# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-18

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

## Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

[WpProQuiz 1238]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

### Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1-5): what should come in place of question mark in the following number series?

1). 3,   14,   50,   ?,   1534,   10747

1. 260
2. 458
3. 257
4. 267
5. 268

2). 543,   668,   704,   1047,   ?,   1840

1. 1110
2. 1111
3. 1115
4. 1121
5. 1112

3). 71,   78,   149,   227,   376,   603,   ?

1. 779
2. 879
3. 980
4. 979
5. 880

4). 88,   44,   ?,   165,   577.5,   2598.75

1. 60
2. 62
3. 64
4. 68
5. 66

5) . 3,   9,   31,   129,   ?,   3913

1. 651
2. 650
3. 550
4. 551
5. 457
Directions (Q. 6-10): What will come in place of question mark (?) in the following questions?

6). 3/8 of 4/9 of 1575 + (√?) – 32% of 786 = 66.98

1. √56
2. 56
3. (56)2
4. 36
5. (36)2
7).3√97336 +2√6889 ÷ 2?– 3/4 of 65 + 52 = 43
6. 4
7. 16
8. 8
9. 2
10. 2.5

8). (23)3 × (22)2× (82)3/2/ (22)6 = (4)?

1. 8
2. 10
3. 2.5
4. 6
5. 5

9). (4 × 18)3.35 × (8)5.2 × (64)7.3 × (27 × 3)9.9= (72)?

1. 23.15
2. 24.15
3. 3.35
4. 7.3
5. 20.75

10). 4 51/13 × 8 3/37 × 1 7/12 × [(16)2 + 3 ] = 23 × ?

1. 1141.58
2. 1151.58
3. 11415.8
4. 11515.8
5. None of these
11). Find the respective ratio of the volumes of a sphere and a cylinder both having radius 14cm and the height of the cylinder is 16 cm.
6. 5:8
7. 7:6
8. 6:7
9. 8:5
10. none of these

12). Manoj, Rohan, Anuj and Sohan start running around a circular field having circumference 150m at the same time from the same point. Speeds of Manoj, Rohan, Anuj and Sohan are 3 m/minute, 5m/minute, 6 m/minute and 10 m/minute. Find after how much time, they will meet again at the same point for the first time?

1. 90 minutes
2. 120 minutes
3. 150 minutes
4. 60 minutes
5. none of these

13). The population of a town before three years was 44000. In first year it increased by 15%, in the second year again increased by 20% and in the third year decreased by 10%. Find the difference between present population of the town and the population of the town before three years?

1. 10864
2. 10648
3. 10468
4. 10846
5. none of these

14). Ratio of the present ages of Umang and his wife is 9:8. Four years ago, ratio of their ages was 8:7. After how many years ratio of their ages will be 13:12?

1. 12 years
2. 16 years
3. 14 years
4. 18 years
5. none of these

15). A man rows to a place 48 km apart and back in 16 hours. He finds that he can row 6 km downstream and 4 km upstream in the same time. The speed of the stream is?

1. 1.25  km/hr
2. 3 km/hr
3. 2 km/hr
4. 1.8 km/hr
5. None of these

Directions (Q. 16-20): The following pie-chart shows the distribution of profit of six banks in 2015, 2016 and 2017 16).What is the difference between the profit of 2015 in Bank B and the profit of 2016 in Bank F?

1. 11.1 lakh
2. 10.6 lakh
3. 13.5 lakh
4. 14.3 lakh
5. 15.1 lakh

17).What is the average profit of three years in Bank C?

1. 11.3 lakh
2. 15.3 lakh
3. 17.6 lakh
4. 14.8 lakh
5. 13.9 lakh

18). About what percentage of the profit of 2017 in Bank C is more or less than the profit of 2015 in Bank E?

1. 120%
2. 110%
3. 135%
4. 125%
5. 115%

19). The profit of 2017 in Bank B is approximately what percentage of the profit of 2015 in Bank D?

1. 121%
2. 139%
3. 127%
4. 135%
5. 131%

20).What is the ratio of the profit of 2015 in Bank C to the profit of 2016 in Bank D?

1. 7 : 8
2. 5 : 7
3. 8 : 7
4. 8 : 9
5. 5 : 8

Directions (Q. 1-5):

The series is 3 x3 + 5 = 14,

14 x 4 – 6 = 50,

50 x 5 + 7 =257,

257 x 6 — 8 = 1534,

1534 x 7 + 9 = 10747,

The series is

543 + (5)3 = 668,

668 + (6)2 = 704,

704 + (7)3 = 1047,

1047 + (8)2 =1111

1111 + (9)3 = 1840

Add the previous number to get the next number.

ie 71 + 78 = 149,

149 + 78 = 227,

227 + 149 = 376,

376 + 227 = 603,

603 + 376 =979, …

The series is

88×0.5 = 44,

44×1.5 =66,

66×2.5 = 165,

165×3.5 = 577.5,

577.5×4.5 = 2598.75

The series is

3 x 2 + 3 =9,

9 x 3 + 4 = 31,

31 x 4 + 5 = 129,

129 x 5 +6 = 651,

651 x 6+ 7 = 3913, …

Directions (Q. 6-10):

3/8 × 4/9 × 1575 + (√?) – 32% of 786 = 66.98

1/2 × 525 + (√?) – (32/100) × 786 = 66.98

262.5 (100) + (√?) (100) – 25152 = 66.98(100)

26250 – 25152 + (√?) (100) = 6698

(√?) (100) = 5600

? = (56)2

3√97336 +2√6889 ÷ 2? – 3/4 of 65 + 52 = 43

46 + 83/2? – 48.75 + 25 = 43

83/20.75 = 2?

4 = 2?

? = 2

(23)3× (22)2 × (82)3/2/ (22)6= (4)?

(4)?= 29 × 24 × 83 / 212

(4)?= 213 – 12×83

(4)? = (4)5

? = 5

(72)? = (4 × 18)3.35 × (8)5.2 × (64)7.3 × (27 × 3)9.9

(72)?= (4 × 2 × 9)3.35 × (8)5.2 × (8 ×8)7.3 × (9 ×9)9.9

(72)?= (8)3.35+5.2+7.3+7.3 × (9)3.35+9.9+9.9

(72)?= (72)23.15

23 x = 103/ 13 x 299/ 37 x 19/12 x 259

x=1141.58

Volume of sphere: Volume of cylinder

4/3*π*r3: πr2h

4/3*14:16

7:6

Time taken by Manoj to complete one round = 150/3 = 50 minutes

Time taken by Rohan to complete one round = 150/5 = 30 minutes

Time taken by Anuj to complete one round = 150/6 = 25 minutes

Time taken by Sohan to complete one round = 150/10 = 15 minutes

LCM of 50, 30, 25 and 15 = 150minutes

Hence, they will meet again after 150 minutes.

Present population of the town = 44000 x 115/100 x 120/100 x 90/100 = 54648

Required difference = 54648 – 44000 = 10648

Let the present ages of Umang and his wife are 9x and 8x respectively.

(9x – 4)/(8x – 4) = 8/7

=> 63x – 28 = 64x – 32

=> x = 4

Present age of Umang = 9x = 9 * 4 = 36 years

Present age of his wife = 8x = 8 * 4 = 32 years

Let after p years ratio of their ages will be 13:12

(36 + p)/(32 + p) = 13/12

=> 432 + 12p = 416 + 13p

=> p = 432 – 416

=> p = 16 years

Let the time of downstream and upstream x.

Speed of downstream= 6/x km/hr

Speed of upstream= 4/x km/hr

48/(6/x) + 48/(4/x) = 16

=>20x=16

=> x= 4/5 =0.8

Speed of downstream= 6/x = 6/0.8 =7.5 km/hr

Speed of upstream= 4/x = 4/0.8 = 5 km/hr

The speed of the stream is,

=> ½ ( 7.5- 5)

=> 5/2 =1.25 km/hr

Directions (Q. 16-20):

Difference = (80 × 86.4)/360 – (90 × 32.4)/360

= 19.2 – 8.1

= 11.1 lakh

Average = 1/3 × {80 × 64.8/360 + 90 × 54/360 + 75 × 86.4/360}

= 1/3 × {14.4 + 13.5 + 18}

= 45.9/3

= 15.3 lakh

Profit in 2017 on Bank C

= 75 × 86.4/360

= 18 lakh

Profit in 2015 on Bank E

= 80 × 36/360

= 8 lakh

Required % = (18 – 8)/8 × 100

= 1000/8

= 125%

Profit in 2017 on Bank B

= 75 × 75.6/360

= 15.75 lakh

Profit in 2015 on Bank D

= 80 × 54/360 = 12lakh

Required % = 15.75 × 100/12

= 131.25%

= 131%

Profit in 2015 on Bank C

= 80 × 64.8/360

= 14.4 lakh

Profit in 2016 on Bank D

= 90 × 50.4/360

= 12.6 lakh

Ratio = 14.4/12.6 = 8/7

= 8 : 7 