GA Questions Asked in IBPS RRB PO Mains 2021: Check List of Questions Asked

GA Questions Asked in IBPS RRB PO Mains 2021: Dear Aspirants, here we have added the list of GA Questions Asked in IBPS RRB PO Mains 2021 held on 25th September 2021. Candidates might be eagerly searching for the list of GA Questions Asked in IBPS RRB PO Mains 2021. Candidates can also check the GA Questions Asked in IBPS RRB PO Mains 2019 provided by us. Visit this page regularly for frequent updates. As per the exam analysis of IBPS RRB PO Mains we have compiled the list of general awareness questions asked. Candidates kindly check the GA Questions Asked in IBPS RRB PO Mains 2021 and analyze their GA scores.

Check IBPS RRB PO Mains Exam Analysis 2021

1. What is India’s rank in the world competitiveness Index in BRICS Nations?

Ans: India maintains 43rd (second rank among BRICS Nation after China) rank on IMD’s World Competitiveness Index

Covered in June Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162528791373.pdf – Page no 120

 

2. Name the state which topped in Justice Index?

Ans: Maharashtra

Covered in Smart Quiz of January Month 4th Week Current Affairs Part 2Question no 46

 

3. Which International Football Team name is Azzurri?

Ans: Azzurri is the nickname for the Italian national team.

(Not Covered)

 

4. What is the validity period of CET?

Ans: 3 years

https://www.ibpsguide.com/nra-cet-exam-date/

 

5. Name the app which was recently launched by Flipkart?

Ans: Shopsy App

Covered in July Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162801405781.pdf – Page no 120

 

6. Which government entity has recently launched the Shwas & Arog?

Ans: SIDBI

Covered in May Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162273536252.pdf – Page no 10

 

7. Who won three gold medals in world archery?

Ans: Deepika Kumari led the show with supreme authority to grab a hat-trick of gold medals as India made an unprecedented clean sweep at the World Cup Stage 3

Covered in June Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162528791373.pdf – Page no 141

 

8. India spends just _____ of GDP on public healthcare

Ans: 1.26%

(Not Covered)

 

9. What is the new name of the Model Rental Act?

Ans: The Model Tenancy Act, 2021

Covered in June Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162528791373.pdf – Page no 50

 

10. Salute Doctor scheme is launched by?

Ans: ICICI launches ‘Salute Doctors’ scheme for medics

Covered in July Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162801405781.pdf – Page no 10

 

11. What is the profit of public sector banks till now?

Ans: “These banks have reported a profit of Rs 31,817 crore in the financial year 2020-21 as compared to a loss of Rs 26,016 crore in the financial year 2019-20. This is the first year when PSBs have reported a profit after five years of losses,”

(Not Covered)

 

12. Currently how many small finance banks are there in operation?

Ans: 11

Covered in Banking Static Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162819061013.pdf – Page no 45

 

13. In the remembrance of whom we are celebrating National Doctors Day?

Ans: Every year, July 1 is observed as National Doctors’ Day in memory of Dr. Bidhan Chandra Roy, who had his birth and death anniversary on the same day. Dr. Bidhan Chandra Roy MRCP, FRCS was an Indian physician, educationist, philanthropist, freedom fighter, and statesman who served as the Chief Minister of West Bengal from 1948 until his death in 1962.

Covered in Daily Current Affairs Newshttps://www.ibpsguide.com/current-affairs-01st-july-2021-current-affairs-news/ 

 

14. India starts exporting GI-certified ____________ to Dubai

Ans: Jalgaon Banana

Covered in Smart Quiz of June Month 3rd Week Current Affairs Part 1Question no 67

 

15. Which International Airport Ltd has won a global award for the quality of service?

Ans: Cochin Airport – Quality of Service Award

Covered in June Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162528791373.pdf – Page no 91

 

16. NITI Aayog and Piramal Foundation launched Surakshit Hum Surakshit Tum Abhiyaan in ______

Aspirational Districts

Ans: 112

Covered in Smart Quiz of June Month 2nd Week Current Affairs Part 1Question no 62

 

17. Payment bank’s Limit 1 Lakh to 2 Lakh for _______

Ans: End of the Day

Covered in April Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162023141669.pdf – Page no 6

 

18. Corruption Index which country top rank with Denmark?

Ans: New Zealand

Covered in January Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162245723698.pdf – Page no 110

 

19. How many member countries in NATO?

Ans: 30

Covered in June Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162528791373.pdf – Page no 101

 

20. Who topped in Global Leader Fortune List 2021?

Ans: Jacinda Ardern (New Zealand Prime Minister)  

Covered in May Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162273536252.pdf – Page no 108

 

21. Agriculture Scheme “RAFTAAR”, the last letter R denotes?

Ans: Rejuvenation

(Static Part)

 

22. RTI maximum responding time?

Ans: 30 Days

(Static Part)

 

23. Loading agency for E-NAM Portal?

Ans: Small Farmers Agribusiness Consortium (SFAC)

(Not Covered)

 

24. Government sells how much Stakes of IDBI next year?

Ans: (Approximate value – 45.5%(45.48%))

Covered in Smart Quiz of July Month 2nd Week Current Affairs Part 1Question no 24

 

25. G7 commitment for Global Corporate Tax is_____

Ans: 15%

Covered in July Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162801405781.pdf – Page no 121

 

26. The committee to evolve an improved procedure for conducting transaction in public sector bonds (PSU Bonds) and units of mutual funds headed by whom?

Ans: Janakiraman Committee

(Static Part)

 

27. WHO named various variants of the coronavirus using which language to simplify public discussions and also help remove stigma from the names?

Ans: Greek

Covered in June Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162528791373.pdf – Page no 50

 

28. Which Act passed by the Indian Parliament to protect the interests of home buyers and also boost investments in the real estate sector?

Ans: Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016 (RERA)

(Static Part)

 

29. The condition when cash is not available in ATM is called as?

Ans: Cashout

(Static Part)

 

30. National SC/ST Hub is an initiative of the Government of India targeted towards developing a supportive ecosystem towards SC/ST entrepreneurs, this scheme implemented with the cooperation of?

Ans: National Small Industries Corporation

(Not Covered)

 

31. The last meeting of Monetary for this financial year will held on?

Ans: February 2022

(Static Part)

 

32. Which organisation has cleared the Kalrock-Jalan plan to revive Jet Airways?

Ans: The National Company Law Tribunal (NCLT)

(Not Covered)

 

33. The period is basically a length of time during which you enjoy a holiday from your loan EMIs is called?

Ans: Moratorium

Covered in Banking Static Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162819061013.pdf – Page no 54

 

34. A technology that uses the internet for storing and managing data on remote servers, and then access data via the internet is called?

Ans: Cloud computing

(Static Part)

 

35. India’s rank in the Global Startup Ecosystem Index 2021 by Startup Blink?

Ans: 20

Covered in July Month Current Affairs Capsule https://guidelyassets.s3.ap-south-1.amazonaws.com/pdf/162801405781.pdf – Page no 187

 

36. NABH is a constituent board of Quality Council of India is set up to establish and operate accreditation programme for?

Ans: Hospitals

(Static Part)

 

Click Here to Download PDF of GA Questions Asked in IBPS RRB PO Mains 2021

Other GA Questions Asked in IBPS RRB PO Mains 2021 will be updated soon…….

Check IBPS RRB PO Previous Year Cut Off

The IBPS RRB PO 2021 Memory based question paper will be updated on 28-9-2021 (Tuesday). Keep tracking us for more updates.

Static GK Capsule PDFs

Get All Section Study Materials

Join Our Whatsapp Group – Click Here

Join Our Telegram Channel – Click Here

3.3 8 votes
Rating
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments