Crack SBI Clerk Prelims 2018 Sectional Full Test (Quantitative Aptitude) Day-16

Dear Readers, SBI Clerk (Junior Associates) 2018 Preliminary Examination is scheduled to be held on 23rd, 24th, and 30th of June 2018. In that case, aspirants need to speed up the preparation as there are only few days more.

To boost up your exam preparation, Our IBPS Guide team is providing a full length Sectional Tests for English, Quantitative Aptitude and Reasoning with detailed solutions to score more marks in the prelims exam. Make use of this opportunity and recommend to your friends to achieve a successful career in Banking.

You can also practice using our SBI Clerk Test Series pack prepared by our experienced professionals as per the latest exam pattern. We wish you a great success in all forthcoming exams. Click Here for SBI Clerk Practice Mock Test

Minimum Cut Off for this Quantitative Aptitude Section Test is: 20

[WpProQuiz 2643]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5): What should come in place of the question mark (?) in the following questions?

  1. 8(1 / 2) + 4(2 / 7) = 5(1 / 2) + ?
  1. 8(1 / 7)
  2. 6(1 / 7)
  3. 7(2 / 7)
  4. 5(1 / 7)
  5. 4(2 / 7) 
  1. 58.4 × 1.5 × 2.2 + ? = 376
  1. 175.82
  2. 185.08
  3. 183.28
  4. 193.28
  5. 175.28 
  1. (46% of 1250) + ? % of 4680 = 1183.4
  1. 18
  2. 15
  3. 22
  4. 24
  5. 13 
  1. √2916 – √1681 = √? + 9.5
  1. 18.25
  2. 21.05
  3. 12.25
  4. 20.25
  5. 25 
  1. 4642 + 2368 + 196 – ? = 5986
  1. 1620
  2. 1420
  3. 1120
  4. 1280
  5. 1220

Directions (Q. 6 – 10): What should be the approximate value come in place of question mark (?).

  1. 7.938 * (6.120)2 – 4.9256 = ?
  1. 70
  2. 55
  3. 30
  4. 25
  5. 90
  1. √? = (1346.92 + 46.94) ÷ 99.9 – 6.98
  1. 121
  2. 441
  3. 1024
  4. 49
  5. 196
  1. 3/20 of 239 = ? ÷ (1.6 * 0.499)
  1. 30
  2. 150
  3. 180
  4. 120
  5. 80
  1. √1296.002 ÷ 8.996 ÷ 9.98 + 39.4 = ?
  1. 80
  2. 100
  3. 160
  4. 120
  5. 40
  1. 59322 * (428 ÷ 11) = (?)2
  1. 36
  2. 35
  3. 39
  4. 41
  5. None of these

Directions (Q. 11 – 15): What value should come in place of (?) in the following number series?

  1. 224, 208, 240, ?, 256, 176
  1. 166
  2. 185
  3. 192
  4. 175
  5. None of these
  1. 1, 16, 81, ?, 625, 1296
  1. 144
  2. 256
  3. 289
  4. 322
  5. None of these
  1. 6, 23, 90, ?, 1424, 5691
  1. 285
  2. 321
  3. 346
  4. 357
  5. None of these
  1. 5, 9, 25 , ?, 414, 2282.5
  1. 86
  2. 91
  3. 95
  4. 82
  5. None of these
  1. 3, ?, 12, 48, 576, 27648
  1. 6
  2. 7
  3. 4
  4. 9
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20): Study the following information carefully and answer the questions given below:


  1. Total number of employees working in all the companies in 2010 is approximately what percent of total number of employees working in all the companies in 2014?
  1. 140 %
  2. 120 %
  3. 105 %
  4. 95 %
  5. 150 %
  1. Total number of employees working in C and D together in 2011 is what percent more than that of A and B together in 2013?
  1. 32.16%
  2. 36.06%
  3. 34.32%
  4. 28.42%
  5. None of these
  1. Find the respective ratio of total number of employees working in 2011 and that in 2012 in all the companies.
  1. 355 : 321
  2. 355 : 231
  3. 365 : 306
  4. 306 : 365
  5. None of these
  1. What is the difference between total number of employees working in company B in all the years together and that in D in all the years together?
  1. 940
  2. 930
  3. 950
  4. 970
  5. None of these
  1. Find the sum of total number of employees working in E and F in all the years together.
  1. 14200
  2. 16200
  3. 17200
  4. 15200
  5. None of these
  1. A shopkeeper earns a profit of 10% after allowing a discount of 30% on the marked price. The Cost Price of the article whose marked price is Rs. 440?
  1. Rs. 300
  2. Rs. 340
  3. Rs. 280
  4. Rs. 360
  5. None of these
  1. A contractor undertook to do a work in 84 days. He employed 50 workers to carry out the job, but after 64 days he found that only half work had been done. Now, how many extra workers should he employ to finish the work on time?
  1. 90
  2. 110
  3. 140
  4. 80
  5. None of these
  1. A basket contains 6 White 4 Black 2 Pink and 3 Green balls. If three balls picked up random, what is the probability that all three are White?
  1. 4/91
  2. 5/93
  3. 7/97
  4. 8/92
  5. None of these
  1. A train whose speed is 40m per second crosses a bridge in 18 seconds. Another train which is 90 m shorter than the first train crosses the same bridge at the speed of 84 km per hour. Find the time taken by the second train to cross the bridge.
  1. 32
  2. 9
  3. 30
  4. 27
  5. None of these
  1. Two pipes can fill a tank in 28 and 24 minutes respectively and a waste pipe can empty the tank in x minutes. All three pipes working together can fill the tank in 20 4/25 minutes. How much time is taken by the waste pipe to empty 75% of the tank?
  1. 36 min
  2. 42 min
  3. 63 min
  4. 27 min
  5. None of these
  1. Amit drove at a speed of 55 kmph from to a resort. Returning over the same route, he got stuck in traffic and took half an hour longer. Also, he could drive only at the speed of 66kmph. How kilometers did he drive each way?
  1. 165
  2. 134
  3. 170
  4. 330
  5. None of these
  1. Find the respective ratio of the volumes of a sphere and a cylinder both having radius 14cm and the height of the cylinder is 16 cm.
  1. 5:8
  2. 7:6
  3. 6:7
  4. 8:5
  5. None of these
  1. The population of a town before three years was 44000. In first year it increased by 15%, in the second year again increased by 20% and in the third year decreased by 10%. Find the difference between present population of the town and the population of the town before three years?
  1. 10864
  2. 10648
  3. 10468
  4. 10846
  5. None of these
  1. A man rows to a place 48 km apart and back in 16 hours. He finds that he can row 6 km downstream and 4 km upstream in the same time. The speed of the stream is?
  1. 1.25 km/hr
  2. 3 km/hr
  3. 2 km/hr
  4. 1.5 km/hr
  5. None of these
  1. Two pipes M and N can fill a cistern in 24 min and 32 min respectively. If both pipes are opened together, then after how many minutes N should be closed so that the tank is full in 18 minutes?
  1. 6 min
  2. 10 min
  3. 8 min
  4. 14 min
  5. None of these

Directions (Q. 31 – 35): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer

a) if x < y

b) if x > y

c) if x ≤ y

d) if x ≥ y

e) if x = y, or relationship between x and y can’t be established.

31. I. 7x + 3y = 8

II. 3x + 2y = 12

  1. I. x2= 289

II. y = 3√2197

  1. I. 8x2– 11x + 3 = 0

II. y2– 8y + 7 = 0

  1. I.x2 – 5x + 6 = 0;            

II. 2y2– 15y + 27 = 0

  1. I. 10x2 – x – 24 = 0;

II. y2 – 2y = 0

Answers:

1). Answer: c)

8(1 / 2) + 4(2 / 7) = 5(1 / 2) + ?

Or, ? = 8(1 / 2) + 4(2 / 7) – 5(1 / 2)

= (8 + 4 – 5) + (1 / 2) + (2 / 7) – (1 / 2)

= 7 + [(7 + 4 – 7) / 14] = 7 + (4 / 14) = 7(2 / 7)

2). Answer: c)

? = 376 – 58.4 × 1.5 × 2.2

= 376 – 192.72 = 183.28

3). Answer: e)

(? × 4680) / 100 = 1183.4 – [(46 × 1250) / 100]

= 1183.4 – 575 = 608.4

? = (608.4 × 100) / 4680 = 13

4). Answer: c)

√? + 9.5 = √2916 – √1681

= 54 – 41 = 13

√? = 13 – 9.5 = 3.5

? = 3.5 × 3.5 = 12.25

5). Answer: e)

? = 4642 + 2368 + 196 – 5986

= 7206 – 5986 = 1220

Direction (6-10)

6). Answer: a)

? = 2 * 36 – 5 = 67 ≈ 70

7). Answer: d)

√? = 1394 / 100 – 7

√? = 14 – 7 = 7

? = 49

8). Answer: a)

3* 12 = ? / 0.8

? = 36*0.8 = 36*(4/5)

? = 28.8 ≈ 30

9). Answer: e)

? = 36 ÷ 9 ÷ 10 + 39

? = 4 / 10 + 39 = 39.4

? = 40

10). Answer: C)

(?)2 = 59322 * (428 ÷ 11)

(?)2 = 39 * 39

? = 39

Direction (11-15)

11). Answer: c)

224-16=208

208+32=240

240-48=192

192+64=256

256-80=176.

12). Answer: b)

14=1

24=16

34=81

44 =256

54=625

64=1296.

13). Answer: d)

6*4-1=23

23*4-2=90

90*4-3=357

357*4-4=1424

1424*4-5=5691

14). Answer: b)

5*1.5+1.5=9

9*2.5+2.5=25

25*3.5+3.5=91

91*4.5+4.5=414

414*5.5+5.5=2282.5.

15). Answer: c)

3*4=12

4*12=48

48*576=27648.

Direction (16-20)

16). Answer: b)

Total number of employees working in all the companies in 2010

= 2000 + 1750 + 2200 + 1800 + 1950 + 1500

= 11200

Total number of employees working in all the companies in 2014

= 1060 + 2000 + 1850 + 1650 + 1450 + 1500

= 9510

Required percentage = 11200/9510 x 100 = 120 %

17). Answer: b

Total number of employees working in C and D together in 2011 = 2400 + 1750 = 4150

Total number of employees working in A and B together in 2013 = 1400 + 1650 = 3050

Required percentage = (4150 – 3050)/3050 x 100 = 36.06%

18). Answer: c

Total number of employees working in 2011 = 1600 + 2050 + 2400 + 1750 + 1450 + 1700 = 10950

Total number of employees working in 2012 = 1350 + 1500 + 1200 + 1780 + 1300+ 2050 = 9180

Required ratio = 10950:9180 = 365 : 306

19). Answer: d

Total number of employees working in company B in all the years together

= 1750 + 2050 + 1500 + 1650 + 2000 = 8950

Total number of employees working in company D in all the years together

= 1800 + 1750 + 1780 + 1000 + 1650 = 7980

Required difference = 8950 – 7980 = 970

20). Answer: b

Required sum

= > 1950 + 1450 + 1300 + 1850 + 1450 + 1500 + 1700 + 2050 + 1450 + 1500

= > 16200

21). Answer c

Selling price = 440*70/100 = Rs. 308

Cost price = 308/110*100 = Rs. 280

22). Answer b

By using M1D1H1=M2D2H2

64*50/1/2= 20(50+x)/1/2

By solving

X= 110 men.

23). Answer a

Total Balls = 15

Probability = 6C3 / 15C3 = 4/91

24). Answer d

Distance covered by the first train= 18*40=720m

Distance covered by second train = 720-90=630m

So,

Time taken by the second train to cross the bridge= 630/84*5/18= 27 seconds.

25). Answer d

Total capacity of the tank= 504 units

So, waste pipes empties the tank = 25/504-18/28-21/24=14/504 = 14 litres per minutes

So, waste pipe can empty 60% of the tank = 75/100*36=27 minutes

26). Answer a

Let the distance of one side be x km

x/55 – x/66=1/2

x/330 = 1/2

x = 165 km

27). Answer: b

Volume of the sphere = 4/3πr3 = 4/3 x 22/7 x 14 x 14 x 14

Volume of the cylinder = πr2h = 22/7 x 14 x 14 x 16

Required ratio = [4/3 x 22/7 x 14 x 14 x 14] : [22/7 x 14 x 14 x 16]

= > 7:6

28). Answer: b

According to the question,

44000 x 115/100 x 120/100 x 90/100 = 54648

Required difference = 54648 – 44000 = 10648

29). Answer a

Let the time of downstream and upstream x.

Speed of downstream= 6/x km/hr

Speed of upstream= 4/x km/hr

48/(6/x) + 48/(4/x) = 16

=>20x=16

=> x= 4/5 =0.8

Speed of downstream= 6/x = 6/0.8 = 7.5 km/hr

Speed of upstream= 4/x = 4/0.8 = 5 km/hr

The speed of the stream is,

=> ½ (7.5- 5)

=> 2.5/2 =1.25 km/hr

30). Answer: c

Consider M & N pipes opened together for x min

M——24min         total work

N—— 32min             96 units

Efficiency of M is 4

Efficiency of N is 3

7x+4(18-x) = 96

X = 8 minutes

31). Answer: a)

  1. 7x + 3y = 8
  2. 3x + 2y = 12

Now, solving both the eqns, we get

eqn (i) x 2 – eqn (ii) x 3

(14x+ 6y=16) – (9x + 6y = 36)

5x = -20

x = -4 and y = 12

Hence, x <y

32). Answer: e)

I. x2= 289

or x = ±17

II. y3√2197

y = 13

Hence, we can’t find a relationship between x and y.

33). Answer: c)

I. 8x2 -11x + 3 = 0

8x2 – 8x – 3x +3 = 0

8x(x – 1) – 3(x – 1) = 0

(8x -3)(x – 1) = 0

x =1, 3/8

II. y2– 8y + 7 = 0

y2 – y – 7y + 7 = 0

y (y – 1) – 7(y – 1) = 0

(y – 1) (y – 7) = 0

y = 1, 7

Hence, x ≤ y

34). Answer: c)

I. x2– 2x – 3x + 6 =0

x(x -2) – 3(x -2) = 0

(x -2) (x -3) = 0

x =2, 3

II. 2y– 6y – 9y + 27 = 0

2y(y – 3)-9(y -3) = 0

(y- 3) (2y -9) = 0

y = 3, 9/2

Hence, x ≤ y

35). Answer: e)

I. 10x2 -16x + 15x – 24 = 0

2x(5x -8) + 3(5x 8)=0

(2x + 3)(5x +8) = 0

x = -3/2, 8/5

II. y2– 2y = 0

or, y(y -2) = 0

y = 0, 2

ie no relationship exists between x and y.

 

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments