Practice Aptitude Questions For NICL AO& RBI Grade B 2017 (Data Interpretation)

Practice Aptitude Questions For NICL AO& RBI Grade B 2017 (Data Interpretation):

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for NICL AO& RBI Grade B 2017 Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for Bank exams& all other Competitive examination can use this material.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

00:00:00

Direction (Q. 1-5): Study the following line graph carefully and answer questions given below

1.What was the average profit earned by all the three companies in the year 2014?

Rs.300 crore
Rs.400 crore
Rs.350 crore
Rs.520 crore
None of these

1). (400 + 450 +350)/3 = 1200/3 =400

2.In which of the following years was the difference between the profits earned by company B and company A the minimum?

2009
2010
2011
2014
None of these
2).The difference between the profits earned by company B and company A is,
In 2009 -> 200 ~ 250 = 50
In 2010 -> 300 ~ 250 = 50
In 2011 -> 250 ~ 350 = 100
In 2012 -> 275 ~ 400 = 125
In 2013 -> 375 ~ 350 = 25
In 2014 -> 400 ~ 450 = 50
In 2015 -> 425 ~ 475 = 50
Hence, in 2013 is the minimum

3. In which of following years was total profit earned by all three companies together the highest?

2010
2013
2014
2015
None of these
3). Total profit earned by all the three companies is,
In 2009 ->200 + 250 + 400 = 850
In 2010 ->300 + 250 + 350 = 900
In 2011 ->250 + 350 + 400 = 1000
In 2012 ->275 + 400 + 300 = 975
In 2013 ->375 + 350 + 450 = 1175
In 2014 ->400 + 450 + 350 = 1200
In 2015 ->425 + 475 + 400 = 1300
Hence, in 2015 is the highest

4.What was the difference between profit earned by company A in 2010 and the profit earned by company C in 2015?

Rs.50 crore
Rs.10 crore
Rs.100 crore
Rs.150 crore
None of these
4). -> The profit earned by company A in 2010 is 300 crore
-> The profit earned by company C in 2015 is 400 crore
โด 300 ~ 400 = 100 crore

5. What was the approximate percentage increase in the profit earned by Company A from 2012 to 2013?

36
24
40
20
54
5). The percentage increase in the profit earned by Company A from 2012 to 2013 is,
(375-275)/275 ร100=100/275ร100=36.36 =36

Direction (Q. 6-10): Study the following Radar graph carefully and answer questions given below

6.What is the sum of the number of employees in Company X in the year 2011 and the number of employees in Company Y in the year 2015 together?

50000
55000
45000
57000
40000
6). The number of employees in Company X in the year 2011= 10000
The number of employees in Company Y in the year 2015 = 30000
โด Required sum = 10000 + 30000 = 40000

7. If 25% of the employees in Company Y in the year 2014 were females, what was the number of male employees in the Company Y in the same year?

11250
12350
12500
11500
11750
7). The total employee in Company Y in 2014 is 15000.
The number of females are
->25/100 ร 15000=3750
โด The number of males are 15000 -3750 = 11250

8. What was the difference between the number of employees in Company X in the year 2014 and the number of employees in Company Y in the year 2016?

5000
15000
10000
1000
None of these
8). The number of employees in Company X in the year 2014 = 20000
The number of employees in Company Y in the year 2016 = 20000
Hence difference is 20000 โ 20000 = 0

9. What was the percent increase in the number of employees in Company X in the year 2015 as compared to the previous year?

135
15
115
25
None of these
9). The percent increase in the number of students in Company X in the year 2015 as compared to the previous year is,
(25000-20000)/20000 ร100= 5000/20000 ร100=25%

10.In which year was the difference between the number of employees in Company X and the number of employees in Company Y highest?

2012
2013
2014
2015
2016
10). The difference between the number of employees in Company X and the number of employees in Company Y is,
In 2011 -> 10000 ~ 20000 = 10000
In 2012 -> 15000 ~ 25000 = 10000
In 2013 -> 25000 ~ 35000 = 10000
In 2014 -> 20000 ~ 15000 = 5000
In 2015 -> 25000 ~ 30000 = 5000
In 2016 -> 35000 ~ 20000 = 15000
Hence, in 2016 is the highest