Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& NIACL 2017 ( Application Problems)

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& NIACL 2017 (Application Problems):

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.

1). A man rows to a place 210 km away and comes back to the starting point. If the speed of the stream is 3 kmph and the speed of the boat in still water is 18 kmph, then what is the total time taken by him?
a)  24 hours
b)  25 hours
c)  26 hours
d)  22 hours
e)  None of these
 
2). A circular road runs around a circular ground. If the radius of the ground is 3.5m and the difference between the circumference of the outer circle and that of the innercircle is 88m, then the area of the road is
a)  920m2
b)  918m2
c)  924m2
d)  926m2
e)  None of these
 
3). A shopkeeper marks the price of an article at Rs.2400. What will be the selling price if he allows two successive discounts of 20% each?
a)  Rs.1336
b)  Rs.1550
c)  Rs.1536
d)  Rs.1760
e)  None of these
 
4). In a mixture of 90 litres, the ratio of milk to water is 2 : 1. If this ratio is to be 1 : 2, then what is the quantity of water needed to be added?
a)  90 litres
b)  60 litres
c)  30 litres
d)  75 litres
e)  None of these
 
5). Raju sells an article at a gain of 15%. Had he sold it for Rs.3780 more, he would have gained 20%. What is the cost price of the article?
a)  Rs.75000
b)  Rs.75600
c)  Rs.75800
d)  Rs.76500
e)  None of these
 
6). Pipe A and B can fill a tank in 20 minutes and 25 minutes respectively. A third pipe C can empty it in 10 minutes. The first two pipes are kept open for 8 minutes in the beginning and then the third pipe is opened. In what time will the tank become empty?
a)  72 minutes
b)  64 minutes
c)  56 minutes
d)  48 minutes
e)  None of these
 
7). In how many different ways can 5 girls and 4 boys be seated in a row so that they come alternately?
a)  2880
b)  3000
c)  2580
d)  2780
e)  None of these
 
8). The ratio of A’s to B’s salary is 4 : 9. If B’s salary is increased by 45%, then his total salary becomes Rs.33930. What is the salary of A?
a)  Rs.5000
b)  Rs.5500
c)  Rs.5200
d)  Rs.8200
e)  None of these
 
9). Abhinav was conducting an experiment in which the average of 11 observations came to 82, while the average of the first five observations was 77, and that of the last five was 78. What was the measure of the 6th observation?
a)  127
b)  125
c)  123
d)  120
e)  None of these
 
10). The simple interest accrued on an amount of Rs. 18500 at the end of three years is Rs. 6150. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest for the same period?
a)  Rs. 6801.17
b)  Rs. 6900
c)  Rs. 7000
d)  Rs. 7801.23
e)  None of these
 
Explanation With Answers Key:
 
1). A)Total time = 210/(18+3) + 210/(18-3)
= 210/21 + 210/15 = 10 + 14 = 24 hours
 
2). C)Let the radius of the outer circle be R m.
And the radius of the inner circle be r m.
Then, according to the question,
2ᅲR — 2ᅲr = 88
Or, R — r = (88 × 7)/(2 × 22) = 14
or, R = 14 + r = 14 + 3.5 = 17.5 m
Now, area of the road = ᅲ(17.52 — 3.52) = 22/7 × 21 × 14 = 924m2
 
3). C)Marked price of the article = Rs.2400
Selling price = 2400 x (80/100) x (80/100) = Rs. 1536
 
4). A)Quantity of milk in the mixture
= 90 x (2/3) = 60 litres
Quantity of water in the mixture
= 90 x (1/3) = 30 litres
Let x litres water be added to the mixture.
 Then,
60/(30+x) = 1/2
Or, x = 120 — 30 = 90 litres
 
5). B)Cost price of the article
= (3780 / Difference of percentage (20-15)) × 100
= (3780/5) × 100 = Rs. 75600
 
6). A)LCM of 20, 25 and 10 = 100 units
A can fill (100/120 = ) 5 units in one hour.
A can fill (100/25 = ) 4 units in one hour
Third pipe empties (100/10 =) 10 units in one hour.
In the beginning the tank filled by (A + B) in 8 minutes = 8 x (5 + 4) = 72 units
Third pipe empties 10 units every hours
Third pipe empties the tank in 72 minutes.
 
7). A)G   B  G  B  G   B   G
Number of Ways = 5! x 4! = 120 x 24 = 2880
 
8). C)Let the salary of A and B be 4x and 9x respectively.
Then, 9x x (145/100) = 33930
x = (33930 x100) / (9×145)= 2600
A’s salary = 4x = 4 x 2600 = 10400
 
9). A)The sum of 11 observations =11 x 82 =902
The sum of first five observations = 5 x 77 = 385
The sum of last five observations = 5 x 78 = 390
6th observation = 902 — (385 + 390) =127
 
10). A)given that P = Rs. 18500
T = 3 years
SI – Rs.6150
R = (6150 × 100) / (18500 × 3) = 11%
Now, CI = 18500 [1 + (11/100)]3 – 18500
= 18500 × (111/100) × (111/100) × (111/100) – 18500

 

= 25301.17 – 18500 = Rs. 6801.17
0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments