RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-38)

Dear Aspirants, Here we have given the Important RRB ALP & Technicians Exam 2018 Practice Test Papers. Candidates those who are preparing for RRB ALP 2018 can practice these Arithmetic Questions to get more confidence to Crack RRB 2018 Examination.

RRB ALP & Technician | Aptitude Day-38

maximum of 10 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

 

  1. The H.C.F. and L.C.M. of two numbers are 44 and 264 respectively. If the first number is divided by 2, the quotient is 44. The other number is

(a) 147

(b) 528

(c) 132

(d) 264

  1. A teacher wants to arrange his students in an equal number of rows and columns. If there are 1369 students, the number of students in the last row are

(a) 37

(b) 33

(c) 63

(d) 47

  1. The marked price of a saree is Rs. 200. After allowing a discount of 20% on the marked price, the shopkeeper makes a profit of Rs. 16. Find the gain percent.

(a)11  1/ 9 %

(b) 9  1/11 %

(c) 11%

(d) 8%

  1. The marked price of an item is twice the cost price. For a gain of 15%, the discount should be

(a) 7.5%

(b) 20.5%

(c) 32.5%

(d) 42.5%

  1. If the sum of the dimensions of a rectangular parallelepiped is 24 cm and the length of the diagonal is 15 cm, then the total surface area of it is

(a) 420 cm2

(b) 275 cm2

(c) 351 cm2

(d) 378 cm2

  1. A total profit of Rs. 3,600 is to be distributed amongst A, B and C such that A: B = 5: 4 and B: C = 8: 9. The share of C in the profit is

(a) Rs.  1,200

(b) Rs.  1,500

(c) Rs.  1,650

(d) Rs.  1,700

  1. The average salary of all the workers in a workshop is ` 8,000. The average salary of 7 technicians is ` 12,000 and the average salary of the rest is ` 6,000. The total number of workers in the workshop is

(a) 20

(b) 21

(c) 22

(d) 23

  1. 3 years ago the average age of a family of 5 members was 17 years. A baby having been born, the average age of the family is the same today. The present age of the baby is

(a) 1 year

(b) 1½ years

(c) 2 years

(d) 3 years

  1. The area of a square park is 25 sq. km. The time taken to complete a round of the field once, at a speed of 3 km/hour is

(a) 4 hours 60 minutes

(b) 4 hours 50 minutes

(c) 6 hours 40 minutes

(d) 5 hours 40 minutes

  1. The greatest number that can divide 140, 176, 264 leaving remainders of 4, 6, and 9 respectively is

(a) 85

(b) 34

(c) 17

(d) 2

 

Answers:

  1. Answer: (c)

First number = 2 × 44 = 88

Other number = 44 x264/88 = 132

  1. Answer: (a)

If they are equal number of rows and columns then, √1369 = 37

  1. Answer: (a)

Selling price = Marked price – Discount = 200 – 20% of 200 = 160

Cost Price = 160 – 16 = 144

Gain% = 16/144 x100=100/9 %=11 1/9 %

  1. Answer: (d)

Marked Price, M = 2C, where C is cost price for 15%

gain, S.P. = C+ 15/100 C= 1.15C

Let discount be x%

2C – x /100 × 2C = 1.15C => x = 42.5%

  1. Answer: (c)

Let length, breadth and height of parallelopiped be l, b and h respectively.

l + b + h = 24 cm

√(l 2 + b2 + h2)15cm

=>l 2 + b2 + h2 = 225 cm2

(l + b + h)2 – 2(lb + hb + lh) = 225

(24)2 – 225 = 2(lb + bh + hl)

351 = 2 (lb + bh + hl)

  1. Answer: (a)

A: B = 5: 4,

B: C = 8: 9

A: B: C = 5 × 8: 4 × 8: 4 × 9 = 40: 32: 36

A: B: C = 10: 8: 9

Share of C in the profit = 9/(10+8+9)x 3600 = Rs. 1,200

  1. Answer: (b)

Let total number of workers be n

total salary of all workers = 8000 n

total salary of 7 technicians = 7 × 12000 = 84,000

total salary of remaining workers = (n – 7) × 6000

84000 + (n – 7) × 6000 = 8000 n

84 + 6n – 42 = 8n

42 = 2n

n = 21

  1. Answer: (c)

Let total age of family be S years 3 years ago, total age = S – 3 × 5 = S – 15

S- 15/ 5=17

S = 17 × 5 + 15 = 100

Let present age of baby be x years

( S+ x)/6 =17

100 + x = 17 × 6

x = 102 – 100 = 2 years

  1. Answer: (c)

Side of square park = √25 km = 5 km

Perimeter of park = 4 × 5 = 20 km

Time taken = 20km/ 3 km/ h = 6 hours 40 minutes

  1. Answer: (c)

Here divisible terms are 140 – 4 = 136,

176 – 6 = 170 and 264 – 9 = 255

Now, difference between these numbers 170 – 136 = 34

225 – 170 = 85

H.C.F of difference = 17

Hence required number = 17.

 

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-1)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-2)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-3)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-4)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-5)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-6)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-7)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-8)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-9)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-10)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-11)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-12)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-13)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-14)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-15)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-16)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-17)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-18)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-19)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-20)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-21)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-22)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-23)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-24)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-25)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-26)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-27)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-28)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-29)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-30)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-31)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-32)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-33)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-34)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-35)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-36)

RRB ALP 2018 Practice Test Papers | Arithmetic Questions (Day-37)

Online Mock Tests 2019: