RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-61)

Dear Aspirants, Here we have given the Important RRB ALP & Technicians Exam 2018 Practice Test Papers. Candidates those who are preparing for RRB ALP 2018 can practice these Arithmetic Questions to get more confidence to Crack RRB 2018 Examination.

[WpProQuiz 2840]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

  1. Simplification

3/7 of 14/5÷21/15 of x = 12

  1. 10
  2. 12
  3. 14
  4.  20
  1. If the profit on selling a book for Rs.160 is the same as the loss on selling it for Rs.140, then the cost price of the book is
  1. 125
  2. 175
  3. 100
  4. 150
  1. The ratio income of Raju and Babu is 5 : 4. Difference between their incomes is 2000. What is the income of Babu?
  1. 10000
  2. 8000
  3. 18000
  4. 4000
  1. Sum of Ages of Ram and sita is 40. Ratio of Ram and Ravi’s age is 5: 4. Find the age of Sita?
  1. 35
  2. 30
  3. 25
  4. can’t be determined
  1. There are 50 boys in a hostel has a provision for 30 days. After 10 days 10 more boys join with them. In how long lasts the provision?
  1. 16 days
  2. 15 days
  3. 16 ½ days
  4.  16 2/3 days

6.  A can do 2/3rd work in 6 days. B can do ½ works in 9 days. If they do together the work how long the work will be finish?

  1. 3 days
  2. 6 days
  3. 12 days
  4. 15 days
  1. √x +1/√x = 4. Find x2+1/x2= ?
  1. 190
  2. 192
  3. 194
  4. 196
  1. Find the value of x

tan 30°. cot 30°+ sin 30°. Cos 60° – cosec 90°

  1. 1
  2. 0
  3. 1/2
  4. 1/ 4
  1. Area of triangle is 132cm. Find the base if the height of the triangle is 11?
  1. 24
  2. 12
  3. 48
  4. 16
  1. Find the next term

4, 4, 6, 12, 30, 90, x

  1. 390
  2. 315
  3. 340
  4. 320


Answers :

1). Answer: C

3/7× 14/5×15/21× x = 12

6/7x =12

X = 12 × 7/6 = 14

2). Answer: d

Cost price of the book = x

Profit = 160 – x

Loss s= x- 140 

2x = 160 + 140 = 300/ 2 = 150

3). Answer: B

5x – 4x = 2000

X = 2000

Babu’s salary = 2000*4 = 8000

4). Answer: 

Total age of ram and sita = 40

Ram: Ravi = 5 : 4

There is no common data to conclude answer.

5). Answer: D

(50×20)/ 60 = 50 / 3 = 16 2/ 3

6). Answer: B

2/3 work in 6 days —————– whole work done by A in  9 days

B = 1/ 18 days

A + B = 1/ 9 + 1/ 18 = 3 / 18 = 1/ 6

A and B can complete the job in 6 days

7). Answer: C

√x +1/√x = 4

Take square both sides

(√x)2 + (1/√x)2 = (4)2

(X + y)2 = x2 + y2+2xy

X+1/x+2.x.1/x = 16

X+1/x = 16-2 = 14

(X+1/x)2 = (14)2

Repeating same formula

X2 + 1/x2 = 196 – 2 = 194

8). Answer: D

Tan 30° .cot 30° + sin 30° . cos 60° – cosec 90°

1/√3 .√3 + 1/2. 1/2 – 1 = 1+ 1/4  − 1 = ¼

9). Answer: A

Area of Triangle = ½ × base ×Height

132 = 1/2 × base × 11

Base = (132 ×2)/11 = 12×2 = 24

10). Answer: B

4×1         4×1.5      6×2         12×2.5    30×3       90×3.5    315

RRB ALP 2018 – “All in One” Study Materials and Practice Sets

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments