answer the questions given below.

Muhilan stands 2 meter west of Suji, who stands 2 meter north of Shibi. Abirami stands 2 meter west of Shibi, who stands 2 meter west of Deviga. Shalini stands 4 meter south of Siva and stands 2 meter east ofHari. Suji stands 4 meter North of Hari.

19).On which direction does Abirami stands with respect to Muhilan?

a). North

b). South

c). East

d). West

e).Cannot be determined

20).On what direction does Shibi stands with respect to Siva?

a). North west

b). South East

c). North East

d). South West.

e).Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

i).The person who has HTC mobile sits second to the left of the person who sits at extreme right end of the line.

ii).The person who likes Micromax mobile sits at extreme end of the line.

iii).Only three persons sits between E and G, either of them sits at extreme end of the line.

iv).Neither E nor G likes Micromax.

v).The person who likes LG, sits second to the left of G.

vi).Only one person sits between A and the person who likes Lenovo Phone.

vii).H like Lenovo phone.

viii). A sits third to the left of the person who have Samsung.

ix).The person who likes Redmi sits second to the left of C.

x). More than four persons sits between the person who likes Acer and F.

xi). B sits second to the left of F.

  1. Answer: E
  2. Answer: E
  3. Answer: D
  4. Answer: A
  5. Answer:B

Direction (6-10):

6. Answer: E

7. Answer: D

8. Answer: B

9. Answer: C

10. Answer: A

Direction (11-15):

i).The person who likes Adidas lives in one of the even numbered floor and does not lives floor numbered two.

ii). The person who likes Red colour lives in even numbered floor above the person who likes Adidas.

Case(i) Case(ii) Case(iii)
8 Red Red
7
6 Red Adidas
5
4 Adidas Adidas
3
2
1

 

iii). Only two person lives between the person who likes Nike and the person who likes Ramraj, either of them likes Red colour.

iv).The person who likes Nike does not lives any floor above the person who likes Adidas.

Case(ii) –> Does not follows Condition (iii)

v).The person who likes Zara will have Pink colour shirt, who does not lives any floor above the person who likes Adidas.

vi).The person who likes Green colour shirt lives in floor numbered two.

vii).The person who likes Nike does not lives any floor above the person who likes Adidas.

viii). Number of persons lives above the person who likes Walls is equal to the number of persons lives below the person who likes Diesel.

ix).The person who has Tommy does not lives any floor below the person who likes Walls, who does not likes Green Colour.

Case(iii) –> Condition(ix) does not follows

x).The person who likes Otto either likes Black colour or Brown Colour.

xii).More than three person lives between the person who likes Violet colour and the person who likes Nike.

xiii). The person who lives in Seventh floor does not likes Black colour.

xiv). The person who likes White colour lives immediately below the person who likes Blue colour.

Case(i)
8 Tommy Violet
7 Walls Brown
6 Ramraj Red
5 Otto Black
4 Adidas Blue
3 Nike White
2 Diesel Green
1 Zara Pink

 

8 Tommy Violet
7 Walls Brown
6 Ramraj Red
5 Otto Black
4 Adidas Blue
3 Nike White
2 Diesel Green
1 Zara Pink

 

11. Answer: C

12. Answer: E

13. Answer: D

14. Answer: D

15. Answer: E

Direction (16-18):

16. Answer: E

17. Answer:A

18. Answer: D

Direction (19-20):

19. Answer: B

20. Answer:D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests