Dear Friends, **SBI Clerk 2018** Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this **“20-20” Quantitative Aptitude Questions.**

**Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.**

One Time Offer @ Rs.345 Yearly Platinum Pack with 1 Year Validity

- Free IBPS Clerk Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS SO Mock Test 2019 – Take Test Now

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Logical Reasoning |
10.00 AM |

Quantitative Aptitude “20-20” |
11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

Static GK Quiz |
1.00 PM |

English Language “20-20” |
2.00 PM |

Banking Awareness Quiz |
3.00 PM |

Reasoning Puzzles & Seating |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) |
6.00 PM |

Reasoning Ability “20-20” |
7.00 PM |

English Language (New Pattern Questions) |
8.00 PM |

General / Financial Awareness Quiz |
9.00 PM |

** **

**“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-17**

**Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation**

**Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test**

**Raghu’s monthly income is (5/4) times that of Raju’s income, where as his monthly expenses are twice that of Raju’s expenses. If each of them saves Rs 12000, then what is the annual income of Raju?**

- Rs 144000
- Rs 192000
- Rs 240000
- Cannot be determined
- Rs 234000

**There is a rectangular room whose length, breadth and height are 12m, 10m and 4m respectively. What will be the cost of painting the four walls of the room if the rate of painting is Rs.12.60 per square metre?**

- Rs.2258.40
- Rs.2261.90
- Rs.2271.80
- Rs.2208.30
- Rs.2217.60

**Amrendra, Birendra and Devendra together can finish a work in 12 days. Amrendra can do it in 24 days while Birendra can do it in 30 days. Amrendra and Birendra work together for 12 days and leave the rest of the work to be completed by Devendra. How many days will he take to do the rest of the work?**

- 6 days
- 1 day
- 4 days
- 7 days
- 12 days

**In a bag there are 6 blue ball pens and 7 red ball pens. Four ball pens are picked at random. What is the probability that two ball pens are blue and two ball pens are red?**

- 63/143
- 76/143
- 23/143
- 65/140
- 43/143

**15 men can finish a piece of work in 60 days. 12 men started working and in 45 days they finished a certain part of the work. If it is required to finish the remaining work in 8 days, how many men must be added to the existing workforce?**

- 33
- 44
- 38
- 48
- 36

**Directions (Q. 6 -10):**** What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions ? (Note: you are not expected to calculate the exact value.)**

**6).**** 799.99 ÷ 12.492 = ? – 323.469**

- 380
- 382
- 388
- 378
- 372

**7).**** (√728.68 ÷ 2.7) ^{2} + 224 = (18)^{?}**

- 2
- – 2
- 4
- – 5
- – 4

**8).**** (4429 ÷ 44.3) × 18.75 – 289.59 = ?**

- 1485
- 1585
- 1425
- 1685
- 1365

**9).**** (1 / 8) of 2768 + 2835.42 = ? – 297**

- 3528
- 3478
- 3488
- 3078
- 3178

**10).**** 238.49 + 69 % of 791.213 = (?) ^{2}**

- 27
- 28
- 30
- 31
- 29

**Directions(Q. 11-15) Study the following series carefully and answer the questions:**

**11). 12, 19, 35, 59, 90, ?**

- 132
- 127
- 147
- 157
- None of these

**12). 4, 10, 27, 112, 555, ?**

- 1900
- 1876
- 2336
- 3336
- None of these

**13). 16, 7, 8, 15, 61, ?**

- 456
- 387
- 487
- 483
- 457

**14). 19, 23, 14, 30, 5, ?**

- 37
- 45
- 44
- 67
- None of these

**15). 15, 22, 36, 64,?, 232**

- 120
- 78
- 134
- 167
- None of these

**Directions (Q. 16-20): Following line-graph shows the percentage growth of population of six states in three years.**

**If the population of Haryana is 2087250 in the year 2017, what was its population in the year 2014?**

- 11 lakh
- 10.5 lakh
- 13.5 lakh
- 12.75 lakh
- 14.25 lakh

**If the population of Maharashtra and that of Haryana were equal in the year 2014, what is the ratio of the population of Maharashtra to that of Haryana in 2016?**

- 25 : 22
- 22 : 31
- 23 : 32
- 21 : 29
- 22 : 25

**If, in the year 2017, the populations of Bihar and Gujarat are 1388800 and 1302912 respectively, the population of Gujarat in the year 2014 was what percentage of the population of Bihar in the year 2014?**

- 84%
- 88%
- 95%
- 90%
- 93%

**If the population of Maharashtra was 8.5 lakh in the year 2014, what is the population of Maharashtra in the year 2017?**

- 10.786 lakh
- 13.634 lakh
- 12.903 lakh
- 15.406 lakh
- 12.107 lakh

**If the population of Kerala and Jharkhand in the year 2014 was 12.5 lakh and 10 lakh respectively, what is the difference between the population of Kerala and the population of Jharkhand in the year 2017?**

- 4.915 lakh
- 4.805 lakh
- 4.385 lakh
- 4.275 lakh
- None of these

**Answers:**

**Answer: b**

Income ratio of Raghu and Raju =5:4

Expense ratio of Raghu and Raju = 2:1

Given,

Raghu’s savings = 5x-2y=12000 — (1)

Raju’s savings = 4x-y=12000 — (2)

Simplify the above equation (1) and (2), we get x= 4000

Raju’s annual income = 16000*12=Rs.192000

**Answer: e**

Area of 4 walls of a room

= 2(Length + Breadth) * Height

= 2(12 + 10)* 4 = 176m^{2}

Required cost = 176 x 12.6 = Rs.2217.60

**Answer e**

Let total work

= LCM of 12, 24 and 30 = 120 units

Amrendra’s 1 day’s work = 5 units/day

Birendra’s 1 day’s work = 4 units/day

(A + B + D)’s 1 day’s work = 10 units/day

Devendra’s 1 day’s work {10 — (5 + 4)} = 1 unit/day

Amerendra and Birendra’s 12 days’ work = 12 x 9 = 108 units

Remaining work = 120 – 108 = 12 units

Devendra will do this work in (12 /1 =12 days)

**Answer a**

Total number of ball pens = n(S)

= 6 + 7 = 13

Reqd probability (6C2 x7C2)/ 13C4= (15x 21)/715 = 63/143

**Answer a**

Total work = 15 x 60 = 900 units

Remaining work = 900 – 12 x 45 = 360 units

Let x men be added to finish the remaining work in 8 days

Then, (12 + x) 8 = 360

Or, 8x = 360 – 96

x= 264/8 =33

**Directions (Q. 6 -10):**

**6).**** Answer c**

? – 323.5 ≈ 800 ÷ 12.5

Or, ? ≈ 64 + 323.5 = 387.5 ≈ 388

**7).**** Answer a**

(18)^{?} ≈ (27 ÷ 2.7)^{2} + 224

=100 + 224 = 324 ≈ (18)^{2}

Or, (18)^{?} ≈ 18^{2}

:. ? ≈ 2

**8).**** Answer b**

? ≈ (4430 ÷ 44. 3) × 18.75 – 290

=100 × 18.75 – 290

= 1875 – 290 = 1585

**9).**** Answer b**

? – 297 = (1/8) × 2768 + 2835.42

≈ 346 + 2835 = 3181

:. ? = 3181 + 297 = 3478

**10).**** Answer b**

(?)^{2} ≈ 69 % of 791 + 238.5

= [(69 * 791) / 100] + 238.5

= 546 + 238.5 = 784.5 ≈ 784

:. ? = √784 = 28

**Directions(Q. 11-15)**

**11). Answer b**

Difference of Difference +9, +8, +7….

**12). Answer d**

x2+2, x3-3, x4+4…

**13). Answer c**

*0.5-1, *1+1, *2-1, *4+1, *8-1..

**14). Answer e**

Diff is +4, -9, +16, -25, +36…

**15). Answer a**

Difference +7, +14, +28, +56

**Directions (Q. 16-20): **

**Answer a**

Population in 2014

= 2087250 × 100/115 × 100/125 × 100/132

= 11 lakh

**Answer e**

Let the population of Maharashtra and Haryana be x at the beginning of 2014.

Population in Maharashtra 2016 = x × 110/100 × 115/100

Population in Haryana 2016 = x × 115/100 × 125/100

Ratio = 110/125

= 22 : 25

**18.Answer d**

Population in Bihar 2014

= 1388800 × 100/112 × 100/124 × 100/125

=8 lakh

Population in Gujarat 2014

= 1302912 × 100/120 × 100/116 × 100/130 = 7.2 lakh

Required percentage = 7.2/8 × 100 = 90%

**Answer c**

Population in 2017

= 8.5 × 110/100 × 115/100 × 120/100

= 12.903 lakh

**Answer b**

Kerala in 2017 = 12.5 × 125/100 × 116/100 × 140/100

= 25.375 lakh

Jharkhand in 2017 = 10 × 121/100 × 125/100 × 136/100

= 20.57 lakh

Difference = 25.375 – 20.57

= 4.805 lakh

**“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-1****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-2****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-3****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-4****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-5****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-6****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-7****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-8****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-9****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-10****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-11****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-12****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-13****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-14****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-15****“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-16**