# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-40

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

[WpProQuiz 1462]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

## Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

### Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1-5): What should come in place of question mark(?) in the following questions?

1). (5/11) of (4/5) of (11/16) of 848 =?

1. 156
2. 278
3. 212
4. 178
5. None of these

2).  (1782 ÷ 12) ÷ 3 × 36 + 25% of 540 – 67 % of 1300 = x

1. 986
2. 1046
3. 782
4. 1134
5. None of these

3).  8  1/7 × 5  3/5 ÷ 2  2/5 = x

1. 25
2. 34
3. 23
4. 19
5. None of these

4).  42 % of 250 – 55% of 880 + 11x = 61

1. 56
2. 86
3. 98
4. 76
5. None of these

5).  (3/7) of 266 ÷ 18 + 14 = √x

1. 3721/9
2. 4354/7
3. 5263/3
4. 6782/5
5. None of these

6).  A certain sum is divided among A, B and C in such a way that A gets 35 more than the 2/5 of the sum and B gets 75 less than the 1/5 of the sum and C gets Rs. 350. Find the sum.

1. 900
2. 775
3. 825
4. 1050
5. None of these

7).  A trade man marks his goods at 25 % above its cost price and allows a discount of 30 %. How much profit/Loss percent does he make?

1. 15 %
2. 17 %
3. 12.5 %
4. 21.25 %
5. None of these

8).  The angles of quadrilateral are in the ratio of 3:2:5:8. The second smallest angle of quadrilateral is equal to second smallest angle of triangle. One of the angles of triangle is equal to twice its smallest angle of quadrilateral. Find the largest angle of triangle?

1. 80
2. 60
3. 100
4. 40
5. None of these

9).  A 275 m long train crosses another 300 m long train in 15 sec, running in opposite direction. If the speed of the first train is 65 km/hr, then find the speed of the second train (in km/hr)?

1. 60 km/hr
2. 81 km/hr
3. 57 km/hr
4. 73 km/hr
5. None of these

10).  The average weight of 8 persons is increased by 2 when one of the person whose weight is 62 kg is replaced by 2 women. Find the average weight of 2 women?

1. 30 kg
2. 39 kg
3. 34 kg
4. 42 kg
5. None of these

Directions (Q. 11-15): what should come in place of question mark in the following number series?

11).  86, 44, 45, 68.5, 138,?

1. 346
2. 268
3. 432
4. 564
5. None of these

12).  28, 35, 47, 66, 94, ?

1. 156
2. 214
3. 133
4. 177
5. None of these

13).  2, 4, 20, 200, ? , 88400

1. 400
2. 1200
3. 2600
4. 3400
5. None of these

14).  1225, 1101, 1038, 1012, ?

1. 1010
2. 1015
3. 1005
4. 1105
5. None of these

15).  2, 515, 857, 1074, ? , 1263

1. 1198
2. 1098
3. 1194
4. 1215
5. None of these

Directions (Q. 16 – 20): Study the following graph carefully and answer the questions given below:

Number of soldiers (in thousands) joining five different forces during six different years 16). The total soldiers joining BSF in the years 2010, 2012 and 2014 was approximately what per cent of the total number of soldiers joining Navy over all the years together?

a) 105%

b) 112%

c) 98%

d) 115%

e) None of these

17). What was the ratio of the number of soldiers joining Army in the year 2010 and 2012 to the number of soldiers joining Army in the year 2013 and 2014?

a) 11 : 13

b) 13 : 14

c) 15 : 17

d) 21: 23

e) None of these

18). What is the difference between the total number of soldiers joining Air force in the year 2010, 2012 and 2014 and the number of soldiers joining Army in the year 2014?

a) 4700

b) 4550

c) 4850

d) 4900

e) 5250

19).  In which force the number of the soldiers joining continuously increased from the year 2012 to 2015?

a) Navy

b) BSF

c) Army

d) Air force

e) None of these

20).  What was the total number of soldiers joining in Army, Navy and Coast guard forces in the year 2013?

a) 32860

b) 28680

c) 14650

d) 25240

e) None of these

Explanation:

(5/11) × (4/5) × (11/16) × 848 = x

X = 212

Explanation:

(1782/12) × (1/3) × 36 + (25/100) × 540 – (67/100) × 1300 = x

1782 + 135 – 871 = x

X = 1046

Explanation:

(57/7) × (28/5) × (5/12) = x

X= 19

Explanation:

(42/100) × 250 – (55/100) × 880 +11x =61

11x = 61 – 105 + 484

11x = 440

X = 40

Explanation:

(3/7) × 266 ÷ 18 + 14 = √x

(3 × 38)/18 +14 = √x

(19/3) +14 = √x

√x = 61/3

X= 3721/9

Explanation:

Let total sum be x,

A= (2/5)x +35

B = (1/5)x – 75

C= 350

A+B+C =x

(2/5)x +35 + (1/5)x – 75 +350 =x

(3/5)x +310 = x

310 = x- (3/5)x

(2/5)x = 310

X= 310*(5/2) = 775

Explanation:

Let us assume, CP = 100

MP= 100*(125/100) = 125

SP = 125*(70/100) = 87.5

Loss % = (12.5/100)*100 = 12.5 %

Explanation:

The angles of quadrilateral are in the ratio of 3:2:5:8.

Total angles = 360

18’s = 360

1’s = 20

The angles are,

= > 60◦, 40◦, 100◦, 160◦

Second smallest angle of quadrilateral = 60◦ = Second smallest angle of triangle

One of the angles of triangle = 2* 40◦ = 80◦

Total angles of triangle= 180◦

Remaining angle = 180 – (60+80) = 40◦

Largest angle of triangle = 80◦

Explanation:

T= D/ S

Two trains running in opposite direction, so,

Relative Speed = S1 +S2 = 65 + x (Let speed of second train be x)

15 = (275+300)/ ((65+x)*(5/18))

15*(65+x)*5 = 575*18

65+x = 138

X= 138 -65 = 73 km/hr

Explanation:

Increased weight = 8*2 = 16 kg

So 2 women’s weight = 62kg +16 kg = 78 kg

Average weight of 2 women = 78/2 = 39 kg

Explanation:

The pattern is, *0.5+1, *1 +1, *1.5 +1, *2+1, *2.5 +1,..

Explanation:

The difference of difference is, 5, 7, 9, 11

Explanation:

The pattern is, *(12 +1), *(22 +1), *(32 +1), *(42 +1), *(52 +1),..

Explanation:

The pattern is, – (53 – 1), – (43 – 1), – (33 – 1), – (23 – 1),..

Explanation:

The difference is, (83+1), (73-1), (63+1), (53-1), (43+1)

Explanation:

Total soldiers joining BSF in the years 2010, 2012 and 2014 = (4.8+5.2+7.2) = 17.2 thousands

Total number of soldiers joining Navy over all the years = (0.75+1.2+1.8+3.25+4.25+5.2) = 16.45 thousands

Required percentage = (17.2*100)/16.45 = 104.5 = 105%

Explanation:

Total number of soldiers joining Army in the year 2010 and 2012 = (4.5+8.5) = 13 thousands

Total number of soldiers joining Army in the year 2013 and 2014 = (6.2+7.8) = 14 thousands

Required ratio = 13/14 = 13 : 14

Explanation:

Total number of soldiers joining Air force in the year 2010, 2012 and 2014 = (2.8+4.5+5.2) = 12.5 thousands

Total number of soldiers joining Army in the year 2014 = 7.8 thousands

Required difference = (12.5 – 7.8) thousands = 4.7 thousands = 4700

Explanation:

According to graph only Navy soldiers joining continuously increased from the year 2012 to 2015

Explanation:

Total number of soldiers joining in Army, Navy and Coast guard forces in the year 2013

= (6.2+3.25+5.2) thousands = 14.65 thousands = 14650 