Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.
Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 20 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score
Your score
Categories
Not categorized0%
maximum of 20 points
Pos.
Name
Entered on
Points
Result
Table is loading
No data available
Your result has been entered into leaderboard
Loading
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Answered
Review
Question 1 of 20
1. Question
Directions(1-5):What will come in place of question mark(?) in the following questions?
^{3}√(27744) + ^{3}√(4096)+√?=38.5
Correct
Answer: c
√?=38.5-(34+16)=-11.5
∴?=-11.5×-11.5 =132.25
Incorrect
Answer: c
√?=38.5-(34+16)=-11.5
∴?=-11.5×-11.5 =132.25
Question 2 of 20
2. Question
Directions(1-5):What will come in place of question mark(?) in the following questions?
63.75% of 5600 + 42% of 3250 = ?
Correct
Answer: a
?={ (63.75×5600)/100 }+{ (42×32500)/100 }
=3570+1365 =4935
Incorrect
Answer: a
?={ (63.75×5600)/100 }+{ (42×32500)/100 }
=3570+1365 =4935
Question 3 of 20
3. Question
Directions(1-5):What will come in place of question mark(?) in the following questions?
1311 ÷ 1.9 + 8525 ÷ 625 =?
Correct
Answer: b
?=1311÷1.9+8525÷625
=690+13.64 =703.64
Incorrect
Answer: b
?=1311÷1.9+8525÷625
=690+13.64 =703.64
Question 4 of 20
4. Question
Directions(1-5):What will come in place of question mark(?) in the following questions?
(39)^2-(24)^2 =? % of 1800
Correct
Answer: b
(?×1800)/100 =(39)^2-(24)^2
=(39+24)(39-24)=63×15
∴?=(63×15)/18
? =52.5%
Incorrect
Answer: b
(?×1800)/100 =(39)^2-(24)^2
=(39+24)(39-24)=63×15
∴?=(63×15)/18
? =52.5%
Question 5 of 20
5. Question
Directions(1-5):What will come in place of question mark(?) in the following questions?
7×(7/3)% of 4921+ 8×(1/3)% of 2463 = ?+191.81
Correct
Answer: e
7×(3/7)%of 4921+8×(1/3)% of 2463=? – 191.81 0r
(52/7)× (4921/100)+ (25/300) ×2483 =?+191.81
∴ ? = 365.56+205.25 -191.81 =379
Incorrect
Answer: e
7×(3/7)%of 4921+8×(1/3)% of 2463=? – 191.81 0r
(52/7)× (4921/100)+ (25/300) ×2483 =?+191.81
∴ ? = 365.56+205.25 -191.81 =379
Question 6 of 20
6. Question
Direction (Q. 6-10): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.
4, 12, 42, 196, 1005, 6066, 42511
Correct
Answer: b
4, 12, 42, 196, 1005, 6066, 42511
4× 2+(2)^2= 12
12× 3+(3)^2= 45
45× 4+(4)^2= 196
196× 5+(5)^2= 1005
1005× 6+(6)^2= 6066
6066× 7+(7)^2= 42511
Hence, 42 is the wrong number
Incorrect
Answer: b
4, 12, 42, 196, 1005, 6066, 42511
4× 2+(2)^2= 12
12× 3+(3)^2= 45
45× 4+(4)^2= 196
196× 5+(5)^2= 1005
1005× 6+(6)^2= 6066
6066× 7+(7)^2= 42511
Hence, 42 is the wrong number
Question 7 of 20
7. Question
Direction (Q. 6-10): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.
7, 13, 25, 49, 97, 194, 385
Correct
Answer: d
7, 13, 25, 49, 97, 194, 385
7 × 2 -1= 13
13× 2 -1= 25
25× 2 -1= 49
49× 2 -1= 97
97× 2 -1= 193
193× 2 -1= 385
Hence, 194 is the wrong number
Incorrect
Answer: d
7, 13, 25, 49, 97, 194, 385
7 × 2 -1= 13
13× 2 -1= 25
25× 2 -1= 49
49× 2 -1= 97
97× 2 -1= 193
193× 2 -1= 385
Hence, 194 is the wrong number
Question 8 of 20
8. Question
Direction (Q. 6-10): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.
10, 15, 24, 35, 54, 75, 100
Correct
Answer: c
10, 15, 24, 35, 54, 75, 100
10+5 =15
15+9 = 24
24+13 =37
37 + 17 =54
54 + 21 =75
75+25 =100
Hence, 35 is the wrong number
Incorrect
Answer: c
10, 15, 24, 35, 54, 75, 100
10+5 =15
15+9 = 24
24+13 =37
37 + 17 =54
54 + 21 =75
75+25 =100
Hence, 35 is the wrong number
Question 9 of 20
9. Question
Direction (Q. 6-10): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.
2, 8, 32, 148, 765, 4626, 32431
Correct
Answer: d
2, 8, 32, 148, 765, 4626, 32431
2 × 2+2^2= 8
3 × 8+3^2= 33
4 × 33+4^2= 148
5 × 148+5^2= 765
6 ×765+6^2= 4626
7 × 4626+7^2=32431
Hence, 32 is the wrong number.
Incorrect
Answer: d
2, 8, 32, 148, 765, 4626, 32431
2 × 2+2^2= 8
3 × 8+3^2= 33
4 × 33+4^2= 148
5 × 148+5^2= 765
6 ×765+6^2= 4626
7 × 4626+7^2=32431
Hence, 32 is the wrong number.
Question 10 of 20
10. Question
Direction (Q. 6-10): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.
73, 57, 49, 44, 43, 42
Correct
Answer: d
73, 57, 49, 44, 43, 42
73-57= 16
57-49=8
49-45= 4
45-43= 2
43-42=1
Incorrect
Answer: d
73, 57, 49, 44, 43, 42
73-57= 16
57-49=8
49-45= 4
45-43= 2
43-42=1
Question 11 of 20
11. Question
Direction (Q. 11-15): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Distance (in kms) travelled by six players on six different countries of the grand prix
If to travel the given distance, the time taken by Sebastian Vettel on Canada was 8 hours, what was its speed on that country?
Correct
Answer: a
Speed of Sebastian Vettel on Canada
= 302/8
= 37.75 kmph
Incorrect
Answer: a
Speed of Sebastian Vettel on Canada
= 302/8
= 37.75 kmph
Question 12 of 20
12. Question
Direction (Q. 11-15): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Distance (in kms) travelled by six players on six different countries of the grand prix
What is the total distance travelled by all the Players together on Austria, Spain and China together?
Correct
Answer: a
Total distance travelled by all the Players on Austria, Spain and China together
Austria = (292 + 284 + 260 + 274 + 290 + 242) km = 1642 km
Spain = (288 + 300 + 310 + 278 + 260 + 275) km = 1711 km
China = (320 + 264 + 308 + 314 + 318 + 314) km = 1838 km
Total = 1642 + 1711 + 1838
= 5191 km
Incorrect
Answer: a
Total distance travelled by all the Players on Austria, Spain and China together
Austria = (292 + 284 + 260 + 274 + 290 + 242) km = 1642 km
Spain = (288 + 300 + 310 + 278 + 260 + 275) km = 1711 km
China = (320 + 264 + 308 + 314 + 318 + 314) km = 1838 km
Total = 1642 + 1711 + 1838
= 5191 km
Question 13 of 20
13. Question
Direction (Q. 11-15): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Distance (in kms) travelled by six players on six different countries of the grand prix
What is the average distance travelled by Nico Rosberg in all the countries together?
Correct
Answer: b
Required average distance covered by Nico Rosberg
= (325 + 314 + 312 + 278 + 292 + 274)/6
= 1795/6
= 299 1/6 km
Incorrect
Answer: b
Required average distance covered by Nico Rosberg
= (325 + 314 + 312 + 278 + 292 + 274)/6
= 1795/6
= 299 1/6 km
Question 14 of 20
14. Question
Direction (Q. 11-15): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Distance (in kms) travelled by six players on six different countries of the grand prix
If the speed of Lewis Hamilton on Australia was 19.2 kmph, the speed of Nico Rosberg on Canada was 21.9 kmph, what was the difference between the times taken by two players to cover the given distance?
Direction (Q. 11-15): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Distance (in kms) travelled by six players on six different countries of the grand prix
If on China and Austria, Fernando Alonso and Daniel Ricciardo travelled at the same speed, what was the respective ratio of time taken by Fernando Alonso and time taken by Daniel Ricciardo to cover their respective distances?
Correct
Answer: c
Time taken by Fernando Alonso on China and Austria
= 308 + 260 = 568
Time taken by Daniel Ricciardo on China and Austria
= 318 + 290 = 608
Required ratio =568:608
= 71 : 76
Incorrect
Answer: c
Time taken by Fernando Alonso on China and Austria
= 308 + 260 = 568
Time taken by Daniel Ricciardo on China and Austria
= 318 + 290 = 608
Required ratio =568:608
= 71 : 76
Question 16 of 20
16. Question
Rs. 7200 was partly invested in scheme ‘A’ for 6 years and partly in scheme ‘B’ for 2 years. Both the schemes offered simple interest at 12% per annum. The total interest accrued from ‘A’ and ‘B’, at the end of their respective investment period was Rs. 4008. How much was invested in scheme ‘A’?
Correct
Answer: a
Scheme A Scheme B
Invested x 7200 – x
Let Rs. x be invested for 6, years at the rate 12% per annum.
And Rs. (7200 – x) be invested for 2 years at the rate of 12% per annum.
Now, 6 x 12% of x + 2 x 12% of (7200 – x) = 4008
24/100(3x+7200-x)=4008
2x+7200=16700
2x=9500
X=4750
Incorrect
Answer: a
Scheme A Scheme B
Invested x 7200 – x
Let Rs. x be invested for 6, years at the rate 12% per annum.
And Rs. (7200 – x) be invested for 2 years at the rate of 12% per annum.
Now, 6 x 12% of x + 2 x 12% of (7200 – x) = 4008
24/100(3x+7200-x)=4008
2x+7200=16700
2x=9500
X=4750
Question 17 of 20
17. Question
There is a circular plot of radius 21 metres. A circular seating space is constructed at the centre of the plot at a total cost of Rs. 231 at Rs. 6 per square metre. What is the area of the remaining part of the circular plot?
A train running at an average speed of 54 kmph crosses a pole in 14 seconds. How much time will a man take to cross the same train if it is stationary, when he is cycling at a speed of 7 kmph? (in seconds)
Correct
Answer: d
Length of train = 54 x 14 x (5 / 18) = 210 metres
Time taken by the man to cross the stationary train = (210×18) / (7 x 5) = 6 x 18 = 108 seconds
Incorrect
Answer: d
Length of train = 54 x 14 x (5 / 18) = 210 metres
Time taken by the man to cross the stationary train = (210×18) / (7 x 5) = 6 x 18 = 108 seconds
Question 19 of 20
19. Question
A, B and C invested in a business for different periods of time in a year. A invested Rs. 18000, B invested Rs. 15000 and C invested Rs. 12000. A invested for a period which was 1.5 times the period for which B invested and C invested, for a period which is twice the period for which B invested. If at the end of the year, B received an amount of Rs. 2725 as his share in the profit, what was C’s share in the profit?
Correct
Answer: e
Ratio of profit A ; B : C
So, A : B: C
18600×1.5x 15000xx 12000×2x
Or, 27x 15x 24x
9x 5x 8x
Now, 5x = 2725
8x = (2725 / 5) x 8 = Rs. 4360
C’s share in profit = Rs. 4360
Incorrect
Answer: e
Ratio of profit A ; B : C
So, A : B: C
18600×1.5x 15000xx 12000×2x
Or, 27x 15x 24x
9x 5x 8x
Now, 5x = 2725
8x = (2725 / 5) x 8 = Rs. 4360
C’s share in profit = Rs. 4360
Question 20 of 20
20. Question
Aita and Sunita enter into a partnership with capital of Rs. 50000 and Rs. 40000 respectively. After one month, Sunita withdraws 1/4 part of her capital and after 3 months from starting Anita puts Rs. 20000 more. When Sunita withdraws her money Manita joins them with Rs. 70000. If at the end of one year there is a profit of Rs. 18240, find the share of Manita in the profit.
Correct
Answer: d
Ratio of capital of Anita, Sunita and Manita is (50000 x 3 + 70000 x 9) : (40000 x 1+ 30000 x 11) : (70000- x 11) = 78 : 37 : 77
Directions(1-5):What will come in place of question mark(?) in the following questions?
1) ^{3}√(27744) + ^{3}√(4096)+√?=38.5
162.25
172.75
132.25
182.25
152.25
2). 63.75% of 5600 + 42% of 3250 = ?
4935
4975
4835
4675
4735
3). 1311 ÷ 1.9 + 8525 ÷ 625 =?
603.64
703.64
584.46
684.64
608.68
4). (39)^2-(24)^2 =? % of 1800
42.25%
52.5%
62.5%
58.5%
48.25%
5). 7×(7/3)% of 4921+ 8×(1/3)% of 2463 = ?+191.81
374
384
349
350
379
Direction (Q. 6-10): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.
6). 4, 12, 42, 196, 1005, 6066, 42511
12
42
196
1005
6066
7). 7, 13, 25, 49, 97, 194, 385
13
25
49
194
385
8). 10, 15, 24, 35, 54, 75, 100
10
24
35
54
100
9). 2, 8, 32, 148, 765, 4626, 32431
32431
765
148
32
2
10). 73, 57, 49, 44, 43, 42
73
57
49
44
42
Direction (Q. 11-15): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Distance (in kms) travelled by six players on six different countries of the grand prix
If to travel the given distance, the time taken by Sebastian Vettel on Canada was 8 hours, what was its speed on that country?
37.75 kmph
32.50 kmph
42.25 kmph
30.50 kmph
35.25 kmph
What is the total distance travelled by all the Players together on Austria, Spain and China together?
5191 km
4985 km
5396 km
4161 km
5481 km
What is the average distance travelled by Nico Rosberg in all the countries together?
269 1/3 km
299 1/6 km
233 1/6 km
195 1/6 km
319 2/7 km
If the speed of Lewis Hamilton on Australia was 19.2 kmph, the speed of Nico Rosberg on Canada was 21.9 kmph, what was the difference between the times taken by two players to cover the given distance?
50 minutes
45 minutes
10 minutes
30 minutes
60 minutes
If on China and Austria, Fernando Alonso and Daniel Ricciardo travelled at the same speed, what was the respective ratio of time taken by Fernando Alonso and time taken by Daniel Ricciardo to cover their respective distances?
78 : 70
Cannot be determined
71 : 76
None of these
76 : 71
Rs. 7200 was partly invested in scheme ‘A’ for 6 years and partly in scheme ‘B’ for 2 years. Both the schemes offered simple interest at 12% per annum. The total interest accrued from ‘A’ and ‘B’, at the end of their respective investment period was Rs. 4008. How much was invested in scheme ‘A’?
Rs. 4750
Rs. 5450
Rs. 5850
Rs. 4600
Rs. 5250
There is a circular plot of radius 21 metres. A circular seating space is constructed at the centre of the plot at a total cost of Rs. 231 at Rs. 6 per square metre. What is the area of the remaining part of the circular plot?
1245 sqm
1574.25 sqm
1506.75 sqm
1347.5 sqm
1386 sqm
A train running at an average speed of 54 kmph crosses a pole in 14 seconds. How much time will a man take to cross the same train if it is stationary, when he is cycling at a speed of 7 kmph? (in seconds)
102
112
126
108
96
A, B and C invested in a business for different periods of time in a year. A invested Rs. 18000, B invested Rs. 15000 and C invested Rs. 12000. A invested for a period which was 1.5 times the period for which B invested and C invested, for a period which is twice the period for which B invested. If at the end of the year, B received an amount of Rs. 2725 as his share in the profit, what was C’s share in the profit?
Rs. 4400
Rs. 4120
Rs. 4560
Rs. 4280
Rs. 4360
Aita and Sunita enter into a partnership with capital of Rs. 50000 and Rs. 40000 respectively. After one month, Sunita withdraws 1/4 part of her capital and after 3 months from starting Anita puts Rs. 20000 more. When Sunita withdraws her money Manita joins them with Rs. 70000. If at the end of one year there is a profit of Rs. 18240, find the share of Manita in the profit.
7135
7615
7000
7315
7495
Answers:
Directions(1-5):
1)Answer: c
√?=38.5-(34+16)=-11.5
∴?=-11.5 * -11.5 =132.25
2). Answer: a
?={ (63.75×5600)/100 }+{ (42×32500)/100 }
=3570+1365 =4935
3). Answer: b
?=1311÷1.9+8525÷625
=690+13.64 =703.64
4). Answer: b
34). (?×1800)/100 =(39)^2-(24)^2
=(39+24)(39-24)=63×15
∴?=(63×15)/18
? =52.5%
5). Answer: e
7×(3/7)%of 4921+8×(1/3)% of 2463=? – 191.81 0r
(52/7)× (4921/100)+ (25/300) ×2483 =?+191.81
∴ ? = 365.56+205.25 -191.81 =379
Direction (Q. 6-10):
6). Answer: b
4, 12, 42, 196, 1005, 6066, 42511
4× 2+(2)^2= 12
12× 3+(3)^2= 45
45× 4+(4)^2= 196
196× 5+(5)^2= 1005
1005× 6+(6)^2= 6066
6066× 7+(7)^2= 42511
Hence, 42 is the wrong number
7). Answer: d
7, 13, 25, 49, 97, 194, 385
7 × 2 -1= 13
13× 2 -1= 25
25× 2 -1= 49
49× 2 -1= 97
97× 2 -1= 193
193× 2 -1= 385
Hence, 194 is the wrong number
8). Answer: c
10, 15, 24, 35, 54, 75, 100
10+5 =15
15+9 = 24
24+13 =37
37 + 17 =54
54 + 21 =75
75+25 =100
Hence, 35 is the wrong number
9). Answer: d
2, 8, 32, 148, 765, 4626, 32431
2 × 2+2^2= 8
3 × 8+3^2= 33
4 × 33+4^2= 148
5 × 148+5^2= 765
6 ×765+6^2= 4626
7 × 4626+7^2=32431
Hence, 32 is the wrong number.
10). Answer: d
73, 57, 49, 44, 43, 42
73-57= 16
57-49=8
49-45= 4
45-43= 2
43-42=1
Direction (Q. 11-15):
Answer: a
Speed of Sebastian Vettel on Canada
= 302/8
= 37.75 kmph
Answer: a
Total distance travelled by all the Players on Austria, Spain and China together
Austria = (292 + 284 + 260 + 274 + 290 + 242) km = 1642 km
Spain = (288 + 300 + 310 + 278 + 260 + 275) km = 1711 km
China = (320 + 264 + 308 + 314 + 318 + 314) km = 1838 km