“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-84

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-84

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Certain number of persons sits in a linear row all facing south. Only three persons sirs between L and F. Only two persons sits between F and G. A sits second to right of R. Only three person sits between A and F. Only three persons sits between R and P. More than two persons sits between A and P. O sits second to the right of A. O is not an immediate neighbour of G. More than three person sits to the right of O. Only three person sits between L and E.

1). How many persons sits in the given linear row?

a). Twenty

b). Nineteen

c). Seventeen

d). Twenty One

e). None of these

2). How many persons sits between A and G?

a). Seven

b). Eight

c). Nine

d). Six

e). None of these

3). If only five persons sits between O and K, then what is the position of P with respect to K?

a). Immediate right

b). Second to the right

c). Second to the left

d). Cannot be determined

e). None of these

4). How many persons sits to the left of L?

a). Three

b). Four

c). Fourteen

d). Fifteen

e). None of these

5). If Six persons sits between E and Q, and not less than ten persons sits to the right of Q, then who sits fifth to the left of Q?

a). P

b). K

c). A

d). E

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

a). Only Conclusion (i) follows

b). Only Conclusion (ii) follows

c). Neither Conclusion (i) nor Conclusion (ii) follows

d). Either Conclusion (i) or Conclusion (ii) follows

e). Both Conclusion (i) and Conclusion (ii) follows

6).

Statement:

Some TCS are Wipro

All Wipro are CTS

Some CTS are TVS

Conclusion:

i). Some TVS are TCS

ii). All TVS being Wipro are possible

7).

Statement:

All Calcium are Potassium

Some Calcium are Iodine

No Iodine is Iron

Conclusion:

i). All Iron being Calcium are not Possible.

ii). All Calcium being Iron are not Possible.

8).

Statement:

All Silver are Gold

All Gold are Platinum

No Platinum are Diamond

Conclusion:

i). No Silver are Diamond

ii). All Platinum are Silver

9).

Statement:

Some  Red are Black

Some Black are Blue

All Blue are Green

Conclusion:

i). All Red being Green are Possible

ii). Some Green are Black

10).

Statement:

Some EEE are Mech

No Mech are ECE

Some ECE are E&I

Conclusion:

i). All E&I being Mech are Possible

ii). No EEE are ECE

 Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Sujitha, Sureka, Susmitha, Sumaiya, Sadhiya, Subiksha, Swetha and Sumithra are the eight persons are from    eight different MNC companies like TVS, TCS, CTS, Wipro, Cognizant, Infosys, Accenture and Dell. They all earn different range of salaries like 20,000, 30,000, 40,000, 50,000, 60,000, 70,000, 80,000 and 90,000. They are not necessary to be in the same order.

The person from Wipro earns least salary among all. The person who was from TCS earns twenty thousand less than the person from Accenture. Sumaiya was either from Cognizant or from Wipro. Sujitha was from CTS, who earns more than Sureka. The difference between Subiksha’s salary and Sujitha’s salary was equal to the person from Infosys. Sadhiya was either from TCS or from TVS and earns more than Susmitha.  Swetha earns 80,000, who earn’s more than the person from TVS.  Subiksha was from Accenture. The difference of the person from Wipro’s salary and the person from TCS salary was equal to the person from CTS. The person from TCS earns third highest salary.  Swetha was neither from Cognizant nor from Infosys. Sumaiya earns more than Sumithra. The difference between Sumiya’s salary and Susmitha’s salary was equal to Sumiya’s salary. Susmitha was not from Infosys.

11). Name the person who earns 70,000?

a). Sureka

b). Susmitha

c). Sumithra

d). Sadhiya

e). None of these

12). Who among the following person earns second least salary among all?

a). Sureka

b). Susmitha

c). Sumaiya

d). Sadhiya

e). None of these

13). Name the person who was from Cognizant?

a). Sumaiya

b). Susmitha

c). Sumithra

d). Sadhiya

e). None of these

14). The person, who earns 80,000 was from which among the following company?

a). TCS

b). CTS

c). Dell

d). TVS

e). None of these

15).The person who earns third least salary, was working in which among the following company?

a). TCS

b). CTS

c). Dell

d). TVS

e). None of these

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P stands 4 meter east of Q, who stands 3 meter north of R. R stands 4 meter east of S, who stands 1 meter south of V. T stands 2 meter south of U and 2 meter east of V.

16). On which direction does P stands with respect to V?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

17). If P stand 3 meter north of W, What is the distance between S and W?

a). 10m

b). 8m

c). 9m

d). Cannot be determined

e). None of these

18). If M stands 2 meter west of U, then what is the shortest distance between M and R?

a). 5m

b). 6m

c). 8m

d). 7m

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are eight persons in the family, in which there were three married couples. P is the mother of O, who is the sister of K. O is sister-in-law of J, who is the mother of I. L is the sister of I, who’s brother-in-law was M. N was the married male person. K is father-in-law of N. M was not a brother of N.

19). How was L related to O?

a). Niece

b). Nephew

c). Daughter

d). Cannot be determined

e). None of these

20). How was P related to M?

a). Son-in-law

b). Grand Son

c). Grand Daughter

d). Cannot be determined

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). Only three persons sirs between L and F.

ii). Only two persons sits between F and G.

Case(i): L __  ___  ___ F ___  ___  G

Case(ii): L  G  ___  ___ F

Case(iii): F __  __  G  L

Case(iv): G __  ___  F __  __  __  L

iii). A sits second to right of R.

iv). Only three person sits between A and F

Case(i):  L __  ___  ___ F ___  ___  G A __  R

Case(ii): L  G  ___  ___ F __  ___ ___  A __  R

Case(iii):  A __  R  ___  F __  __  G  L

Case(iv): A  G  R  ___  F __  __  __  L

v). Only three persons sits between R and P.

vi). More than two persons sits between A and P

vii). O sits second to the right of A.

Case(i):  L __  ___  ___ F ___  O  G A __  R __  __  __  P

Case(ii): L  G  ___  ___ F __  O  ___  A __  R __  ___  __  P

Case(iii):  O __  A __  R  ___  F __  P  G  L

Case(iv): O __  A  G  R  ___  F __  P  __  L

viii).  Only three person sits between L and E.

ix). O is not an immediate neighbour of G.

x). More than three person sits to the right of O.

E __  ___  ___  L  G  ___  ___ F __  O  ___  A __  R __  ___  __  P

  1. Answer: B
  2. Answer: D
  3. Answer: C
  4. Answer: C
  5. Answer: C

Direction (6-10):

6. Answer: B

7. Answer: b

8. Answer: A

9. Answer: E

10. Answer: C

Direction (11-15):

i). The person from Wipro earns least salary among all.

ii). Sujitha was from CTS, who earns more than Sureka.

Accenture
TVS
TCS
CTSSujitha
Wipro20,000
Cognizant
Infosys
Dell

iii).The difference between Subiksha’s salary and Sujitha’s salary was equal to the person from Infosys.

iv). Subiksha was from Accenture.

v). The person from TCS earns third highest salary.

vi). The difference of the person from Wipro’s salary and the person from TCS salary was equal to the person from CTS.

vii). The person who was from TCS earns twenty thousand less than the person from Accenture.

AccentureSubiksha90,000
TVS
TCS70,000
CTSSujitha50,000
Wipro20,000
Cognizant
Infosys40,000
Dell

viii). Swetha earns 80,000, who earn’s more than the person from TVS.

ix). Swetha was neither from Cognizant nor from Infosys.

AccentureSubiksha90,000
TVS
TCS70,000
CTSSujitha50,000
Wipro20,000
Cognizant
Infosys40,000
DellSwetha80,000

x). Sumaiya earns more than Sumithra.

xi). The difference between Sumiya’s salary and Susmitha’s salary was equal to Sumiya’s salary.

xii).  Susmitha was not from Infosys.

xiii). Sadhiya was either from TCS or from TVS and earns more than Susmitha.

AccentureSubiksha90,000
TVSSusmitha60,000
TCSSadhiya70,000
CTSSujitha50,000
WiproSumithra20,000
CognizantSumiya30,000
InfosysSureka40,000
DellSwetha80,000

11. Answer: D

12. Answer: C

13. Answer: A

14. Answer: C

15. Answer: E

Direction (16-18):

16. Answer: B

17. Answer: B

18. Answer:  A

Direction (19-20):

19. Answer: A

20. Answer: D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Logical Reasoning10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
Static GK Quiz1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Banking Awareness Quiz3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz9.00 PM