Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& Upcoming Exams 2017 (Application Problems) Answers Updated

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& Upcoming Exams 2017 (Application Problems):

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.

Directions (Q. 1-2): The questions are based on the following information:
There are three different cable channels, namely Ahead, Luck and Bang. In a survey, it was found that 85% of viewers respond to Bang, 20% to Luck and 30% to Ahead. 20% of the viewers respond to exactly two channels and 5% to none.
1).What percentage of viewers who responded to all three?
a)   10
b)   12
c)   14
d)   16
e)   11
2).Assuming 20% respond to Ahead and Bang, and 16% respond to Bang and Luck, what is the percentage of viewers who watch only Luck ?
a)   20
b)   0
c)   16
d)   18
e)   14
 
3).A milkman mixes 20 lites of water with 80 litres of milk. After selling one-fourth of this mixture, he adds water to replenish the quantity that he has sold. What is the current proportion of water to milk ?
a)   2:3
b)   1:2
c)   1:3
d)   2:1
e)   3:4
 
4).A shopkeeper buys an article at a discount of 20% on the listed price from a wholesaler. The shopkeeper marks up the price by 15% on the listed price. A buyer pays Rs.3795 to get it after paying sales tax at the rate of 10% on the price asked for. Find the profit percentage of the shopkeeper.
a)   36.75%
b)   32.25%
c)   43.75%
d)   38.75%
e)   50%
 
5).A sum amounts to Rs.10580 in 2 years and to Rs.12167 in 3 years compounded annually. Find the sum and the rate of interest per annum.
a)   Rs.8500,12.5%
b)   Rs.8000,15%
c)   Rs.8000, 12.5%
d)   Rs.8250, 15%.
e)   None of these
 
6).Mohit travels 972 km in 10.5 hours in two stages. In the first part of the journey, he travels by bus at the speed of 78 km, per hour. In the second part of the journey, he travels by train at the speed of112 km/hr. How much distance does the travel by train?
a)   504 km
b)   512km
c)   516km
d)   498 km
e)   None of these
 
7).A contractor undertook to do a certain work in 75 days and employed 48 men to do it. After 55 days he found that only (2/3) of the work was done. How many more men must be employed so that the work may finished in time?
a)   24 men
b)   18 men
c)   20 men
d)   30 men
e)   None of these
 
8).49 pumps can empty a reservoir in 17/2 days working 6 hours a day. If 119 pumps are used for 7 hours a day then in how many days will the same work be completed?
a)   8 days
b)   3 days
c)   5 days
d)   3 1/2 days
e)   None of these
 
9).6 kg of an alloy A is mixed with 8 kg of alloy B. If alloy A has lead and tin the ratio 1 : 3 and B has tin and copper in the ratio 2 : 3, then what is the amount of tin in the new alloy?
a)   5.7 kg
b)   6.5 kg
c)   8.6 kg
d)   7.3 kg
e)   7.7 kg
 
10).There are 5 boys and 4 girls. In how many ways can they be seated in a row so that all the girls do not sit together?
a)   324560
b)   320000
c)   345600
d)   360560
e)   None of these
 
Solution:
 
Directions (Q. 1-2):

 

Now, (1) + (2) + (4) + (5) = 85 …..(i)
(2) + (3) + (5) + (6) = 20 …..(ii)
(4) + (5) + (6) + (7) = 30 …(iii)
(1) + (2) + (3) + (4) + (5) + (6) + (7) = 100 – 5 = 95 …(iv)
(2) + (4) + (6) = 20 ….. (v)
1).(i) + (ii) + (iii) – (iv) – (v) gives
 2(5) = 135 – 95 – 20 = 20
 (5) = 10
Answer: a)
 
2).Given (4) + (5) = 20
and (2) + (5) = 16
And we have got (5) = 10
 Thus, (4) = 20 -10 = 10
(2) =16 – 10 = 6
Using equation (v), we also get
(6) = 4 (:. 20 – 10 – 6 = 4)
Using equation (ii)
(3) = 20 – (6 + 4 + 10) = 0
Answer: b)
 
3).1/4th of the mixture is sold
1/4th of milk and 1/4th of water is sold.
= 3/4th of milk = (3/4)x80 = 60 litres of milk is remaining and rest part 100 – 60 = 40 litres is water (as water is a added in place of milk)
Reqd ratio = 40 : 60 2 : 3
Answer: a)
 
4).Let the listed price = Rs. 100
CP of shopkeeper = 100 – 20 = Rs. 80
Marked price by shop keeper = 100 + 15 = Rs. 115
Now, 115 = 3795 x (100/110) = 3450
80 = (3450/115) × 80 = Rs. 2400
CP of shopkeeper = Rs. 2400
 Profit = 3450 – 3400 = 1050
Profit % = (1050 / 2400) x100 = 43.75%
Answer: c)
 
5).12167 = 10580 [1+ (r/100)]1
Or, (12167/10580) = 1+(r/100)
Or, (1587/10580) = r/100
r = (1587×100) / 10580 = 15%
sum = (10580x100x100) / (115 × 115) = Rs. 8000
Sum = Rs. 8000, Rate = 15%
Answer: b)
 
6).We use only alligation on speed (km/hr) to get ratio of time spent in bus and train. overall speed = (972/10.5) = (1944/21) = 648/7

 

136/7 : 102/7à 136 : 102
Or 4 : 3
Time spent in train = 10.5 (3/7) = 4.5 hours
Distance travelled by train = 112 x 4.5 hours = 504 km
Answer: a)
 
7).Apply  M1D2 / W2 = M2D2 / W2
Or, (48×55) / (2/3) = (Mx20) / (1/3)
M = 66 men
Reqd more men = 66 – 48 = 18 men
Answer: b)
 
8).Let the required number of days be x.
49 x (17/2) x 6 = 119 x 7 x x
 x = 3 days
Answer: b)
 
9).Quantity of tin in alloy A = 6 × (3/4) = 4:5 kg
Quantity of tin in alloy B = 8 × (2/5) = 3.2kg
Quantity of tin in the new alloy =  4 . 5 + 3.2 =7.7 kg
Answer: e)
 
10).Total number of persons 5 +.4 = 9
When there is no restriction they can be seated in a row in 9!.Ways. But if all the 4 girls sit together, we can consider the group of 4 girls as one person. Therefore, we have only 5 + 1 = 6 persons
Number of ways = 6! Ways
But 4 girls can be arranged among themselves in4P4 = 4! Ways
Reqd no.of ways in which all the 4 girls do not sit together = 9! – 6! × 4!
= 9 × 8 × 7 × 6! – 6! × 24 = 6! (504 – 24) = 720 × 480 = 720 × 480 = 345600

 

Answer: c)
0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments